Ha így jársz, az a demencia jele is lehet

GettyImages-1664986971
Olvasási idő kb. 4 perc

A demencia kora jelei, mint például a feledékenység vagy a tájékozódási képesség elvesztése mellett az orvosok egy eddig a kognitív hanyatlás jellemzőjeként nem tapasztalt tünetre lettek figyelmesek. Megállapításuk szerint a járásunk is utalhat az agyműködés korai hanyatlására.

A szakemberek összefüggést találtak a járási sebesség csökkenése és az idősek agyműködésében bekövetkezett változások között. Mind az Alzheimer-kór, mind pedig az egyéb demens állapotok hihetetlenül nagy szenvedéssel járnak. Az Egészségügyi Világszervezet szerint az idősek körében a demencia az egyik vezető oka a rokkantságnak és a függőségnek. Továbbá megzavarhatja a memóriát, a kognitív funkciókat, a hangulatot, és korai halálhoz is vezethet.

A sebességet vizsgálták a kutatók

Egy a demenciával kapcsolatos legújabb kutatás célja az volt, hogy összefüggést találjon az idősek mobilitása és a megismerés visszafejlődése között, valamint rámutasson arra, hogy a kognitív hanyatlás megelőzhető az időskorúak korai funkcionális változásainak szűrésével.

A kutatók az idősek mentális egészségét is vizsgálták
A kutatók az idősek mentális egészségét is vizsgáltákHalfpoint Images / Getty Images Hungary

A kutatásban 95, 60 évnél idősebb ember vett részt, akik rendszeresen végeztek enyhe, nem túlságosan megerőltető testmozgást, és akiknél nem mutatkoztak kognitív károsodásra utaló jelek. Az öregedéssel foglalkozó kutatók nemzetközi csoportja egy járássebességet mérő teszt segítségével értékelte a résztvevők állapotát. Az elvégzendő feladatok között volt olyan, amikor arra kérték az időseket, hogy álljanak meg egy helyben a kijelölt startnál, majd sétáljanak a megszokott tempójukban körülbelül hat métert. Az első két méter volt az úgynevezett gyorsulási és lassítási zóna, míg a középső négy méter szolgált a kísérlethez szükséges tesztelésre.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy mennyi időbe telik a résztvevőknek, hogy átsétáljanak a tesztzónán.

Ehhez résztvevőnként átlagosan két nyomvonalat vettek figyelembe, hogy meghatározzák az idősek járási sebességét. Mindeközben a kutatók az elektroencefalogrammal (EEG) figyelték a résztvevők agyi aktivitását, de a mentális egészségüket is felmérték, hogy képet kapjanak a kísérletbe bevontak kognitív károsodásáról.

A lassú járás is a demencia jele lehet

A tanulmány eredményei szignifikáns összefüggést tártak fel a járássebesség csökkenése és az idősebb felnőttek agyműködésében bekövetkezett változások között. Figyelemre méltó, hogy a résztvevők 70 százalékánál csökkent a járási sebesség. Ugyanezen résztvevők 80 százalékának az EEG-frekvencia összetétele is rendellenes volt, ami az agyműködés tünetmentes hanyatlására utal. Azonban nem volt szignifikáns különbség a mentális egészséget jelző pontszámokban a gyorsabb és lassabb járásúak között, ám a mentális elemzés során alacsony pontszámot elérők járási sebessége igen alacsony volt, valamint az EEG-leleteik is abnormálisak voltak.

A kutatók a demencia egyik jelének tulajdonítják a járási sebesség lelassulását
A kutatók a demencia egyik jelének tulajdonítják a járási sebesség lelassulásátHalfpoint Images / Getty Images Hungary

Számítások alapján a lassú járású idősek nagyjából 3,2 km/óra sebességgel haladtak.

Ezek az eredmények rávilágítanak arra, hogy a járási sebesség potenciális tünet lehet a kognitív és funkcionális hanyatlás korai meghatározására, továbbá azt is üzenik, hogy az életkor előrehaladtával a látszólag kisebb változások már jelezhetik a változó egészségi állapotunkat.

Néhány ember furcsa módon ellenáll az Alzheimer-kórnak olvasd el cikkünket, hogy megtudd, mi ennek az oka! 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek