Aki szereti a csípős ételeket, annak van egy jó hírünk

GettyImages-1183994311

Van olyan ember, akit a csípős torma nem küldi padlóra, de egy kis csilitől már tűzoltóhoz fordulna, és fordítva. Indiában már a kisgyerekek is zokszó nélkül eszik a csípőset, mexikói étel sincs nagyon anélkül, mások viszont zéró toleranciát hirdetnek. Ízlésünk különböző, egészségünkre viszont hasonlóan hatnak a különböző, csípősség érzetét keltő anyagok.

Kapszaicin, Piperin, Szinigrin, Gingerol és Eugenol lehetnének akár a legújabb kedvenccé váló gyerekmese manókáinak hősnevei is, de ennél fontosabb szerep jutott nekik osztályrészül. Ezek azok az anyagok, amelyeknek a különböző élelmiszerek a csípős ízüket köszönhetik.

A csilipaprika csípős ízéért a kapszaicin felelős. A fekete és a hosszú bors csípősségét a piperin adja, míg a torma, a vaszabi és a mustár a szinigrintől „erős”. A gyömbér pikantériája a gingerolban rejlik, a fahéj, a szegfűszeg és a szegfűbors pedig az eugenolnak köszönheti intenzív hatását.

Jót tesz-e a csípős étel?

– merül fel gyakran a kérdés, amelyet évszázadok alatt a tapasztalatokon alapuló házi patika és házi praktika alapján nagyanyáink már meg is válaszoltak. A különböző alapanyagok (lásd fenti manócskák) mindegyike más és más bajra orvosság, a kérdés tehát már inkább csak úgy módosul, mit mivel gyógyítsunk?

Sehol nem vetik meg a világon a csípőset
Sehol nem vetik meg a világon a csípősetYamada Taro / Getty Images Hungary

Piperin

A bors piperinje segít hasznosulni a szervezetbe juttatott tápanyagokat: a béta-karotin, a szelén, a B- és a C- vitaminok, a koenzim Q10 felszívódását drasztikusan megnöveli. Serkenti a gyomorsav termelését és a bélműködést általánosságban, valamint gyorsítja az anyagcserét.

Vitaminforrásként gondoltál már a borsra?
Vitaminforrásként gondoltál már a borsra?Dani Serrano / Getty Images Hungary

Szinigrin

A torma népi neve: „kerti penicillin”, amit annak köszönhet, hogy a csípősségét okozó szinigrin nemcsak sebgyógyító és gyulladáscsökkentő, de étvágygerjesztő és emésztésjavító hatású is. Emellett, hatékonyan alkalmazzák cukor- és tüdőbetegek, valamint reumás páciensek kezelésére.

Gingerol

A gyömbér gingerolja egyszerre gyulladásgátló, görcsoldó és antioxidáns hatású is.

A gyömbér is ettől csípős és egészséges egyszerre
A gyömbér is ettől csípős és egészséges egyszerrekrisanapong detraphiphat / Getty Images Hungary

Eugenol

A szegfűszegből is ismert eugenol egyebek mellett fájdalomcsillapítóként is alkalmazható, ami miatt fogfájás esetén például érdemes egy-egy szegfűszeget elrágcsálni tüneti kezelésként.

Kapszaicin

A kapszaicin vírus- és baktériumölő szerepe vitatott ugyan, azt talán tapasztalati úton szerzett tudásunk alapján mind megerősíthetjük, hogy a csípős íz képes felszabadítani a légutakat. Emellett a kapszaicin javítja az általános teljesítőképességet, étvágycsökkentő hatású, így a fogyásban is segíthet, és fájdalomcsillapítóként is hatékonyan bevethető. Ez utóbbi hatását fejfájás ellen hatásosan tudja kamatoztatni, de krém formájában különböző ízületi panaszok, kopás, reuma ellen is sikerrel alkalmazzák. A bőrbetegségek közül a pikkelysömör kezelésében bizonyul kedvező terápiának. Kutatási eredmények igazolják, hogy javítja az inzulinérzékenységet, és csökkenti a vércukorszintet, terhességi cukorbetegség esetén pedig az inzulinrezisztenciát. Minden egészségre gyakorolt jótékony hatása közül azonban a daganatos megbetegedésekkel szembeni harcban betöltött szerepe foglalkoztatja leginkább az orvostudományt, és persze az egészségtudatos paprikafogyasztókat.

A paprika régóta az orvostudomány fókuszában áll
A paprika régóta az orvostudomány fókuszában állvisionandimagination.com / Getty Images Hungary

Fontos katonája lehet a rákkal vívott háborúnak

„A rosszindulatú daganatokkal folytatott küzdelem régóta a klinikai kutatások homlokterében áll. A kapszaicinnek a prosztatarák kezeléséhez nyújtott pozitív hozzájárulását többek között egy 2006-os amerikai kutatás is bizonyítja – mondja dr. Milák Eszter orvostudományi szakértő, hozzátéve: a vizsgálatból többek között az is kiderült, hogy prosztatarákos sejtek apoptózisát, vagyis sejthalálát képes beindítani, s egy későbbi tanulmány alátámasztotta, hogy ugyanez igaz az emlőrák sejtjeire is, és hólyagdaganatoknál is hatékonynak bizonyult. Sőt, rákos megbetegedések posztoperatív, azaz műtét utáni szakaszában a kapszaicintartalmú krémek is fájdalomcsillapító hatásúnak mutatkoztak. A nagyobb dózisú kapszaicintapaszok is enyhíteni képesek bizonyos kemoterápiák utóhatásaként jelentkező fájdalmakat, de ezeknek a tapaszoknak a hosszan tartó, helyi alkalmazásával már óvatosan kell bánni, mert arra vonatkozó kutatási eredmények is napvilágot láttak már, hogy ez viszont már intenzív dózis, és tartós használat esetében rákkeltő is lehet” – figyelmeztet a szakértő.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek