A csontritkulás főként időskorban, és leggyakrabban a nők életét keseríti meg. Ha a csontok gyengék, akkor hajlamosak a törésre. Érdemes ezért akár gyógynövényekkel is tenni azért, hogy biztonsággal terhelhetőbbek legyenek. Ha tavasszal és nyáron begyűjtjük őket, később szárítva is fogyaszthatjuk a gyógynövényeket a csontok épségének megőrzése, erősítése érdekében.
A néma betegség a csontokat támadja
A kor előrehaladtával csökken a szervezetünkben a csontvédő hormonok szintje, és emiatt gyengébbek lesznek a csontjaink. Ennek eredményeként törékenyebb lesz a posztmenopauza időszakában lévő nők és az idősebb férfiak csontja.

A csontritkulás kockázatát növeli továbbá a testsúly, a testmagasság, az etnikai hovatartozás, a családi anamnézis, az étrend, az egészségügyi állapot, a szedett gyógyszerek, a mozgásszegény életmód, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás.
Miután a csontritkulásnak gyakran nincsenek tünetei, „néma” betegségnek is nevezik. Sokszor csak a csonttörések hívják fel rá a figyelmet. A betegség késői diagnosztizálása és az azt követő sérülések hátfájást, magasságcsökkenést és görnyedt testtartást okozhat.
A betegség és a vele járó kellemetlenségek a gyógyszeres kezelés mellett csonterősítő gyógynövények fogyasztásával is megelőzhetőek.
Ezek a gyógynövények erősítik a csontokat
A csontritkulás ellen használható természetes alapanyagok étrend-kiegészítő formájában pirulaként, porként vagy teaként az év bármely szakában fogyaszthatók. Ám a gyógynövények előnyeit a leginkább akkor élvezhetjük, amikor frissen begyűjtjük. Ha pedig megszárítjuk a gyógyhatású virágokat, leveleket és gyökereket, a forrázatukat és a főzetüket akár az év második felében is fogyaszthatjuk.
Csalán
A csalán közismert immunerősítő hatásáról, és emellett elegendő mennyiségű kalciumot is tartalmaz, ami könnyen felszívódik.

Egy teáskanálnyi szárított csalánból készült csésze tea naponta háromszor fogyasztva segít a csontok épségének megőrzésében. A szárított csalánt hozzáadhatjuk levesekhez is, így akár táplálékkiegészítőként is használhatjuk.
Zsurló
A zsurló évelő növény, amely Európa, Ázsia, a Közel-Kelet és Észak-Amerika egyes részein található meg. Ezt a gyógynövényt az ókori Rómában és Görögországban sebek, tuberkulózis és veseproblémák kezelésére használták. Számos antioxidáns vegyület található benne, melyek javíthatják a kalciumszintet, és hozzájárulnak a csontok növekedéséhez.
A zsurló szilícium-dioxidot is tartalmaz, ami javítja a csontok ásványianyag-sűrűségét és szilárdságát.
A zsurló kapszulákban, tinktúrákban és szárított gyógynövényként kapható, amelyből tea készíthető. A zsurlót csak kúraszerűen szabad fogyasztani, hosszú távú használata nem javasolt, mert csökkentheti a tiamin (B1) szintjét, vitaminhiányt okozva. A zsurló káros lehet a terhes nőkre és a cukorbetegekre, a köszvényesekre, a szív- és veseproblémával küzdőkre.
Réti here
A lila virágairól ismert gyógynövény a benne található formononetin nevű vegyülettel képes megakadályozni a csontritkulást. A réti here szárított virágát leforrázva gyógyteát készíthetünk, amiből javasolt naponta 3 csészényit elfogyasztani a kívánt hatás elérése érdekében. Frissen szedve hozzáadhatjuk salátákhoz, szendvicshez is.

Vörös zsálya
Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy a csontritkulásban szenvedő betegek több mint 80 százalékánál jelentős javulást eredményezett a vörös zsályával kiegészített gyógykezelés.
A vörös zsályában lévő szalvianolsav antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, ami megakadályozza a gyulladást és a csontok lebomlásával kapcsolatos szabad gyökök képződését. Ez a vegyület a csontok növekedését is elősegítheti.
Emellett a vörös zsálya jó K-vitamin-forrás is, amely szintén szükséges az egészséges csontokhoz.
Ez a gyógynövény kapszula vagy tinktúra formájában kapható, de teát is lehet belőle készíteni. A vörös zsályát csak rövid ideig szabad használni, illetve fontos tudni, hogy ez a gyógynövény mellékhatásokat és gyógyszer-kölcsönhatásokat is okozhat. Terhesség alatt és vérhígítók szedése esetén mindenképpen ellenjavallt.
Kakukkfű
A kakukkfű elsősorban fűszerként ismert és népszerű. A kakukkfüvet mint gyógynövényt az immunrendszer működésének fokozására, valamint a légúti, ideg- és szívbetegségek kezelésére használták.

Egy vizsgálat szerint a kakukkfű rendszeres fogyasztása jobban javítja a csontok ásványianyag-sűrűségét, mint a kalcium és a D3-vitamin pótlása.
A kakukkfű akkor lehet a leghatékonyabb, ha zsályával és rozmaringgal együtt használják, mert ezzel a kombinációval magasabb lesz a csontsűrűség, mint önmagával a kakukkfűvel.
A kakukkfű továbbá jó kalcium-, K-vitamin-, magnézium-, mangán- és cinkforrás is. Mindezek szintén hozzájárulhatnak a csontok egészségéhez.
A kakukkfű friss és szárított fűszernövényként is megtalálható. Kis mennyiségben használva biztonságosnak tekinthető, ám nagy adagban mellékhatásokkal járhat. A kakukkfű ártalmas lehet a vérzési zavarokkal, valamint hormonproblémával küzdő betegségben szenvedőkre nézve. Emellett allergiát is okozhat azoknál, akik allergiásak például az oregánóra, a zsályára vagy a levendulára.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés