Ez az egyre népszerűbb zöldség véd a vastagbélráktól és a szívbetegségektől

GettyImages-1427956712
Olvasási idő kb. 4 perc

A mára kegyvesztetté vált krumpli helyett egyre gyakrabban kerül a magyarok asztalára is édesburgonya. Ez a manapság igazán trendi zöldségféle hagyományos társához hasonlóan számos egészségvédő hatással rendelkezik.

Az édesburgonya népszerűsége miatt sok tudatos vásárló száműzte étrendjéből a hagyományos burgonyát. De vajon tényleg annyival jobb lenne ez a batátaként is ismert gyökérgumó, mint a „sima” krumpli? Íme néhány érv amellett, hogy az édesburgonyát is érdemes beiktatni az ételeink sorába. 
Az édesburgonya kétségkívül tele van antioxidánsokkal, amelyek megvédik a sejteket a károsodástól, továbbá vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag, bőségesen megtalálható benne az A- és a C-vitamin, a kálium és a cink.

Segíti az emésztést

Az édesburgonyában lévő élelmi rostok jót tesznek a bélrendszer működésének. Kutatások igazolják, hogy az édesburgonyában lévő élelmi rost prebiotikumként működik, vagyis serkenti az egészséges bélbaktériumok növekedését, javítja az emésztést, ezáltal pedig általános egészségi állapotunkra is jó hatást gyakorol.

Az édesburgonyában lévő rostok segítik az emésztést
Az édesburgonyában lévő rostok segítik az emésztéstMilos Dimic / Getty Images Hungary

Az édesburgonya kiváló tápanyag akkor is, ha valaki hasmenéssel vagy egyéb gyomorproblémákkal küzd.

Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy az A-vitamin hiánya növeli a bélgyulladás kockázatát, és csökkenti az immunrendszer azon képességét, hogy megfelelően reagáljon a potenciális veszélyekre.

Erősíti az immunrendszert

Az édesburgonyában található növényi vegyületek megvédik a szervezetet a betegségektől és a fertőzésektől. Találhatók benne karotinoidok, fenolos vegyületek, tanninok, flavonoidok, szaponinok és antocianinok, melyek erősítik az immunrendszerünket. Az édesburgonyában is megtalálható A-vitamin hiánya összefüggésbe hozható a lecsökkent immunitással. 

Megelőzi a rákos megbetegedést

Egy kutatás kimutatta, hogy az édesburgonyának rákellenes hatásai vannak. Egy tanulmány szerint a lila édesburgonya meggátolja a mellrákot, a gyomorrákot és a vastagbélrákot okozó sejtek elterjedését. A zöldségben lévő növényi vegyületek ugyanis csökkenthetik a szabad gyökök sejtkárosodását.

Védi a szem egészségét

Az édesburgonyában lévő polifenolok megvédik a szem és a retina egészségét, míg az antocianinok gyulladáscsökkentő hatásuknak köszönhetően képesek kezelni több szembetegséget is.

Az édesburgonya véd a különféle szembetegségek ellen
Az édesburgonya véd a különféle szembetegségek ellenSimpleImages / Getty Images Hungary

Az édesburgonyában található béta-karotint a szervezet A-vitaminná alakítja, ami elengedhetetlen a jó látás megőrzéséhez, de elkerülhető vele az időskori éjszakai vakság kialakulása is. Mind a béta-karotin, mind pedig az édesburgonyában szintén megtalálható E-vitamin is fontos szerepet játszik szemünk egészségének megvédésében.

Javítja a memóriát

Az édesburgonyában található antioxidánsok jó hatással vannak a memóriánkra is. Állatkísérletekkel igazolták, hogy a zöldség javítja a térbeli tájékozódás képességét, fejleszti a memóriát és javítja a memóriazavart is, valamint megnyugtatja az elmét. 

Egy másik cikkünkből pedig az is kiderül, hogy vajon miért van az, hogy bizonyos dolgokat elfelejtünk, másokra pedig akár hosszú idő után is kristálytisztán emlékszünk. 

Gyulladáscsökkentő hatása is van

Az antioxidánsok nem csupán a rákos elváltozástól védik meg a szervezetünket, hanem csökkentik a gyulladást is. A krónikus gyulladás autoimmun betegségeket, depressziót, daganatot, szívbetegséget, magas vérnyomást, különféle gyomor- és bélbetegségeket, 2-es típusú cukorbetegséget és Parkinson-kórt is okozhat, valamint megtámadhatja a tüdőt is.

Az édesburgonya jól beilleszthető az étrendünkbe
Az édesburgonya jól beilleszthető az étrendünkbealvarez / Getty Images Hungary

A szív őre is az édesburgonya

Az édesburgonyában lévő élelmi rost csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ennek az az oka, hogy az élelmi rostok az epesavakhoz kötődnek, megakadályozva a májban történő visszaszívódást és a koleszterin képződését. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek