Folyton fáradt vagy, folyik az orrod, és minden apróság felbosszant? Meglehet, hogy ez mind azért van, mert bizonyos vitaminoknak és ásványi anyagoknak híján van a szervezeted. Ha tudod, hogy mely élelmiszerek erősítik a legjobban az immunrendszert, akkor az étrend-kiegészítő tabletták és porok mellett egy jól összeállított étrenddel is tehetsz azért, hogy minél kevesebbszer betegedj meg. Készítettünk egy összeállítást arról, hogy mi kerüljön a tányérodra.
Bogyós gyümölcsök
A bogyós gyümölcsök a legjobb ételek megfázás esetén. Ennek az az oka, hogy mindegyik C-vitaminban és folyadékban gazdag, kiváló arra is, hogy hidratáljuk a szervezetünket. A gyümölcsökben lévő C-vitamin pedig antioxidánsként működik, és fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében. A bogyós gyümölcsöket hozzáadhatjuk joghurthoz, gabonapelyhekhez, salátákhoz vagy turmixokhoz is.
Banán
A banán főként arról ismert, hogy bőséges a káliumtartalma, de sok benne például a rost és a B6-vitamin is, melyek szintén nagyon fontos szerepet játszanak az immunrendszer erősítésében. Kutatások igazolják, hogy a banánban lévő elektrolitok energianövelő hatással bírnak, ami jól jön, ha megfázás miatt fáradtnak érezzük magunkat.
Tojás
A tojás az egyik legjobb étel megfázás esetén is. Tele van fehérjével, amely fontos tápanyag a szervezet számára, ha bármilyen betegséggel küzd. A tojássárgája szintén fontos szerepet játszik a betegségek megelőzésében a benne lévő cinknek és szelénnek köszönhetően.
Árpa
Az árpa jó rost- és szelénforrás, és antioxidáns tulajdonságai miatt jó hatással van az immunrendszerre, éppen ezért javasolják a táplálkozási tanácsadók azt, hogy minél több sós ételbe iktassuk be ezt a gabonát. Hozzáadhatjuk rizshez, levesekhez, salátákhoz gyümölcsökkel, zöldségekkel, diófélékkel, magvakkal, babokkal és friss fűszernövényekkel párosítva.
Fehérjét tartalmazó ételek
A téli szezonális betegségek leküzdésének egyik legjobb módja, ha mindél több fehérjében gazdag étel kerül a tányérunkra. Ilyen például a lazac vagy tonhal, hiszen kutatás bizonyítja, hogy a halolaj fokozta az immunrendszer működését. Ha valaki nem rajong a tenger gyümölcseiért vagy a zsíros halakért, válassza inkább a halolajat tartalmazó étrend-kiegészítőket.
A joghurt is kiváló megfázás esetén, mert szintén jó fehérjeforrás, emellett probiotikumokat is tartalmaz, amelyek enyhíthetik a megfázás súlyosságát.
A dió bármilyen formában kiváló módja annak, hogy növeljük a fehérjebevitelt, illetve hogy esszenciális zsírokat fogyasszunk. Ez utóbbiak segíthetnek a bőr és a nyálkahártya egészségének megőrzésében, ami megakadályozza, hogy újabb és újabb kórokozók jussanak a szervezetünkbe. Emellett a dióféléknek és az olajos magvaknak magas a szelén-, a D-vitamin-, a cink- és a réztartalma, melyek mindegyike kulcsfontosságú az immunrendszer megőrzése érdekében.
Édesburgonya
Az édesburgonya az egyik legjobb A-vitamin-forrás, hiszen már egy közepes méretű zöldség biztosítja a napi A-vitamin-szükséglet több mint 100 százalékát. Az A-vitamin nem csupán a fertőzésektől véd meg, de egészségesen tartja a bőrünket és a belső szöveteinket is.
Keresztes virágú zöldségek
Az olyan keresztes virágú zöldségek, mint a brokkoli, a bordás kel és a kelkáposzta, tele vannak gyógyulást segítő, illetve a szervezet működéséhez nélkülözhetetlen vitaminokkal, növényi vegyületekkel. Különösen igaz ez a brokkolira, amely E-vitamint, antioxidánst és fitokemikáliákat is tartalmaz, ezek pedig kiválóan alkalmasak a megfázás és az influenza elleni küzdelemre.
Gyömbér
A gyömbér enyhíti a megfázásos tüneteket, például a torokfájást, oldja a váladékot és serkenti a vérkeringést a szervezetben. A benne lévő gingerol nevű hatóanyag pedig antimikrobiális tulajdonságairól ismert, vagyis képes elpusztítani a mikrobákat.
Víz
Nem véletlen, hogy a betegségből való gyorsabb gyógyulás egyik feltétele, hogy hidratáltak maradjunk. Ennek az az oka, hogy testünk több mint fele vízből áll, ami azt jelenti, hogy rengeteg folyadékra van szüksége a megfelelő működéshez. Amikor kiszáradunk, testünk összes rendszere szenved, különösen az immunrendszere, ezért a víz és más kalóriamentes italok elengedhetetlenek a betegségek elleni küzdelemben.
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés