18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ez történik a testeddel, ha minden este megiszol egy pohár bort

GettyImages-490341136

A kutatási eredmények elég vegyes képet mutatnak a bor egészségre gyakorolt hatásairól, amiből azt lehet leszűrni, hogy pozitív és negatív hatásai is lehetnek.

Vannak bizonyos ételek és italok, amelyekről sok jót és rosszat is hallunk. Ilyen példa a kávé, amiről az egyik kutatás azt állítja, hogy meghosszabbítja az életet, de aztán jön egy másik, ami éppen az ellenkezőjére utal. Hasonló a helyzet a bor esetében is. Mutatjuk, hogy a legfrissebb tudományos eredmények alapján mi szólhat a napi egy pohár bor mellett, és mi ellene.

1. Csökkentheti a stresszt

Ha előfordult már, hogy megittál egy pohár bort egy nehéz és hosszú nap végén, akkor te is megtapasztalhattad, hogy valóban segíthet ellazulni. Ezt a stresszcsökkentő hatást néhány kutatás is igazolta.

Egy, a Neuropharmacology című folyóiratban 2019-ben megjelent kutatás például úgy találta, hogy a vörösborban lévő resveratrol nevű vegyület nemcsak a gyulladást csökkenti, hanem a stresszt is oldja azáltal, hogy blokkolja az agyban a depressziós és szorongásos érzésekért felelős enzimeket.

A bort sokan stresszoldóként használják
A bort sokan stresszoldóként használjákjarino47 / Getty Images Hungary

Egy másik tudományos áttekintés ezzel összefüggésben megállapította, hogy a mérsékelt borfogyasztás (ami a nőknél napi egy pohárnak, míg a férfiaknál két pohárnak felel meg), 32 százalékkal csökkentheti a depresszió kockázatát.

2. Javíthatja a mentális egészséget

Ha kevésbé érzed magad stresszesnek, az javíthatja a hangulatod, és pozitív hatással lehet a társadalmi kapcsolataidra is. Ez nem csupán az összetartozás érzését erősíti, egyes tudományos bizonyítékok arra utalnak, hogy az Alzheimer-kór kockázatát is csökkentheti.

Közelmúltbeli kutatások szerint a borfogyasztás a mentális egészség szempontjából további előnyökkel is járhat. A fent említett tudományos áttekintés például azt sugallja, hogy mérsékelt mennyiségben fogyasztva védi az agyat és csökkentheti a kognitív hanyatlás kockázatát, ami közrejátszhat abban, hogy hosszabb életet élj.

Inkább a vörösbort ajánlják

Bár a fehérbor is tartalmaz jótékony hatású növényi vegyületeket, általában jóval kisebb mennyiségben, mint a vörösbor, és a kutatások is inkább az utóbbi előnyeit emelik ki. 

3. Hozzájárulhat a szív egészségéhez

Évtizedek óta folynak a kutatások a bor szívet érintő egészségügyi előnyeiről. Ennek az az alapja, hogy a borban előforduló antioxidáns vegyületek csökkenhetik a gyulladást és az oxidatív stresszt, ami mérsékelheti az érelmeszesedés, a szívkoszorúér-betegség és a szélütés kockázatát.

Egy másik áttekintés szerint a bor javíthatja a koleszterinszintet és a vérnyomást is, ami ilyen módon csökkenti a szívroham kockázatát.

Bár ettől úgy hangzik, mintha a bor valamiféle csodaszer lenne a szívbetegségek ellen, ez valószínűleg nem teljesen fedi az igazságot. Több tanulmány ugyanis éppen az ellenkezőjére jutott, azt állítva, hogy a borivás árthat a szív- és érrendszeri egészségének – különösen, ha valaki napi 1-2 pohárnál többet fogyaszt.

4. Serkentheti a bélműködést

Az egészséges bélrendszer az általános egészséget is javítja, ezáltal támogatva az immunrendszer működését. Ennek eléréséhez általában a prebiotikumokat tartalmazó élelmiszereket ajánlják, amelyek táplálékul szolgálnak a bélbaktériumok számára, de egy tanulmány azt mutatta, hogy a vörösbort fogyasztók mikrobiomja is hasonlóképpen változatos lehet. A kutatók ezt a szőlő héjában található antioxidánsoknak tulajdonították.

A kutatások azt sugallják, hogy a bor egészségvédő hatásai mértékletes fogyasztás mellett jelentkezhetnek
A kutatások azt sugallják, hogy a bor egészségvédő hatásai mértékletes fogyasztás mellett jelentkezhetnekPeter Dazeley / Getty Images Hungary

5. Hatással lehet a rák kockázatára

Ami a borfogyasztást és a rák kapcsolatát illeti, vannak jó és rossz hírek is. A jó hír az, hogy a mérsékelt borfogyasztás védelmet nyújthat a nyelőcső- és a gyomorrákkal szemben. Sőt, egy nemrégiben végzett tanulmányból az is kiderült, hogy a mérsékelt borfogyasztás enyhítheti a veserák tüneteit és a pajzsmirigylimfómákat.

Ugyanez a tanulmány ugyanakkor megállapította, hogy növelheti a hasnyálmirigy-, a prosztata-, a máj- és a mellrák kockázatát.

Más tanulmányok szerint pedig már napi egy pohár bor fogyasztása is növelheti az ösztrogénszintet, amely a mellrák ismert kockázati tényezője.

Akkor most igyak vagy ne?

A borfogyasztás évszázadok óta fontos része az emberi kultúrának, és sok jel arra utal, hogy bizonyos keretek között jótékony hatású lehet, ám ezeknek a megállapításoknak a megerősítéséhez további kutatások szükségesek. A szakemberek nem győzik hangsúlyozni:

ha alapvetően nem iszol bort, a biztató tudományos eredmények miatt ne is kezdd el.

Nem szabad elfelejteni, hogy az alkoholfogyasztás súlyos következményekkel járhat, amelyek magában foglalják a fogak elszíneződését, a májkárosodás veszélyét és az alkoholizmus kockázatát, egy csomó egyéb mellékhatással egyetemben. Ha tehát arra jutnál, hogy napi egy pohár bor még belefér, ezeket a szempontokat is érdemes mérlegelned.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek