Soha ne hagyd magadon a vizes fürdőruhát, komoly problémát okozhat – szakértő mondja meg, miért

GettyImages-1148384636

Itt a nyár, a strandszezon, aki csak teheti, vízpartra vagy legalábbis vízközelbe megy. Ha azonban nem vagyunk kellően elővigyázatosak, könnyen tönkretehetjük a pihenésünket egy húgyúti fertőzéssel, rosszabb esetben pedig súlyosabb következményekkel is számolnunk kell.

Amikor a gyerekekkel strandolunk, a jóleső csobbanás után első dolgunk, hogy a vizes fürdőruhát lehámozzuk róluk, és jó alaposan szárazra töröljük a bőrüket, a hajlatokra is odafigyelve. Saját magunkkal azonban ritkán vagyunk ilyen elővigyázatosak, pedig kellemetlen tüneteket, sőt komoly betegséget okozhat, ha nem tartunk be néhány szabályt a saját egészségünk védelme érdekében.

Soha ne hagyjuk magunkon a vizes fürdőruhát

„Nem az számít, hogy mennyi időt töltöttünk a vízben, hanem hogy mennyit voltunk vizes ruhában a parton” – hívja fel a figyelmet  dr. Deli Balogh Ildikó szülész-nőgyógyász szakorvos, természetgyógyász.  A fürdőzés után ugyanis az átmenetileg lehűlt testrészt könnyebben megtámadhatják a környezetben élő különféle kórokozók: baktériumok, vírusok vagy gombák, amelyek egyébként a száraz bőrön ártalmatlanok. A doktornő egyáltalán nem javasolja, hogy a napon való száradást válasszuk: „ Így lehet könnyen húgyhólyaggyulladást, petefészek-gyulladást, esetleg tüdőgyulladást kapni. A lányok gyakori betegsége a felfázás, melynek tünetei néha ijesztőek lehetnek. A legjellemzőbb a gyakori vizelési inger és a csípő, égető érzés vizelés közben.”

Ő is száraz fürdőruhában napozik
Ő is száraz fürdőruhában napozikKristina Lindberg / Getty Images Hungary

Felfázásra: medveszőlő, cickafarkfű, aranyvesszőfű, nyírfalevél, tőzegáfonya

Ha megtörtént a baj, és felfáztunk, a tünetek súlyosságától függően próbálkozhatunk gyógynövényekkel, vagy fordulhatunk rögtön szakorvoshoz. Dr. Deli Balogh Ildikó a medveszőlőt, a cickafarkfüvet, az aranyvesszőfüvet, a nyírfalevelet vagy a tőzegáfonyát javasolja, leginkább gyógytea formájában. „Ha így sem múlnak a tünetek, keressünk fel egy szakorvost, aki adhat antibiotikumot, vizelettenyésztéssel pedig a mikrobiológus deríti ki, mely baktérium található a vizeletben” – tanácsolja a szakember. 

Tamponnal lehet, de nem árt az elővigyázatosság

Ha a nyaralás idejére esik a menstruációnk, akkor sem kell kétségbeesni: „ A tampont használók bátran fürödhetnek, mert a tampon a hüvely felső részéből gyűjti össze a vért, alul pedig véd a felszálló fertőzésektől. Fontos azonban, hogy a felhelyezéskor és a cserénél a kezünket, a gátat szappannal tisztára mossuk, kézbőrünkön ne legyen seb, fertőzés, ugyanis, ha a tamponnal fertőzést okozó baktériumokat viszünk be a hüvelybe, akkor azok ott kiváló táptalajt találnak a szaporodásra” – figyelmeztet a doktornő. A vízből kijövet pedig azonnal távolítsuk el a nedves tampont, zuhanyozzunk le, és töröljük szárazra a testünket, majd vegyünk fel száraz fürdőruhát.  Ha erős a vérzésünk, segítségül hívhatjuk a gyógynövényeket: „ A menstruáció mennyiségét csökkenthetjük vérzéscsillapító és méhösszehúzódást fokozó gyógynövényekből készült teákkal, például palástfűvel, pásztortáskával és apróbojtorjánnal” – tette hozzá a szakorvos.

Akár meddőséghez is vezethet

A hideg vizes ruhában történő napozás nemcsak fertőzésveszéllyel jár, hanem a családalapításra is veszélyes lehet. Tévhit, hogy a felfázás csak a nőket veszélyezteti, hiszen a férfiak a vizes fürdőnadrággal a prosztatagyulladást kockáztatják. 

Ha testünkön hagyjuk megszáradni a fürdőruhát, négy-öt órán át biztosítunk kiváló táptalajt a baktériumoknak és vírusoknak.

„Akár meddőség is lehet a rossz döntések vége: kihűl a has, a baktériumok, melyek a szervezetben vannak, például a Chlamydia vagy az Ureaplasma, összezárhatják a petevezetőkben a lemezeket, ami meddőséghez vezethet. A spermiumok pedig nem jutnak ki az ondóvezetékből, mert az elzáródik” – hangsúlyozza  dr. Deli Balogh Ildikó.

A kulcsszó: a megelőzés

Érdemes tehát odafigyelni a megelőzésre. Fürdőzés előtt és kijövetelkor alaposan tusoljunk le, nyílt sebbel ne menjünk közös használatú vízbe, valamint ügyeljünk arra, hogy ne vigyünk be homokot, piszkot, levágott füvet vagy falevelet sem a medencébe. Kerüljük a tűző napon való tartózkodást, használjunk bőrvédő naptejet, de a legfontosabb, hogy mindig két fürdőruhát tegyünk a strandtáskába – így sok kellemetlenségtől és veszélytől kímélhetjük meg magunkat.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

 

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra