A gyengeség, étvágytalanság, hányinger, szájszárazság miatt könnyen alakul ki fogyás és alultápláltság, ami lassítja a teljes gyógyulást. Másfelől az sem mindegy, milyen kondícióban kap el minket egy betegség. Noha a Covid esetében a túlsúly kockázati tényezőnek számít, az alultápláltság legalább ilyen veszélyes. Egy friss svájci kutatás szerint az alultáplált belgyógyászati betegeknél 20 százalékkal csökkenthető a halálozási arány táplálkozásterápiával. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége segít, hogy mit fogyasszunk a koronavírust követően.
Tanácsok fogyás és/vagy alultápláltság esetén
- Rendszeresen ellenőrizzük a súlyunk alakulását.
- Együnk gyakran, keveset, a főétkezések közé feltétlenül iktassunk be 2-3 kisebb étkezést.
- Részesítsük előnyben a kalória- és fehérjedús ételeket, pl. halat vagy csirkehúst rizzsel, túróval töltött, héjában sült burgonyát.
- Dúsítsuk az ételeinket például reszelt sajttal, darált mandulával, dióval vagy éppen tejporral.
- Fogyasszunk bőségesen folyadékot, a palettát színesíthetjük tejes italokkal is, amikkel a vízhez képest plusztápanyagokat és kalóriát nyerhetünk.
- Súlyos étvágytalanság és jelentős fogyás esetén speciális roboráló készítményekre és tápszerekre is szükség lehet, ilyenkor az étrend szakszerű összeállításáért forduljunk dietetikushoz.
Tanácsok étvágytalanság, az ízérzékelés és szaglás csökkenése esetén
- Nyugodtan válasszuk a kedvenc ételeinket.
- Az intenzívebb összetevőkkel, mint például a mustárral, a tormával, fűszerekkel, savanykás gyümölcsökkel vonzóbbak lehetnek az ételek.
- A változatosabb ízvilág mellett különböző állagú és hőmérsékletű fogásokkal is érdemes kísérletezni.
- Ha túl sósnak vagy keserűnek érzünk egy ételt, ízérzékünkön javíthat egy kis édesítés például mézzel.
- Fémes szájíz esetén ne használjunk fém evőeszközöket.
- Szájszárazság esetén gyakrabban öblítsünk szájat, de ne használjunk alkoholos szájvizeket, a nyálelválasztást fokozhatja cukormentes cukorka vagy rágó fogyasztása.
Tanácsok fáradtság esetén
- A puha, magas víztartalmú ételek fogyasztása könnyebb lehet fáradtság és légszomj esetén, jó szolgálatot tehetnek a különböző szószok, mártások is a fogások nedvesítésében.
- Hagyjunk magunknak elég időt az étkezésre.
- Ha túl fáradtak vagyunk a főzéshez, bátran válasszuk a készételeket, vagy rendeljünk házhoz.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés