A D-vitamin hiánya akár mentális zavart is okozhat: ennyit kéne szedned belőle

GettyImages-1366023194 (1)

A D-vitamin azon túl, hogy segít megőrizni a csontok egészségét és erősségét, elősegíti a sejtek növekedését, és javítja az immunrendszer működését, fontos szerepet játszik abban is, hogy ne legyünk depressziósak.

A kutatók azt találták, hogy a depressziós emberek vérében alacsonyabb volt a D-vitamin-szint, mint az egészséges emberekében. A tudósok azt is megállapították, hogy milyen kapcsolat van a D-vitamin és a levertséggel, szomorúsággal járó kedélybetegség között.

Vegyesek a kutatási eredmények 

A kutatók több vonatkozásban is igazolták, hogy a D-vitamin sok szempontból hatással van a szervezetünkre. Megállapították egyrészt, hogy a terhesség alatti alacsony D-vitamin-szint összefüggésben áll a szülés utáni depresszióval, amely a szülést követő napokban, hetekben és hónapokban jelentkezik az édesanyáknál. Hasonlóképpen lehetséges kapcsolatot találtak a depresszió és az alacsony D-vitamin-szint között azoknál, akik köszvényben, krónikus gerincvelő-sérülésben és sclerosis multiplexben szenvedtek, vagy stroke-ot kaptak.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy valóban segít-e a depresszió elkerülésében a D-vitamin
Megoszlanak a vélemények arról, hogy valóban segít-e a depresszió elkerülésében a D-vitaminTatyanaGl / Getty Images Hungary

Ám a kedélybetegség és az esszenciális, zsírban oldódó vitamin közti kapcsolatot illetően a kutatási eredmények vegyesek.

Néhány tanulmány azt támasztotta alá, hogy az emberek egyes csoportjainál javultak a depresszió tünetei, miután elkezdték szedni a D-vitamint. De ez a lehetséges előny egyáltalán nem egyértelmű.

Egy másik, több mint 18 ezer, depresszióban szenvedő ember bevonásával végzett vizsgálat kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy napi 2000 NE D-vitamin öt éven át tartó bevétele nem eredményezett szignifikáns különbséget a placebóval szemben a depresszió javulásában. Vagyis úgy találták, hogy a D-vitamin szedése nincs hatással a depresszióra.

Miután az eredmények igen vegyesek, további kutatásokra van szükség annak meghatározására, hogy a D-vitamin-hiány és a depresszió hogyan függhet össze, valamint hogy a D-vitamin pótlására használt étrend-kiegészítők hogyan befolyásolhatják a depresszió tüneteit.

A D-vitamin-hiány és a depresszió tünetei

A D-vitamin-hiánynak és a depressziónak különböző tünetei vannak, de előfordulhat, hogy mindkét állapot egyszerre jelentkezik. Ha valaki D-vitamin-hiányban szenved, akkor elsősorban fájnak a csontjai, folyton fáradt vagy álmos, valamint az izmai fájnak, és gyengének érzi őket.

A depresszió súlygyarapodást és a libidó csökkenését is okozhatja
A depresszió súlygyarapodást és a libidó csökkenését is okozhatjaJustin Paget / Getty Images Hungary

Ezzel szemben a depresszió jele a szomorúság, a letargia, a kilátástalanság és a tehetetlenség elsöprő érzése; az álmatlanság vagy a túlzott álmosság; az egykor örömet adó tevékenységek iránt elvész az érdeklődés; drasztikus súlycsökkenés vagy súlygyarapodás jelentkezik; romlik a koncentrációs képesség; feledékenység jelentkezik; csökken a libidó; gyakori lesz a fejfájás vagy a hátfájás; a szorongás miatt öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok is megjelennek.

Ezek a D-vitamin-hiány kockázati tényezői

A D-vitamin napfényvitamin néven is ismert, mert ha napfény ér bennünket, a szervezetünk képes előállítani. Ám a kevés napsugárzás, továbbá bizonyos életmódbeli tényezők miatt és az életkor előrehaladtával nőhet az alacsony D-vitamin-szint kockázata.

Napfény hatására több D-vitamint termel a szervezetünk
Napfény hatására több D-vitamint termel a szervezetünkOlga Rolenko / Getty Images Hungary

A napfény sokunk számára az elsődleges D-vitamin-forrás. A szükséges napsugárzás mértéke a helyi éghajlattól, a napszaktól és az évszaktól függ. A világosabb bőrűek általában gyorsabban termelik a D-vitamint, mint a sötétebb bőrűek. Ennek az lehet az oka, hogy a sötétebb bőrű emberek bőrében több melanin termelődik. Ez a természetes pigment, amely a bőr színét adja, gátolja a bőrben a D-vitamin termelését.

Kevés olyan élelmiszer van, amely természetes módon tartalmaz D-vitamint, de növelhetjük a bevitelét, ha több lazacot, makrélát és egyéb zsíros halat, állati zsírokat, illetve D-vitaminnal dúsított élelmiszereket, például gyümölcsléket és gabonaféléket fogyasztunk.

A vegán vagy vegetáriánus étrendet követőknek az átlagosnál jobban oda kell figyelniük arra, hogy szervezetük elegendő D-vitamint kapjon.

Ők a dúsított növényi alapú tejekből, gyümölcslevekből, gabonafélékből, illetve gombákból juthatnak hozzá a vitaminhoz.

Összefüggés van a D-vitamin-hiány és a túlsúly között is. Az ideális testsúlyúakhoz képest az elhízottaknak több D-vitamint szív fel a szervezete az ajánlott vitaminszint eléréséhez.

Az életkor is hozzájárulhat a D-vitamin hiányához. Ahogy öregszünk, a bőrünk egyre kevesebb D-vitamint termel, hiszen az idősebbek már jóval kevesebb időt töltenek a napon, valamint olyan étrendet követnek, amely nem tartalmaz elegendő D-vitamint.

Ennyi D-vitaminra van szükségünk naponta

Bár a kutatók még vizsgálják, hogy a D-vitamin hogyan hathat a hangulatunkra, úgy tűnik, hogy némiképp szerepet játszik a kedélyállapotunk szabályozásában és a szorongás csökkentésében.
A vitaminhiány elkerülése érdekében az egészséges emberek napi adagja az ajánlás szerint 1500–2000 NE, de biztonsággal akár 4000 NE-t is bevehetünk.

Fontos azonban, hogy mielőtt elkezdjük a nagyobb dózisú D-vitamint szedni, ellenőriztessük szervezetünk vitaminszintjét, mert miután a D-vitamin zsírban oldódik, felhalmozódhat a zsírsejtekben. Toxicitáshoz a nagyon magas dózis hosszabb távon történő szedése vezethet, ami magas kalciumszintet, veseköveket, emésztési problémákat és neurológiai elváltozásokat okozhat.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra