Sosem fogom elfelejteni, hogy évekig félelemmel néztem a chiamagra, mivel komoly gyomorpanaszokat okozott első fogyasztás után. Habár az ismerősök már régen kipróbálták a chiamagpudingot, és a közösségi médiában is jobbnál jobb képeket posztoltak róla a felhasználók. Ez az egyszerű recept szinte kínálja magát, viszont a káros következményekről sokan megfeledkeznek.
Fogyasztó hatásának köszönheti népszerűségét
Táplálkozási tanácsadók is javasolják a chiamagpudingot, mint a diéta változatos kiegészítő része. Sőt, a világ legerősebb sportolói is ezt fogyasztják harapnivaló gyanánt. És jó okkal illesztik be szigorú étrendjükbe a modellek is, hiszen az úgynevezett aztékzsálya-mag tápanyagtartalma közel áll a kiválóhoz. 100 g magban körülbelül 30 g élelmi rost található, így ötkanálnyi adag fedezi a napi rostbevitelt. Egy evőkanál átlagosan 5 g rostot tartalmaz, ami a napi javasolt érték 20 százaléka. Azonban öt kanál könnyen elfogy, különösen akkor, ha megéheztünk. Amikor túlzásba visszük a chimagpuding fogyasztását, akkor az emésztés először felgyorsul, a salakanyag-ürítés pedig vizet von el a szervezettől, így rövid időn belül beindul a jojóeffektus. Vagyis egyszer fogyaszt, máskor hizlal, ha megfeledkezünk a mértékletességről.
Kezeljük fenntartásokkal
Mivel a mag csupán az elmúlt években vált ismertté hazánkban és a környező országokban, az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság szigorú szabályokhoz köti az értékesítését. Ennek oka, hogy allergiás tüneteket okozhat – a szezámmagra és a mustármagra érzékeny emberek esetében nagy valószínűséggel allergiás reakciókat vált ki. Ameddig a chiával kapcsolatos kísérletek nem zárulnak le, és a hivatalos megnevezés szerint „új élelmiszernek” minősül, a forgalmazása és felhasználása korlátozott. Például kizárólag csomagolt formában árusítható – kimérve tilos. Valamint az üzletek, pékségek, kávézók és éttermek legfeljebb pékárukban, reggeli gabonapelyhekben, valamint gyümölcs-, csonthéjas és magkeverékben hasznosíthatják legfeljebb 10 százaléknyi mennyiségben.
Az aztékok is chiamagot ettek
A szabályozások és mértéktartó fogyasztás mellett érdemes rendszeresen bevinni a szervezetünkbe chiamag formájában értékes tápanyagokat, hiszen a rost mellett egy evőkanálnyi 122 mg foszfort és 47 mg magnéziumot tartalmaz. Ennek köszönhető, hogy a Közép- és Dél-Amerikában őshonos növényt már az aztékok is gyűjtötték. Bár az ősi nép nem tudhatta, hogy pontosan a magas energiaértéke miatt ilyen kedvező a fogyasztása, mindenesetre az „erős” szót párosította hozzá. A chia szó szerinti jelentése: erős. Ennek ellenére nem ad szupererőt, nem fog bikinialakot varázsolni, és más készségeink sem lesznek jobbak általa, de újabb természetes tápérték, ami helyettesítheti a mesterséges táplálékkiegészítőket.
A chiamagpuding receptje
Hozzávalók:
4 dl tej
4 ek. chiamag
100 g eper (vagy bármilyen más gyümölcs)
4 ek. kókuszreszelék
2 ek. méz
Elkészítés:
A tejet egy tálba öntjük. Hozzáadjuk a chiamagot, a kókuszreszeléket, a mézet és az apróra vágott epret. Elkeverjük, és a hűtőbe tesszük éjszakára. Reggel kis tálakba szedjük, ízlés szerint dekoráljuk, és azonnal fogyasztjuk.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés