A currypor legtöbbször aranysárga színű, aromákban és illatban gazdag fűszerkeverék, amelyet megvásárolhatsz készen, de akár magad is elkészítheted otthonodban. Alapvető összetevői közt megtalálható a kurkuma, koriander, kömény, görögszéna és csilipaprika, melyeket gyömbér, fekete bors, mustármag, currylevél és édesköménymag egészít ki. A por mellett paszta formájában is hozzájuthatsz curryhez, és meg is éri próbát tenni ezzel a változattal, melyben a fűszereket olajjal teszik kenhető állagúvá.
A curry előnyei
A currypor és a currypaszta közt számos különbség tapasztalható: míg az előbbit inkább az indiai konyha használja, addig az utóbbival főképp a thai receptekben találkozhatsz. A paszta íze intenzívebb, és míg a pornál az aranyszín a jellemző, addig currypasztából találsz pirosat, zöldet, narancssárgát, sőt, még lilát is a boltokban.
A thai ételekben a paszta a főzési folyamat elején kerül az edénybe, egyfajta alapot ad az ételnek, míg az indiai receptekben fűszerezésre használják a curryport.
Nem cserélhető fel egymással egy az egyben a por és a paszta, ugyanakkor a bennük megtalálható, javarészt megegyező összetevőknek köszönhetően bármelyikkel is főzöl, kiaknázhatsz kilenc előnyt. Lássuk, melyek ezek!
Erős gyulladáscsökkentő hatással bír
Csili, koriander és kurkuma: mindhárom összetevő ismert gyulladáscsökkentő hatásairól. A kurkuma kurkumintartalmában rejlik a varázslat: ez jól ismert arról, hogy az interleukin-6 és a tumor nekrózis faktor alfa szabályozásával küzd a gyulladás ellen. Kísérletek bizonyították, hogy enyhíti az olyan gyulladásos betegségek tüneteit, mint az ízületi gyulladás vagy a gyulladásos bélbetegségek.
A csiliben a kapszaicin nevű erőteljes gyulladáscsökkentő dolgozik, a koriandert pedig nemcsak a hagyományos gyógyászati gyakorlatban találták hatékonynak ilyen esetekben, de rágcsálókon végzett kutatások is alátámasztják gyulladáscsökkentő hatását.
Javítja a szív egészségét
A fűszeres finomság antioxidáns-tartalma révén javítja a vérkeringést és a vérerek működését, amit már egy kisszámú, tizennégy résztvevővel folytatott kutatás is alátámasztott. Jóval nagyobb mintán, 100 ezer ember esetében azt is kimutatták, hogy aki heti 2-3 alkalommal fogyaszt curryvel fűszerezett ételt, annak alacsonyabb a vérében a trigliceridszint, mint akik havi egynél kevesebbszer esznek ilyesmit.
A curry koleszterincsökkentő hatással is bír,
mindezekkel pedig a szívbetegség rizikóját növelő állapotok előfordulását csökkenti.
Rákmegelőző hatása is lehet
Főként a kurkuma kapcsán mutatták ki ezt laborkísérletek: a daganatos sejtek halálát képes elérni, és a terjedést is korlátozza.
A prosztata-, mell-, vastagbél- és agydaganat elleni küzdelemben is hatásos lehet állatkísérletek szerint, de az emberekben is ígéretes eredményeket mutat.
126 vastagbélrákos emberen végzett vizsgálat során napi 1080 mg kurkumin 30 napon át történő pótlása növelte a rákos sejtek pusztulását, és csökkentette a gyulladást. A csili, a koriander és a kömény is rákellenes hatással támogatja a kurkuma munkáját a curryben.
Antioxidánsokat is tartalmaz
Ezek a sejtkárosodást képesek lassítani a szabad gyökök elleni küzdelem révén. A túl sok szabad gyök a szervezetben oxidatív stresszhez vezethet, amely olyan krónikus állapotok kialakulásáért felel, mint a szívbetegségek, a rák és a szellemi hanyatlás. Az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek fogyasztása csökkentheti az oxidatív stressz hatásait, és csökkentheti a betegség kockázatát. A curryben kurkumin, kvercetin, pinen, lutein, zeaxantin is van.
Csökkentheti a vércukorszintet
A már említett, 100 ezer ember bevonásával végzett kutatás arról is hozott bizonyítékokat, hogy akik heti 2-3 alkalommal esznek curryt, azoknak jelentősen alacsonyabb a vércukra, mint azoknak, akik ritkábban fogyasztanak curryt havi egy alkalomnál.
Az agy egészségéhez is hozzájárulhat
Az emberekkel végzett kutatások a kurkuma hatását az Alzheimer-kór megelőzésével is összefüggésbe tudták hozni, de a mentális hanyatlás ellen is hatásos ez a fűszer.
Segíthet a teltségérzet elérésében
Egy kutatásban azok a férfiak, akik 6-12 gramm curryt tartalmazó ételt fogyasztottak, kisebb mértékű éhségről számoltak be, mint azok, akik ételébe nem került curry.
Gomba- és baktériumellenes hatása lehet
A koriander és a kömény laborkísérletekben gombák és baktériumok ellen is igen hatékonynak bizonyult.
Az egészségesebb emésztéshez is hozzájárul
Rágcsálókkal folytatott kísérletek során derült fény arra, hogy a curry kurkumatartalma segít abban, hogy az emésztés egészségesebb legyen.
A curryt sokféleképp beillesztheted étrendedbe, de fontos megjegyezni, hogy a fenti, egyes összetevőkhöz kapcsolódó jótékony hatásokat elérheted úgy is, hogy azokat külön-külön fogyasztod.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés