18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ez történik a testeddel, ha minden este megiszol egy pohár bort

GettyImages-490341136

A kutatási eredmények elég vegyes képet mutatnak a bor egészségre gyakorolt hatásairól, amiből azt lehet leszűrni, hogy pozitív és negatív hatásai is lehetnek.

Vannak bizonyos ételek és italok, amelyekről sok jót és rosszat is hallunk. Ilyen példa a kávé, amiről az egyik kutatás azt állítja, hogy meghosszabbítja az életet, de aztán jön egy másik, ami éppen az ellenkezőjére utal. Hasonló a helyzet a bor esetében is. Mutatjuk, hogy a legfrissebb tudományos eredmények alapján mi szólhat a napi egy pohár bor mellett, és mi ellene.

1. Csökkentheti a stresszt

Ha előfordult már, hogy megittál egy pohár bort egy nehéz és hosszú nap végén, akkor te is megtapasztalhattad, hogy valóban segíthet ellazulni. Ezt a stresszcsökkentő hatást néhány kutatás is igazolta.

Egy, a Neuropharmacology című folyóiratban 2019-ben megjelent kutatás például úgy találta, hogy a vörösborban lévő resveratrol nevű vegyület nemcsak a gyulladást csökkenti, hanem a stresszt is oldja azáltal, hogy blokkolja az agyban a depressziós és szorongásos érzésekért felelős enzimeket.

A bort sokan stresszoldóként használják
A bort sokan stresszoldóként használjákjarino47 / Getty Images Hungary

Egy másik tudományos áttekintés ezzel összefüggésben megállapította, hogy a mérsékelt borfogyasztás (ami a nőknél napi egy pohárnak, míg a férfiaknál két pohárnak felel meg), 32 százalékkal csökkentheti a depresszió kockázatát.

2. Javíthatja a mentális egészséget

Ha kevésbé érzed magad stresszesnek, az javíthatja a hangulatod, és pozitív hatással lehet a társadalmi kapcsolataidra is. Ez nem csupán az összetartozás érzését erősíti, egyes tudományos bizonyítékok arra utalnak, hogy az Alzheimer-kór kockázatát is csökkentheti.

Közelmúltbeli kutatások szerint a borfogyasztás a mentális egészség szempontjából további előnyökkel is járhat. A fent említett tudományos áttekintés például azt sugallja, hogy mérsékelt mennyiségben fogyasztva védi az agyat és csökkentheti a kognitív hanyatlás kockázatát, ami közrejátszhat abban, hogy hosszabb életet élj.

Inkább a vörösbort ajánlják

Bár a fehérbor is tartalmaz jótékony hatású növényi vegyületeket, általában jóval kisebb mennyiségben, mint a vörösbor, és a kutatások is inkább az utóbbi előnyeit emelik ki. 

3. Hozzájárulhat a szív egészségéhez

Évtizedek óta folynak a kutatások a bor szívet érintő egészségügyi előnyeiről. Ennek az az alapja, hogy a borban előforduló antioxidáns vegyületek csökkenhetik a gyulladást és az oxidatív stresszt, ami mérsékelheti az érelmeszesedés, a szívkoszorúér-betegség és a szélütés kockázatát.

Egy másik áttekintés szerint a bor javíthatja a koleszterinszintet és a vérnyomást is, ami ilyen módon csökkenti a szívroham kockázatát.

Bár ettől úgy hangzik, mintha a bor valamiféle csodaszer lenne a szívbetegségek ellen, ez valószínűleg nem teljesen fedi az igazságot. Több tanulmány ugyanis éppen az ellenkezőjére jutott, azt állítva, hogy a borivás árthat a szív- és érrendszeri egészségének – különösen, ha valaki napi 1-2 pohárnál többet fogyaszt.

4. Serkentheti a bélműködést

Az egészséges bélrendszer az általános egészséget is javítja, ezáltal támogatva az immunrendszer működését. Ennek eléréséhez általában a prebiotikumokat tartalmazó élelmiszereket ajánlják, amelyek táplálékul szolgálnak a bélbaktériumok számára, de egy tanulmány azt mutatta, hogy a vörösbort fogyasztók mikrobiomja is hasonlóképpen változatos lehet. A kutatók ezt a szőlő héjában található antioxidánsoknak tulajdonították.

A kutatások azt sugallják, hogy a bor egészségvédő hatásai mértékletes fogyasztás mellett jelentkezhetnek
A kutatások azt sugallják, hogy a bor egészségvédő hatásai mértékletes fogyasztás mellett jelentkezhetnekPeter Dazeley / Getty Images Hungary

5. Hatással lehet a rák kockázatára

Ami a borfogyasztást és a rák kapcsolatát illeti, vannak jó és rossz hírek is. A jó hír az, hogy a mérsékelt borfogyasztás védelmet nyújthat a nyelőcső- és a gyomorrákkal szemben. Sőt, egy nemrégiben végzett tanulmányból az is kiderült, hogy a mérsékelt borfogyasztás enyhítheti a veserák tüneteit és a pajzsmirigylimfómákat.

Ugyanez a tanulmány ugyanakkor megállapította, hogy növelheti a hasnyálmirigy-, a prosztata-, a máj- és a mellrák kockázatát.

Más tanulmányok szerint pedig már napi egy pohár bor fogyasztása is növelheti az ösztrogénszintet, amely a mellrák ismert kockázati tényezője.

Akkor most igyak vagy ne?

A borfogyasztás évszázadok óta fontos része az emberi kultúrának, és sok jel arra utal, hogy bizonyos keretek között jótékony hatású lehet, ám ezeknek a megállapításoknak a megerősítéséhez további kutatások szükségesek. A szakemberek nem győzik hangsúlyozni:

ha alapvetően nem iszol bort, a biztató tudományos eredmények miatt ne is kezdd el.

Nem szabad elfelejteni, hogy az alkoholfogyasztás súlyos következményekkel járhat, amelyek magában foglalják a fogak elszíneződését, a májkárosodás veszélyét és az alkoholizmus kockázatát, egy csomó egyéb mellékhatással egyetemben. Ha tehát arra jutnál, hogy napi egy pohár bor még belefér, ezeket a szempontokat is érdemes mérlegelned.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra