Kiderült, hogy a fehér- vagy a vörösbor az egészségesebb – mutatjuk a győztest!

Amikor az ember bort kortyolgat, nem biztos, hogy az első gondolata az, hogy vajon az ital egészséges-e, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne jó tudni, melyik az okosabb választás. Az alkohol továbbra sem lesz az egészséges életmód alapköve, de ha választanod kell a kétféle bor közül, az egyikkel sokkal jobban jársz.

Az, hogy a fehér- vagy a vörösbort részesíted előnyben, általában ízlés dolga. De ha a legegészségesebb választás mellett döntenél, vajon melyiket érdemes választanod? A Healthline csapata tudományosan is bizonyított állításokat keresett annak érdekében, hogy végre kiderüljön, melyik borral járunk a legjobban. 

A vörösbor az utóbbi években nagy figyelmet kapott egyes kutatások által alátámasztott potenciálja miatt, amely szerint csökkenti a szívbetegségek kockázatát és meghosszabbítja az élettartamot.

A fehérbornak vajon nincsenek meg ugyanezek az előnyei?

A fehérbor készítéséhez a szőlőt préselik, és az erjedés előtt eltávolítják a héjat, a magokat és a szárat. A vörösbor készítéséhez azonban a zúzott vörös szőlőt közvetlenül a kádakba töltik, és a héjjal, a magokkal és a szárral együtt erjednek. A szőlőhéjak kölcsönzik a bor pigmentjét, valamint számos, a vörösborban található jellegzetes egészségügyi vegyületet. Már tudományosan is bizonyított, hogy a szőlőhéjjal való áztatás eredményeként a vörösbor különösen gazdag növényi vegyületekben, amelyek a héjban jelen vannak, például tanninokban és rezveratrolban. A fehérbor is tartalmaz néhány ilyen egészséges növényi vegyületet, de általában jóval kisebb mennyiségben.

Talán a táplálkozástani összehasonlításban nyerhet a fehér?

A vörös- és a fehérbor táplálkozási profilja nagyon hasonló. Ha azonban az 5 uncia (148 ml) pohár tápanyagtartalmát nézzük, láthatjuk, hogy vannak eltérések. Összességében a vörösbornak egy nagyon kicsi előnye van a fehérhez képest, mivel több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Ugyanakkor a fehérbor kevesebb kalóriát tartalmaz, így ha éppen diétázol, egy pohár fehér kicsit jobb döntés lehet. 

A vörösbor előnyei

Mivel a vörösbor szőlőhéjjal és magvakkal erjed, gazdag a növényi vegyületekben, aminek különféle egészségügyi előnyei lehetnek.

Segíthet csökkenteni a szívbetegségek kockázatát. Többen ennek tudják be, hogy viszonylag ritka a szívbetegség Franciaországban, annak ellenére, hogy a helyi étrend magas telített zsírtartalmú. Ma már kutatások kimutatták, hogy a vörösbor fogyasztása védőhatással lehet a szív- és érrendszerre. Ez részben annak köszönhető, hogy a bor antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású vegyületeket is tartalmaz. Ezek segítenek csökkenteni a szívbetegségek kockázatát 

Segíthet növelni a „jó” HDL-koleszterinszintet is. A vörösborról kimutatták, hogy növeli a „jó” HDL-koleszterin szintjét, ami összefüggésben áll a szívbetegségek alacsonyabb arányával. Egy tanulmány kimutatta, hogy azoknak a felnőtteknek, akiknek azt mondták, hogy igyanak meg naponta egy-két pohár vörösbort négy héten keresztül, 11-16%-kal nőtt a HDL-szintjük, összehasonlítva azokkal, akik egyszerűen vizet vagy vizet és szőlőkivonatot ittak. 

Mértékkel való fogyasztásának más előnye is lehet: számos tanulmány utal arra, hogy a vörösbor fogyasztása lassíthatja az életkorral összefüggő mentális hanyatlást. Ez részben a vörösborban található rezveratrol antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhető.

Úgy tűnik, hogy a hasznos extra hozzávaló megakadályozza a béta-amiloidoknak nevezett fehérjerészecskék képződését. Ezek a béta-amiloidok kulcsszerepet játszanak az agyban lévő plakkok kialakulásában, amelyek az Alzheimer-kór előjelei.

A rezveratrolt sokat tanulmányozták a kiegészítőként való lehetséges előnyei miatt. Úgy tűnik, hogy ezekben a koncentrált dózisokban a következő előnyökkel rendelkezik:

  • Enyhíti az ízületi fájdalmakat és megakadályozza a porcok károsodását.
  • Segít a cukorbetegeknek, mert növeli az inzulinérzékenységet. Állatkísérletekben megakadályozta a cukorbetegség szövődményeit.
  • Meghosszabbítja egyes élőlények élettartamát: ezt azáltal teszi, hogy aktiválja azokat a géneket, amelyek megakadályozzák az öregedés okozta betegségeket.
  • Segíthet a rák kezelésében: a rezveratrol rák megelőzésében és kezelésében rejlő potenciálját széles körben tanulmányozták, de az eredmények vegyesek.

A borfogyasztás egészségügyi hátrányait sem érdemes elfelejteni

A borfogyasztás azért mégis csak mértékkel ajánlott, legnagyobb hátrányai a mértéktelen ivásból származnak. Az, hogy mennyi a túl sok, attól függ, hogy kit ér, mivel az alacsony kockázatú alkoholfogyasztásra vonatkozó irányelvek országonként eltérőek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfeljebb napi két adag ital fogyasztását javasolja a hét öt napján, ami nem ajánlás, hanem a még egészségesnek vélt mennyiség maximuma.

Egy adag italnak minősül egy 5 uncia (148 ml) pohár 12%-os alkoholtartalmú bor, vagyis két kisebb pohár a még nem veszélyes adag a jelenlegi vélekedések szerint, az sem a hét minden napján. 

A vörösbor ugyan előnyösebb, de egészségre gyakorolt jótékony hatása könnyen a visszájára fordulhat, ha az ember túl sokat iszik. Túlzott mennyiségben szervkárosodást, függőséget és agykárosodást okozhat – írja a lap. A túl sok ivás növelheti a fertőző betegségek kockázatát is, azáltal, hogy gyengítheti az immunrendszert. Ezenkívül úgy tűnik, hogy az alkoholfogyasztás növeli a rák többféle típusának kialakulásának kockázatát, amit szintén kutatások igazoltak. 

Azért ne kezdj el inni az egészséged megőrzése érdekében
Azért ne kezdj el inni az egészséged megőrzése érdekébenMorsa Images / Getty Images Hungary

Egészségesebb a vörösbor, mint a fehérbor?

Ne kezdj el inni az egészséged megőrzése érdekében, de ha már eldöntötted, hogy borozol, egyértelműnek tűnik, hogy a vörösbor lényegesen egészségesebb – vagy kevésbé rossz –, mint a fehérbor.

Oszd meg másokkal is!
Mustra