Nem mindig sikerül fejben vagy mozdulatokban jelen lenni a főzés teljes folyamata során, főleg, ha hajlamosak vagyunk a multitaskingra. A home office mellett a háttérben rotyogó ebédről könnyű megfeledkezni, s a kapkodásban néha egy-egy hozzávalóból több kerülhet a lábosba.
A citrusfélék, bár bizarrnak tűnhet első hallásra, de valóban képesek megszelídíteni az elfűszerezett ételeket. Még a legügyesebb konyhatündérekkel is előfordulhat, hogy megszalad a só, a paprika, netán a bors, a többi csípős hozzávalóról nem is beszélve. Ma már a csili, a Cayenne-bors vagy éppen a porrá őrölt mustár vagy a curry is sokaknál alapfelszereltség és rendszeresen használt alapanyag. Ami közös bennük, hogy érdemes csínján bánni az adagokkal, főként, ha többféle ízesítőt használunk az egyes fogásoknál.

Ne a kukának főzzünk: könnyen megmenthető az elfűszerezett fogás
Sokan egy ehetetlenné fűszerezett étel esetén az egyetlen megoldásnak a végtermék kiiktatását tekintik, azonban érdemes némi kreativitással hozzáállni az ízharmonizációhoz. Ahogy a túlsózott fogások esetén ismerjük a megoldást, és már pucoljuk is a krumplit, hogy némi sót felszívjon, úgy a csípős ízek elfedésére is létezik praktika.
Egyetlen, szinte bármely konyhában fellelhető hozzávalóval máris megoldhatjuk a főzési anomáliákat. Vannak, akik a cukorra esküsznek, hiszen az édes kifejezetten jól képes a tüzes ízeket megfékezni, azonban nem minden fogáshoz passzol a cukor vagy a méz. A tej és a liszt is árnyalhatja a végeredményt, de egyre többen élnek valamilyen ételallergiával, és ők bizony nem feltétlenül nyúlhatnak ezekhez, ha megoldást keresnek.
A citrusfélék, a citrom, a lime, sőt még a narancs is alkalmas arra, hogy mérsékelje a csípős ízt az ételekben, s nem is kell belőlük annyira sok, ha jellegzetes aromájukat nem akarjuk előtérbe helyezni – de ha éppen ez a célunk, az még jobb.

Van más megoldás is, ha túl csípős lett az étel
A citrusok savassága ráadásul a nyáltermelést is fokozza, azaz sokkal gyorsabban és hatékonyabban indul be az emésztésünk, ha valami savanykás is kerül az ételbe. Hasonló elven működik a tej is, ugyanis a kazein nevű tejfehérje szintén képes a kapszaicinra hatni, vagyis tejjel, vajjal vagy egyéb tejtermékek használatával is gátat szabhatunk a csípős íznek. Bár valószínűleg kevesek otthonában alapfelszereltség, de a sósmogyoró-krém is hasonló tulajdonságokkal bír magas zsírtartalma miatt. Te próbáltad már? Na és bevált?

Van néhány íz, melyekért egyesek odavannak, míg másokban kifejezetten kellemetlen érzést keltenek. De hogyan lehet ennyire eltérő az ízérzékelésünk?
Tovább olvasom
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés