A csipkebogyó jótékony hatását a legtöbbször azok élvezik, akik a megfázás tüneteit szeretnék természetes úton enyhíteni. Ám a vadrózsa és a japán rózsa ősszel érő gyógyhatású áltermése az öregedést is lassítja, csökkenti a koleszterinszintet, az ízületi fájdalmakat és a vérnyomást is. Mindemellett vízhajtóként és enyhe hashajtóként is igen hatásos.
Teaként vagy nyersen is fogyasztható
A csipkebogyó élénkvörös vagy narancssárga színű, rózsamagot tartalmazó húsos termés, ami késő ősszel, az első őszi fagyok idején érik be. A narancssárga színű még nem egészen érett, míg a sötét mélyvörös már puha húsú és túlérett. Ez utóbbi édesebb ízű, de C-vitamin-tartalmának nagy része ekkorra már elvész.
A csipkebogyó tápértéke akkor a legmagasabb, ha leszedése után azonnal felhasználjuk, például teát készítünk belőle. A csipkebogyótermést mindig a kocsánynál szüreteljük le, majd vágjuk félbe, távolítsuk el a magokat és a szőrös magbelet.
De a csipkebogyót nyersen is elfogyaszthatjuk, egészségünk megőrzése érdekében elrágcsálhatunk naponta 5-10 grammot. Nem ajánlott ennél többet, mert a túlzott fogyasztás növelheti a vesekő, a gyomorégés és a hányinger kialakulását.
A csipkebogyót bárki fogyaszthatja, kivéve a terhes vagy a szoptató kismamákat, illetve azokat, akik ösztrogén- és vérhígító gyógyszereket szednek.
Segít megelőzni a rákos elváltozásokat
Egy tanulmány szerint a csipkebogyó-kivonat legmagasabb koncentrációja akár 45 százalékkal is csökkentheti a mellráksejtek növekedését és elterjedését. De a piros bogyóból készült koncentrátum az agytumor növekedését is képes megakadályozni. Szintén kutatások bizonyítják, hogy a csipkebogyóteában található fitokemikáliák a gyümölcsben jelen lévő polifenolok segítségével megakadályozhatják a rákos sejtek elszaporodását.
Miután a gyümölcs gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, segíthet megelőzni a vastagbélrákot is.
A csipkebogyó egyebek között bioaktív vegyületeket tartalmaz, például fenolokat, aszkorbinsavat (C-vitamin), béta-karotint, tanninokat és pektinek – ezek mindegyike segít megfékezni az oxidatív stresszt, amely felelős a rákos megbetegedések kialakulásáért.
A csipkebogyó mindemellett likopint is tartalmaz. Egyrészt ez a vegyület adja a gyümölcs vörös színét, másrészt serkenti a sejtek közötti kommunikációt, amelynek károsodása rákos daganatok növekedéséhez vezet.
Csökkenti a koleszterinszintet
A csipkebogyó-kivonat rendszeres fogyasztása csökkentheti a koleszterinszintet. A gyümölcs különösen hatásos az elhízott betegeknél. Ezt egy kísérlet is bizonyította: azoknak a túlsúlyos betegeknek, akik hat héten keresztül naponta fogyasztottak csipkebogyóporból készült italt, akár 5 százalékkal is csökkent a koleszterinszintjük, ami jelentős segítség a szívbetegség elkerülése érdekében.
Kimagasló a C-vitamin-tartalma
A csipkebogyó hatvanszor több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs. A C-vitamin egyik fő előnye, hogy potenciálisan stimulálja a kollagéntermelést a szervezetben. A kollagén egy fehérje, amely a kötőszövet nagy részét képezi. A vitamin a gyulladásokat is kezeli, és javítja az immunitást. Megakadályozza a skorbutot, ami izomgyengeséget, ízületi fájdalmakat, kiütéseket és fogvesztést okozhat.
A csipkebogyóban lévő C-vitamin hozzájárul az erek egészségének megőrzéséhez is. A gyümölcsből készült teát még az amerikai indián törzsek is használták légúti megbetegedések kezelésére.
A C-vitamin nem csupán megelőzi és lerövidíti a megfázás és az influenza tüneteit, hanem segít a szervezetnek jobban felszívni a vasat.
Megelőzheti a reumás betegségeket
A csipkebogyó úgynevezett GOPO zsírsavat is tartalmazza, amely a szakértők szerint a halolaj növényi változata. A gyümölcs a GOPO-nak köszönheti ízületi gyulladáscsökkentő hatását.
Szabályozza a vércukorszintet
Bizonyos állatkísérletek utalnak arra, hogy 40 gramm csipkebogyópor rendszeres bevitele csökkentheti a vércukorszintet, és segíthet a cukorbetegség kezelésében. A csipkebogyóporral indukált egerek jobb glükóztoleranciát mutattak, mint azok, akik nem kaptak a készítményből. A kutatók szerint a csipkebogyó hasonló hatást válthat ki az emberi szervezetben is.
Erősíti a szívet
A svédországi Kísérleti Orvostudományi Tanszék által végzett tanulmány szerint a csipkebogyó jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, miután a gyümölcs flavonoidjai és antioxidánsai védik a szervezetet a szívbetegségek ellen.
Serkenti az emésztést
A gyümölcs bőre segíthet megelőzni a gyomorfájdalmat, és hozzájárul az emésztőrendszer egészséges működéséhez, továbbá kezeli az emésztési problémákat is.
Javítja a bőr egészségét
A csipkebogyó gyümölcséből származó olaj mélyen behatol a bőrrétegekbe, és egészségesebbé teszi a bőrt. Miután a C-vitamin serkenti a kollagén termelődését, így öregedésgátló hatással bír a csipkebogyó. A gyümölcs A-vitamint is tartalmaz, amely gondoskodik a bőr hidratáltságáról.
A csipkebogyóolaj a káros UV-sugarakkal is felveszi a harcot.
A gyümölcsben található antioxidánsok javítják a bőr textúráját és tónusát, illetve segítenek a pigmentfoltok kezelésében. A csipkebogyóolajban található esszenciális zsírsavak megakadályozzák a hegesedést, és elősegítik a bőr regenerálódását.
A csipkebogyó kvercetint is tartalmaz, amiről kimutatták, hogy megelőzi a melanomát, a bőrrák egyik súlyos formáját.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés