Maradandó károkat okozott a Covid-oltás: már kártérítéseket fizetnek

D  MJ20081205003
Olvasási idő kb. 2 perc

Folyamatban van az oltási károsodások elbírálása, van, akinek kártérítést fizetnek.

Németországban mintegy 65 millió embert oltottak be a koronavírus elleni védőoltással az elmúlt évek során. A törvény szerint az oltást követő fél éven belül lehet jelezni, ha valakit egészségi károsodás ért. Tízezrek éltek a lehetőséggel. 

 

A tartományi hatóságnál jelezhetik kártérítési igényüket azok, akik a Covid-oltással kapcsolatban olyan mellékhatásokat tapasztaltak magukon, amelyek tartós egészségkárosodáshoz vezettek. Mintegy 65 millióan kaptak legalább egyet belőlük, közülük egészen pontosan 11 827-en adtak be kérelmet.

A Covid-oltást követően fél évig lehet beadni kérelmet az esetleges károsodások miatt
A Covid-oltást követően fél évig lehet beadni kérelmet az esetleges károsodások miattHotli Simanjuntak / MTI / EPA

Még nem bírálták el az összes igényt

Az észak-Rajna-vesztfáliai egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint túl kevés az elbírálással foglalkozó szakember, illetve nem rendelkeznek minden esethez elegendő információval, ami alátámasztaná az egyes klinikai kórképek és az oltás közötti összefüggéseket. Az Economx értesülései szerint az oltási károsodásokkal foglalkozó kérelmek közel fele, 5600 vár még elbírálásra. 

A feldolgozott esetek jelentős részét, mintegy 5000 beadványt elutasítottak. 

A hatóságok csak abban az esetben adnak kártérítést, ha az okozott egészségügyi kár minden kétséget kizáróan túlmutat a normálisnak mondható oltási reakciókon, illetve tartós károsodásról van szó.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek