Szörnyen fájdalmas Covid-oltás-mellékhatást igazoltak

GettyImages-1478125487
Olvasási idő kb. 2 perc

Két újabb ritka mellékhatást igazoltak a Covid-vakcináknál. A tünetek az oltás követően csak később, ám fájdalmasan jelentkeznek.

Bár a vakcinák előnyei még mindig jóval meghaladják a kockázatokat, eddig több szövődményt is igazoltak a Covid-oltásokkal kapcsolatban. Most két újabb, kivételesen ritka, de fájdalmas mellékhatást sikerült igazolni a 99 millió megvizsgált eset során. 

A Global Vaccine Data Network kutatói ausztrál, dán, kanadai, francia, új-zélandi és skót betegeket vizsgáltak, mintegy 99 millió tanulmányt összegezve. Összehasonlították a Moderna, a Pfizer, illetve az Astra Zeneca vakcina után fellépő tüneteket, azt kutatva, mekkora a lehetősége egy agy-, vér- vagy szívbetegségnek. 

Több mellékhatásra is fény derült már a Covid-oltásokkal kapcsolatban, de a szakemberek szerint még mindig megéri oltatni
Több mellékhatásra is fény derült már a Covid-oltásokkal kapcsolatban, de a szakemberek szerint még mindig megéri oltatniSebastian Condrea / Getty Images Hungary

Két új mellékhatást igazoltak a Covid-oltásoknál

A tanulmány megerősítette a már ismert kapcsolatokat az mRNS-vakcinák, valamint a ritka szívizomgyulladás és a szívburokgyulladás között. Az Astra Zeneca mellékhatásaként igazolták a Guilomme–Barré-szindrómát, az agyi vénás sinus trombózist, illetve egy új betegséget, a disszeminált encephalomyelitist, illetve a transzverzális myelitist is igazolták mellékhatásként. Ezek a nagy fájdalommal járó agy- és gerincvelő-gyulladással járó betegségek eddig ismeretlenek volt az oltások mellékhatásaival kapcsolatban. 

A kutatás eredményeit a Vaccine nemzetközi folyóiratban is közzétették a múlt hét végén.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek