Riasztó címkék jöhetnek az élelmiszereken is

cimke-elelmiszer-986219762
Olvasási idő kb. 2 perc

Egy javaslat szerint a dohánytermékekhez hasonló elriasztó címkéket kapnának az ultrafeldolgozott élelmiszerek. Ezek ugyanis szakemberek szerint annyira nagy kárt okoznak egészségünkben, hogy erre figyelmeztetni kellene az embereket.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek nagy mértékben hozzájárulnak az elhízás és más, a táplálkozással összefüggő krónikus betegségek, például a cukorbetegség világjárvánnyá erősödéséhez, ezért meg kellene őket adóztatni – javasolják szakemberek. Véleményük szerint csak a dohánytermékek elrettentő címkéihez hasonló csomagolással szabadna őket forgalomba hozni – derül ki az Economx cikkéből.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek (ultra-processed food – UPF) egyre jobban kiszorítják a hagyományos, egészségesebb táplálékforrásokat annak ellenére, hogy számos bizonyíték létezik káros hatásaikra. Carlos Monteiro, a São Paulo-i Egyetem professzora úgy gondolja, hogy mind a gyerekekre, mind a felnőttekre egyre nagyobb veszélyt jelentenek az UPF-ek, hiszen növelik különböző krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.

A cukorbetegség kialalkulásához is hozzájárulnak ezek az élelmiszerek – a kockázatokra figyelmeztetnének az új címkék
A cukorbetegség kialalkulásához is hozzájárulnak ezek az élelmiszerek – a kockázatokra figyelmeztetnének az új címkékTom Kelley / Getty Images Hungary

A káros élelmiszerek csökkenő fogyasztását remélnék az új címkéktől 

A kockázatok és az általuk okozott egészségügyi problémák ellenére az ultrafeldolgozott élelmiszerek térnyerése megállíthatatlannak tűnik.

A gabonapelyhek, a fehérjeszeletek, a szénsavas üdítők, a kész- és a gyorséttermi ételek manapság a legtöbb ember étkezésének szerves részét képezik.

Az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban például egy átlagos ember átlagos étrendjének több mint fele tartalmaz ilyen élelmiszereket. A fiatalok és szegényebbek esetében még rosszabb ez az arány: náluk az étrendnek akár a 80 százaléka is UPF-ből állhat.

Kutatók szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek egyértelműen összefüggésbe hozhatók 32, az egészségünkre nagy mértékben káros jelenséggel: a többi között a szívbetegségekkel, a rákkal és a 2-es típusú cukorbetegséggel is. Sőt, a mentális egészségre is rossz hatással vannak, valamint a korai halálozáshoz is hozzájárulhatnak.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek