Egészen biztosan nem hat a vitamin, ha így szeded

GettyImages-827044538
Olvasási idő kb. 5 perc

Egészségesebbek szeretnénk lenni, a tavaszi fáradtságot akarjuk leküzdeni, vagy éppen arra vágyunk, hogy ragyogóbbá váljék a bőrünk… Bármilyen oka is van annak, hogy vitaminokat szedünk, oda kell figyelni arra, mit mivel veszünk be, ugyanis kiolthatják egymás hatását.

Rengetegen szedünk naponta vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb táplálékkiegészítőket egészségünk érdekében, arra azonban nem mindenki figyel, hogy mit mivel vesz be. Ez azért lényeges, mivel bizonyos tabletták együttes szedése veszélyes keveréket hozhat létre, vagy éppen hatástalanítják egymást. Ezeket a kombókat kerüljük el.

B-vitaminok

A B-vitaminok vízben oldódnak, a felszívódás után fejtik ki a hatásukat, a felesleg pedig távozik belőlünk. Emiatt nem kell attól tartani, hogy túladagoljuk magunkat ezekből. Hiányuk esetén azonban kimerültnek érezhetjük magunkat.

A B1-vitamin szedésekor arra kell ügyelni, hogy ne szedjük együtt polifenolokkal, vagyis például szőlőmagolajjal, zöldtea-kivonattal. A B6-vitaminnál a cink együttes szedése nem ajánlott. A B12-vitamin pedig a C-vitaminnal nem jön ki jól, ezért ha 500 mg-nál többet vennénk be az utóbbiból, akkor azzal várjunk legalább két órát.

Ha többféle vitamint veszünk be egyszerre, hatástalanná válhatnak
Ha többféle vitamint veszünk be egyszerre, hatástalanná válhatnakElena Noviello / Getty Images Hungary

Vas és zöld tea

A vas segíti az oxigén elosztását a sejtekben, ez pedig létfontosságú ahhoz, hogy energikusak legyünk. Sokan szedik annak érdekében, hogy erőteljesebben érezzék magukat, azonban, ha zöld vagy fekete teával veszik be, illetve kurkuminkiegészítőt is szednek hozzá, akkor a szervezetük nem szívja fel a vasat. Így ezt ajánlott mindig más folyadékkal bevenni, és ha ragaszkodunk a teához, akkor azt csak két-három órával később igyuk meg.

Cink és réz

A cink hatékonyan erősíti az immunrendszert, ezért is szedik sokan a megfázásos időszakokban. Ez az anyag azonban gátolja a réz felszívódását, ami azoknál fontos, akik valamilyen hiányállapot miatt szedik ezt az ásványi anyagot. Ajánlott a két hatóanyag bevétele előtt legalább két órát várni. Azonban arról is tudni kell, hogy a hosszú távú, nagy dózisú (napi 50 mg, 10 hétig vagy tovább) cink bevitele rézhiányt okozhat, melynek legfőbb tünete a fáradtság és a gyengeség.

A gyógynövénytartalmú szerek bevételére is figyelni kell
A gyógynövénytartalmú szerek bevételére is figyelni kellAlexRaths / Getty Images Hungary

Halolaj és gingko biloba

A halolajban lévő ómega-3 kiváló a gyulladások ellen, és javítja a hangulatot, de csak akkor, ha jól vesszük be. Amennyiben ezt vérhígító hatású gyógynövényekkel, például ginkgo bilobával vagy fokhagymával párosítjuk, akkor az fokozott vérzést okozhat esetleges sérülések esetén. A biztonság kedvéért hagyjunk ki a két hatóanyag között legalább két órát.

Magnézium és kalcium

Amennyiben ezeket az ásványi anyagokat egyidejűleg vesszük be, akkor előfordulhat, hogy nem lesznek hatékonyak. Ha egy ásványi anyagot egy másik fajta ásványi anyaggal szedünk, akkor csökkentik egymás felszívódási hatékonyságát, lényegében versenyeznek egymással, és mindketten veszítenek. Azzal segíthetünk ezen, ha kétféle ásványi anyag bevétele között két órát várunk.

A-, D-, E- és K-vitamin

Ha a zsírban oldódó K-vitamint más zsírban oldódó vitaminokkal, például A-, D- vagy E-vitaminnal együtt vesszük be, akkor sajnos előfordulhat, hogy nem szívódik fel megfelelően. Azért, hogy az összes bevett vitamin hatásos legyen, időzítsük azokat különböző időpontokra.

Különböző nyugtató gyógynövények

A jobb alvás vagy a feszültségcsökkentés érdekében időnként nyugtató hatású gyógynövények után nyúlunk. Ilyenek például a melatonin-, valeriána-, ashwagandha- vagy orbáncfűtartalmú szerek, melyek akár tea formájában is kaphatók. Bár ezek a gyógynövények kategóriájába tartoznak, nem szabad együtt szedni ezeket sem, mivel így erős fáradtságot okozhatnak.

Kálium és kalcium

Ezek, a szervezetünk számára fontos ásványi anyagok versenyeznek egymással a felszívódásban, ha egyszerre vesszük be őket. Ez azt jelenti, hogy így kevesebb jut nekünk mindkettőből. Akinek mindkettőt kell szednie valamilyen ok miatt, az hagyjon bevételük közt legalább két órát.

Ha még többet szeretnél tudni a vitaminokról, olvasd el ezt a cikkünket.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek