Ilyen durva mellékhatásokkal járhat a Covid-oltás: az agyadban is kárt okozhat

GettyImages-1313720238
Olvasási idő kb. 3 perc

Súlyos, agyat és szívet is érintő mellékhatásokról számol be a Covid-oltás kapcsán az eddigi legnagyobb globális vakcinabiztonsági tanulmány.

A világméretű koronavírus-járvány idején kapott oltásokról eddig még nem készült ilyen átfogó kutatás.

Ilyen mellékhatásokat okoz a Covid-vakcina

Neurológiai, vér- és szívbetegségek kismértékű növekedésével hozta összefüggésbe a Covid-oltásokat az eddigi legnagyobb globális vakcinabiztonsági tanulmány. Amint azt az Economx.hu is megírta, a Pfizer, a BioNTech és a Moderna által gyártott mRNS-alapú oltásoknál a szívvel kapcsolatos gyulladásos esetek fokozott kockázatát, míg az AstraZeneca által gyártott vírusvektor-vakcinák esetében az agyi vérrög egy bizonyos típusának megnövekedett kockázatát tárták fel. 

A Global Vaccine Data Network által készített tanulmány során nyolc ország 99 millió beoltottjának adatai alapján 13, a kutatók szerint „különös érdeklődésre számot tartó, nemkívánatos eseménynek” számító mellékhatást elemeztek.

Az első, a második és a harmadik adag mRNS-oltás után következetesen azonosították a szívizomgyulladást, a legnagyobb növekedést azonban a második Moderna-adag beadása után figyelték meg. Ezzel az oltóanyaggal – az első és a negyedik adagjával – hozták összefüggésbe a külső szívburok gyulladásának gyakoriságát is.

A kutatás arra is rávilágított, hogy a vírusvektor-vakcinák nyomán megnövekedhet a Guillain–Barre-szindróma jelentkezésének esélye is: a megbetegedések számában jelentős növekedést tapasztaltak az Oxford által kifejlesztett ChAdOx1 vagy „Vaxzevria” első adagjának beadása utáni 42 napban. Ezzel a vakcinával kapcsolták össze az agyi vénás sinus trombózis háromszoros növekedését is, amelyet több mint háromszor annyi esetben azonosítottak, mint várták.

Ezt az oltóanyagot több országban vissza is vonták vagy korlátozták.

A vírusvektor-vakcináknál a gerincvelő gyulladását is azonosították, ahogyan az agy és a gerincvelő duzzanatát és gyulladását is, utóbbiakat az mRNS-oltások esetében is. 

Kiderült, hogy nemcsak a Covidnak, hanem a vírus elleni vakcinának is vannak mellékhatásai
Kiderült, hogy nemcsak a Covidnak, hanem a vírus elleni vakcinának is vannak mellékhatásaiMalcolm P Chapman / Getty Images Hungary

Egy másik, a Yale School of Medicine által közzétett tanulmány több mint 240, krónikus oltás utáni szindrómában szenvedőről is beszámolt, akik túlzott fáradtságot, zsibbadást vagy „agyi ködöt” tapasztaltak. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek