Újabb rettenetes mellékhatást hoztak összefüggésbe az oltásokkal

GettyImages-1303457428
Olvasási idő kb. 2 perc

Dél-koreai kutatók vizsgálták a Covid-oltások mellékhatásait egy egészen új szempontból. Eredményeik alapján érdemes kutatni azt, hogyan függhetnek össze az oltások egyes mentális betegségekkel.

Egy dél-koreai, a Nature magazinban közzétett tanulmány szerint a koronavírus elleni vakcinák növelték a depresszió, a szorongás és az alvászavarok kialakulásának kockázatát, de csökkentették a skizofrénia és a bipoláris zavar előfordulását. 

A kutatók Szöul lakosságának 50 százalékát vizsgálták meg, több mint kétmillió embert. Az adatokhoz a Koreai Nemzeti Egészségbiztosítási Szolgálat adatbázisából jutottak hozzá. A kutatás során két csoportra osztották a vizsgált személyeket az alapján, hogy megkapták-e bármely koronavírus elleni oltást, avagy sem. 

A Covid-oltások betegségekre gyakorolt hatásait vizsgálták
A Covid-oltások betegségekre gyakorolt hatásait vizsgáltákBNBB Studio / Getty Images Hungary

A Covid-vakcinák a mentális betegségekre is hatással voltak

A koronavírus-járvány a fizikai állapotunk mellett mentális egészségünkre is komoly hatással volt. Egy friss dél-koreai tanulmány azt vizsgálta, hogy miként hatottak a koronavírus elleni vakcinák ránk, jelentkezhettek-e az oltások felvétele miatt pszichiátriai jellegű mellékhatások.

A kutatás során az alábbi betegségeket vették górcső alá: depresszió, szorongás, disszociatív zavarok, stressz, testi tünetekkel járó pszichés zavarok, alvászavarok és szexuális zavarok. Az eredmények szerint a fenti a problémák előfordulása magasabb volt az oltottak között, mint az oltatlanok csoportjában.

A kutatás kimutatta, hogy az oltottaknál nagyobb eséllyel jelentkezett depresszió, szorongásos zavar és alvászavar, viszont a skizofrénia és bipoláris zavar kockázata csökkent esetükben. 

Még nem tudják, mi okozza a betegségeket

Hogy ennek mi lehet az oka, arra többféle elméletet is felállítottak.  Az egyik szerint a szerotonin nevű neurotranszmitter változásai okozhatják a depressziót, míg a másik elmélet szerint az immunválasz során felszabaduló, gyulladást okozó fehérjék azok, amik növelhetik bizonyos mentális zavarok kockázatát. 

Az is kiderült, a különböző típusú vakcinák eltérően hatnak a mentális egészségre. Míg egyes vakcinák csökkentették a bipoláris zavar esélyét, más típusú vakcinák nem mutattak ilyen hatást.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek