A csípős ételek fogyasztása néhány igen kellemetlen tünettel jár. Az égő nyelv és a lángoló torok talán még érthető is, na de a heves orrfolyást pontosan mi váltja ki? A tudomány természetesen erre is tudja a választ.
Ezért folyik az orrod a csípős ételektől
A csípőst ízt az erős paprikafélékben, így a csiliben lévő kapszaicin nevű vegyület, illetve a más növényekben, mint például a mustárban és a retekben előforduló allil-izotiocianát okozza. Ezeket a növények egyfajta biológiai fegyverként használják a ragadozók távol tartására – írja a Mental Floss.
Szinte minden lágyszövetet irritálnak, amivel érintkezésbe kerülnek. Innen ered az égető érzés a nyelven.
Az irritáció kiterjed a nyálkahártyára is, ami egy védelmi mechanizmus részeként beindítja az orrfolyást és a könnytermelést. „Az orr nyálkahártyája nyálkát termel, hogy távol tartsa a légzőrendszert az allergénektől és egyéb nemkívánatos anyagoktól” – áll a magyarázatban.
Amikor tehát valami csípős ételből falatozva úgy érzed, hogy folyik az orrod, a nyálkahártyád az orrjáratodon keresztül távolítja el az irritatív vegyületeket, hogy azok ne tudjanak komolyabb problémát okozni.
A hatás azonban csupán átmeneti jellegű. A kapszaicin és az allil-izotiocianát ugyan kitágítja az orrüreget, hogy több levegőhöz juthass, de amint az orrodban lévő receptorok leadják a drótot az agyadnak, hogy könnyebben lélegzel, visszaáll az eredeti állapot (az orrod viszont továbbra is tele lesz).
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés