Ha ezt nem tudod megcsinálni egy percen belül, baj van az egészségeddel

GettyImages-530078485

Sokszor örülnénk, ha egy egyszerű teszttel azonnal kideríthetnénk, mi a helyzet az egészségünkkel. Nos, a jó hír az, hogy létezik néhány olyan feladat, ami erre valóban képes!

Persze, nem az derül ki belőlük, hogy magas-e a koleszterinszintünk, vagy hogy szenvedünk-e bizonyos típusú betegségekben, arra azonban jók ezek a tesztek, hogy észrevegyük, ha van olyan terület testi egészségünkben, amelyre jobban oda kell figyelni, hogy megelőzzük a nagyobb bajt.

A legegyszerűbb teszt: állj fél lábon!

Mielőtt az egyperces teszthez érnénk, nézzünk meg két gyorsabb gyakorlatot! Már óvodásoknál jelentősége van annak, ha valaki nem tud huzamosabb ideig fél lábon állni: felnőtteknél az a fontos, hogy legalább tíz másodpercig meg tudd így tartani az egyensúlyodat. Azok halálozási rátája ugyanis, akik nem tudják megtartani ezt a pózt kiterjesztett karokkal, 84 százalékkal magasabb, mint azoké, akik könnyűszerrel utánozzák a gólyát.

A tesztet könnyen elvégezheted te is: állj fél lábra, tárd szét kezeid, tekinteted fixáld egy ponton, és számolj. Ha megvolt a tíz másodperc, szerencséd van. Aki meg tudja tartani az egyensúlyát, az valószínűleg egy eséskor sem szenved akkora sérüléseket, ezt méri a teszt.

Üldögélni nem elég, a teljes tesztet meg tudod csinálni?
Üldögélni nem elég, a teljes tesztet meg tudod csinálni?Sergio Mendoza Hochmann / Getty Images Hungary

Furcsa egészségmérő eszköz: ülj törökülésbe, és állj fel!

De ne csak úgy simán! Tedd keresztbe egyik lábad a másik előtt, majd térd, könyök vagy kéz segítségének igénybevétele nélkül ülj törökülésbe, onnan pedig ugyanígy állj fel. Amennyiben ehhez segítségre volt szükséged, egy pont mínuszban vagy. Ha mindkét kezed letetted, az már két pont mínuszt jelent.

A következőkért jár a kezdeti tíz pontból levonás:

  • Kéz használata
  • Térd használata
  • Alkar használata
  • Térdre tett kéz használata
  • Láb oldalának használata
  • Egyensúlyvesztés.

A cél a 8 pont körüli eredmény. Ez a teszt a hajlékonyság és az erő mellett a koordinációval és az egyensúlyoddal kapcsolatosan ad fontos jelzést. Egyes szenzációhajhászabb oldalak szerint ha nem megy a dolog, öt éven belük meghalsz, de ne ijedj meg, inkább erősítsd magad!

Egy egészséges embernek nem okozhat gondot a lépcsőzés sem
Egy egészséges embernek nem okozhat gondot a lépcsőzés semurbazon / Getty Images Hungary

Lépcsőteszt egy percben

Ez a teszt szíved egészségével mutat kapcsolatot. Négyemeletnyi lépcsőt kell megmásznod, ami nagyságrendileg 60 foknak felel meg: a megtett idő alapján derül ki, mennyire vagy kitéve szívbetegség kockázatának. Ha egy perc alatt sikerül teljesíteni a feladatot, nem kell aggódnod szíved miatt, de ha ennél több időre van hozzá szükséged, akkor érdemes jobban odafigyelned egészségedre!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra