Nagyobb a veszély, hogy alkoholista leszel, ha így teszel

GettyImages-828521774

Nem csupán a mértéktelen és gyakori iszogatás tesz alkoholistává. A betegség figyelmeztető jele az is, ha valakinek egyáltalán nem okoz gondot egyedül poharazgatni. A társaság nélküli iszogatás egyértelmű jele már a függőségnek.

A Carnegie Mellon Egyetem új kutatása megállapította, hogy a serdülőkori és fiatal felnőttkori magányos ivás az élet későbbi szakaszában jelentősen növeli az alkoholizmus kockázatát – adta hírül a vizsgálatról szóló eredményeket az EurekAlert. A kutatók kiemelték: a magányos alkoholizálás kockázata különösen magas a nők esetében. 

Magányosan iszogatni óriási kockázat

„A legtöbb fiatal másokkal együtt, társaságban fogyaszt alkoholt, de van a fiataloknak egy jelentős része, akik akár egyedül is szívesen iszogatnak. Ez a magányos poharazgatás óriási kockázati tényezőt jelent, és előrevetíti azt is, hogy a fiataloknak a jövőben alkoholfogyasztási problémáik lesznek – mondta Kasey Creswell, a kutatás vezetője.

A fiatalkori alkoholfogyasztás előrevetíti, hogy valakinek felnőttként milyen lesz a viszonya a szeszes italhoz
A fiatalkori alkoholfogyasztás előrevetíti, hogy valakinek felnőttként milyen lesz a viszonya a szeszes italhozJacobs Stock Photography Ltd / Getty Images Hungary

„Akkor is igaz a kutatás végeredménye, ha számolunk azokkal a jól ismert kockázati tényezőkkel, mint a mértéktelen ivás, a gyakori alkoholfogyasztás, a társadalmi-gazdasági státusz és az illető neme. A fiatalkori magányos alkoholizálás egyértelműen előre jelzi a felnőttkori alkoholproblémákat.”

A fiatal felnőttek nagyobb veszélyben vannak

A túlzott alkoholfogyasztás világszerte probléma, évente hárommillió halálesethez vezet globálisan. Az orvosok gyakran szűrik a fiatalokat a kockázatos alkoholfogyasztás miatt, de kérdéseik az elfogyasztott alkohol gyakoriságára és mennyiségére irányulnak inkább. Creswell úgy véli, hogy a fiatalok alkoholfogyasztását a társadalmi környezet is kritikusan befolyásolja, de ezt gyakran figyelmen kívül hagyják az orvosok, amikor a jövőbeli szokásokat vizsgálják.

Az alkalmanként, társaságban elfogyasztott alkohol kevésbé tesz függővé bárkit is
Az alkalmanként, társaságban elfogyasztott alkohol kevésbé tesz függővé bárkit isfranckreporter / Getty Images Hungary

A kutatók a Monitoring the Future tanulmány adatait elemezték, amely egy folyamatban lévő epidemiológiai kutatás az amerikai fiatalok kábítószer- és alkoholfogyasztásáról. A vizsgálat során mintegy 4500 serdülő válaszolt az alkoholfogyasztási szokásaikkal kapcsolatban feltett kérdésekre. A válaszadásban részt vevőket 17 éven keresztül követték nyomon, tájékoztatást adva arról, hogy milyenek az alkoholfogyasztási szokásaik fiatal felnőttkorban és felnőttként. 

Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál a serdülőknél és fiatal felnőtteknél, akik arról számoltak be, hogy egyedül isznak, nagyobb a kockázata az alkoholfogyasztási problémák kialakulásának, mint azoknál a társaiknál, akik csak társaságban iszogattak.

 A kutatócsoport az alkoholproblémákkal járó számos jól bevált korai kockázati tényezőt vizsgálta. Ilyen volt például a mértéktelen ivás és a gyakori ivászat. A felmérés végeztével azt találták, hogy 35 éves korban 35 százalékkal magasabb az egyedül ivó serdülők esetében az alkoholizmus kialakulása, és 60 százalékkal magasabb az egyedül iszogató fiatal felnőtteknél azokhoz képest, akik csak társaságban fogyasztottak alkoholt.

Kiderült, hogy különösen magas kockázati kategóriába tartoznak azok a serdülő lányok is, akik gyakran egyedül poharazgattak. Megdöbbentő tapasztalat, hogy a serdülőknek mintegy 25 százaléka és a fiatal felnőttek 40 százaléka arról számolt be, hogy egyedül iszik.

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy hasznos lenne nagyobb hangsúlyt fektetni a fiatal nők oktatásában és tájékoztatásában a magányos alkoholfogyasztás kockázataira.

Aki egyedül iszik, gyakran a problémák elől menekül

Azok, akik egyedül isznak, általában mentális egészségügyi problémákkal küzdenek, amelyekkel józan állapotban és saját társaságukban nehezen tudnak megbirkózni. Az alkoholhoz fordulnak, hogy elmeneküljenek a gondjaik elől, ezzel átmenetileg elaltatják vagy elfedik lelki fájdalmukat.

A háztartásban rendszeresen összegyűlt üres üvegek is utalhatnak az alkoholizmusra
A háztartásban rendszeresen összegyűlt üres üvegek is utalhatnak az alkoholizmusraadamkaz / Getty Images Hungary

Ha valaki sokat iszik egyedül, ékes bizonyítéka a háztartásban összegyűlt sok üres alkoholosüveg. De gyakran megesik, hogy az alkoholisták nagyon jól leplezik ivási szokásaikat.

Az egyik oka annak, hogy az alkoholizmus észrevétlen marad, az az, hogy az alkoholfogyasztás kulturálisan elfogadott, része az olyan hétköznapi társadalmi eseményeknek, mint az ünnepségek, a bárokban, klubokban megszervezett baráti összejövetelek. Magányos alkoholizmusra utalhat, ha valaki nem érzi jól magát az említett bulikban vagy baráti programokon, és olyan fejleménye is lehet, hogy az illető inkább máshol tölti az idejét, és egy idő után olyanokkal veszi körül magát, akik szintén alkoholizálnak, így könnyű beilleszkednie. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra