Így reggelizz, hogy megelőzd a cukorbetegség kialakulását: egészséges napindító tippek

GettyImages-1287280162

A reggeli a nap legfontosabb étkezése, hallottuk már számtalanszor, de hogy ez mennyire igaz, az is alátámasztja, hogy a cukorbetegség elkerülésében is nagy szerepe van a nap egészséges elindításának.

Ha mindennap reggelizel, azzal csökken az esélye a kettes típusú diabétesz mellett a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának is: az ezt megállapító kutatásban részt vevő 21–60 éves amerikaiakat arra kérték, még déli 12 óra előtt fogyasszanak el összességében legalább 700 kalóriát jelentő táplálékot. A kutatók ezt megelőzően, illetve a hat héten át végzett kísérletet követően is megvizsgálták az önkéntesek emésztését, testzsírszázalékát és egészségét, illetve zsírsejtjeikből is mintákat vettek.

Ezek az egészséges reggeli adta előnyök

Úgy találták, hogy bár azoknál, akik reggelit is fogyasztottak, a zsírégetéssel kapcsolatba hozható gének aktivitása valamelyest csökkent, viszont az inzulinrezisztencia kialakulásában szerepet kapó géneké viselkedett. A reggelizők sejtjei több cukrot vettek fel, ami hosszú távon megelőzheti a cukorbetegség kialakulását.

Az egészséges reggeli segít a cukorbetegség elkerülésében is
Az egészséges reggeli segít a cukorbetegség elkerülésében isandresr / Getty Images Hungary

Nem mindegy ugyanakkor, milyen reggelit fogyasztunk, ha igazán egészségesek szeretnénk maradni. A Mayo Clinic összegyűjtötte, milyen előnyökre számíthatnak a fentieken túl azok, akik megfelelő élelmiszereket visznek be szervezetükbe reggelente. A felnőttek tapasztalta előnyök a következők:

  • Jobb súlykontroll.
  • Jobban kontrollált vércukorszint.
  • Több vitamin- és ásványi anyag jut be a szervezetedbe.
  • Jobban teljesítenek munkahelyeiken.

A gyerekeknél a következő előnyöket tapasztalták:

  • Egészséges testsúly.
  • Jobb koncentrálóképesség.
  • Kevesebb iskolai hiányzás.

Ezt fogyaszd a cukorbetegség elkerülése érdekében! 

Mit kell ennünk, hogy mindehhez mi is hozzájuthassunk? Nagyon fontos a teljes kiőrlésű élelmiszerek beépítése az étrendbe, amit sovány fehérjével egészítünk ki. Erre tökéletes megoldás teljes kiőrlésű kenyeret vagy péksüteményt fogyasztani tojás, zöldségek, magvak vagy sovány hús mellé. Tejtermékből az alacsonyabb zsírtartalmú változatokat keressük: alacsony cukortartalmú vagy natúr joghurt, tej, alacsony zsírtartalmú sajt egészítheti ki a reggelinket. Gyümölcsöt és zöldséget is érdemes a tányérra tenni, így lesz igazán komplett az egészséges reggeli.

Sokan szívesen fogyasztanak müzlit vagy gabonapelyhet reggelire, ami szintén egészséges választás lehet, de nem akármilyen müzli vagy gabonapehely felel meg a követelményeknek.

Lehetőleg adagonként 160 kalória alatti energiatartalmú, minimum 3-5 milligramm rostot tartalmazó és cukrozatlan az ideális napindító müzli.

Választhatunk bátran kását is: fontos, hogy ilyenkor azt se cukrozzuk agyon, ezzel ugyanis elveszítjük egészséges előnyeit.

Készítsd elő még este

Ha nehéz egy rohanós reggelen ilyen komplex és egészséges tányért összeállítanunk, lehetőség szerint próbáljuk meg előző nap előkészíteni azt, és reggel csak melegítsük meg, ha a választott étel azt kívánja. Azzal is jól járunk, ha reggel becsomagoljuk, és munkahelyünkre érve azonnal megesszük: így időt spórolunk, de mégis sikerült egészségesen indítanunk a napot. Segít az is, ha releváns ajánlások alapján állítod össze reggelid: ebben segíthet az Okostányér!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek