Mit fogyasszunk koronavírus után a gyors regenerálódáshoz?

Szerencsére sokan meggyógyulnak a Covidból, de felépülésük után gyakran még hónapokig küzdenek krónikus fáradtsággal, memória- és koncentrációzavarokkal, izom- és ízületi fájdalmakkal, vagy éppen csökkent étvággyal, illetve az ízérzékelés és szaglás hiányával.

A gyengeség, étvágytalanság, hányinger, szájszárazság miatt könnyen alakul ki fogyás és alultápláltság, ami lassítja a teljes gyógyulást. Másfelől az sem mindegy, milyen kondícióban kap el minket egy betegség. Noha a Covid esetében a túlsúly kockázati tényezőnek számít, az alultápláltság legalább ilyen veszélyes. Egy friss svájci kutatás szerint az alultáplált belgyógyászati betegeknél 20 százalékkal csökkenthető a halálozási arány táplálkozásterápiával. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége segít, hogy mit fogyasszunk a koronavírust követően.  

Tanácsok fogyás és/vagy alultápláltság esetén

  • Rendszeresen ellenőrizzük a súlyunk alakulását.
  • Együnk gyakran, keveset, a főétkezések közé feltétlenül iktassunk be 2-3 kisebb étkezést.
  • Részesítsük előnyben a kalória- és fehérjedús ételeket, pl. halat vagy csirkehúst rizzsel, túróval töltött, héjában sült burgonyát.
  • Dúsítsuk az ételeinket például reszelt sajttal, darált mandulával, dióval vagy éppen tejporral.
  • Fogyasszunk bőségesen folyadékot, a palettát színesíthetjük tejes italokkal is, amikkel a vízhez képest plusztápanyagokat és kalóriát nyerhetünk.
  • Súlyos étvágytalanság és jelentős fogyás esetén speciális roboráló készítményekre és tápszerekre is szükség lehet, ilyenkor az étrend szakszerű összeállításáért forduljunk dietetikushoz.
Ha nem esik jól kimászni az ágyból, kivételesen rendelj házhoz
Ha nem esik jól kimászni az ágyból, kivételesen rendelj házhozStefaNikolic / Getty Images Hungary

Tanácsok étvágytalanság, az ízérzékelés és szaglás csökkenése esetén

  • Nyugodtan válasszuk a kedvenc ételeinket.
  • Az intenzívebb összetevőkkel, mint például a mustárral, a tormával, fűszerekkel, savanykás gyümölcsökkel vonzóbbak lehetnek az ételek.
  • A változatosabb ízvilág mellett különböző állagú és hőmérsékletű fogásokkal is érdemes kísérletezni.
  • Ha túl sósnak vagy keserűnek érzünk egy ételt, ízérzékünkön javíthat egy kis édesítés például mézzel.
  • Fémes szájíz esetén ne használjunk fém evőeszközöket.
  • Szájszárazság esetén gyakrabban öblítsünk szájat, de ne használjunk alkoholos szájvizeket, a nyálelválasztást fokozhatja cukormentes cukorka vagy rágó fogyasztása.

Tanácsok fáradtság esetén

  • A puha, magas víztartalmú ételek fogyasztása könnyebb lehet fáradtság és légszomj esetén, jó szolgálatot tehetnek a különböző szószok, mártások is a fogások nedvesítésében.
  • Hagyjunk magunknak elég időt az étkezésre.
  • Ha túl fáradtak vagyunk a főzéshez, bátran válasszuk a készételeket, vagy rendeljünk házhoz.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra