Ez az étrend-kiegészítő súlyos betegséget okozhat

GettyImages-1276388018
Olvasási idő kb. 2 perc

A halolaj alapú étrend-kiegészítők szedése növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, viszont előnyös lehet azok számára, akik már ilyen betegségekben szenvednek.

A táplálékkiegészítők világában gyakran derül ki régóta alkalmazott szerekről, hogy félreismerték a szervezetre gyakorolt hatásukat. Most viszont a halolajról azt a furcsa dolgot mutatták ki, hogy az egészséges embereknek betegséget okozhat, a betegeknek viszont jót tesz.

Egyiknek betegséget okozhat, a másiknak jót tesz

Egészen meglepő megállapításra jutott a halolajat tartalmazó étrend-kiegészítőket megvizsgálva a BMJ Medicine, amelynek tanulmányát a CNET szemlézte. A kutatók több mint 400 ezer résztvevő adatait vizsgálva azt állapították meg, hogy a közkedvelt vitamin szedése növelheti a szív- és érrendszeri betegségek, például a pitvarfibrilláció (szabálytalan szívverés) és a stroke kockázatát. Ugyanakkor azok számára, akiket már ilyen betegségekkel diagnosztizáltak, hasznos lehet a fogyasztása. 

Egy új tanulmány szerint a halolaj étrend-kiegészítőként betegséget okozhat
Egy új tanulmány szerint a halolaj étrend-kiegészítőként betegséget okozhatKerrick / Getty Images Hungary

A halolaj az ómega-3 zsírsavak egyik leggyakoribb forrása. Ezeket gyakran kapszula formájában árulják, és sokan azért használják őket, mert más kutatások szerint több olyan egészségügyi problémára is pozitív hatással lehetnek, mint például a reumás ízületi gyulladás, a kognitív képességek romlása vagy az ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar).

Így használd ezt az étrend-kiegészítőt

Az első reakciók szerint nem érdemes rögtön pánikolni. Több szakember azt tanácsolta, hogy ha valaki egy adott egészségügyi problémája miatt szeretné tovább szedni halolajkapszulát, akkor forduljon háziorvosához, aki személyre szabottan tudja mérlegelni a használat kockázatait és előnyeit

Nem minden gyógyszer egyforma, és ami jóindulatúnak tűnik, az nem mindig az

– fogalmazott Andrew Freeman, a denveri National Jewish Health kardiológusa, aki szerint nem is új keletű problémáról van szó, sok tanulmány született már ebben a témában pro és kontra.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek