Hamarabb felépülsz a betegségből, ha ezeket az ételeket eszed

GettyImages-1303925983

Nyakunkon a nátha- és az influenzaszezon. Ha minden igyekezeted ellenére mégis ágynak dönt a betegség, fogyassz olyan ételeket, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy jobb legyen a közérzeted, és gyorsabban meggyógyulj!

Folyton fáradt vagy, folyik az orrod, és minden apróság felbosszant? Meglehet, hogy ez mind azért van, mert bizonyos vitaminoknak és ásványi anyagoknak híján van a szervezeted. Ha tudod, hogy mely élelmiszerek erősítik a legjobban az immunrendszert, akkor az étrend-kiegészítő tabletták és porok mellett egy jól összeállított étrenddel is tehetsz azért, hogy minél kevesebbszer betegedj meg. Készítettünk egy összeállítást arról, hogy mi kerüljön a tányérodra.

Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök a legjobb ételek megfázás esetén. Ennek az az oka, hogy mindegyik C-vitaminban és folyadékban gazdag, kiváló arra is, hogy hidratáljuk a szervezetünket. A gyümölcsökben lévő C-vitamin pedig antioxidánsként működik, és fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében. A bogyós gyümölcsöket hozzáadhatjuk joghurthoz, gabonapelyhekhez, salátákhoz vagy turmixokhoz is. 

A bogyós gyümölcsök nemcsak finomak, de hidratálják is a szervezetünket
A bogyós gyümölcsök nemcsak finomak, de hidratálják is a szervezetünketArx0nt / Getty Images Hungary

Banán

A banán főként arról ismert, hogy bőséges a káliumtartalma, de sok benne például a rost és a B6-vitamin is, melyek szintén nagyon fontos szerepet játszanak az immunrendszer erősítésében. Kutatások igazolják, hogy a banánban lévő elektrolitok energianövelő hatással bírnak, ami jól jön, ha megfázás miatt fáradtnak érezzük magunkat. 

Tojás

A tojás az egyik legjobb étel megfázás esetén is. Tele van fehérjével, amely fontos tápanyag a szervezet számára, ha bármilyen betegséggel küzd. A tojássárgája szintén fontos szerepet játszik a betegségek megelőzésében a benne lévő cinknek és szelénnek köszönhetően.

A tojásfehérje és -sárgája is gyógyító hatással lehet a szervezetre
A tojásfehérje és -sárgája is gyógyító hatással lehet a szervezetreBrandon Bell / Getty Images Hungary

Árpa

Az árpa jó rost- és szelénforrás, és antioxidáns tulajdonságai miatt jó hatással van az immunrendszerre, éppen ezért javasolják a táplálkozási tanácsadók azt, hogy minél több sós ételbe iktassuk be ezt a gabonát. Hozzáadhatjuk rizshez, levesekhez, salátákhoz gyümölcsökkel, zöldségekkel, diófélékkel, magvakkal, babokkal és friss fűszernövényekkel párosítva. 

Fehérjét tartalmazó ételek

A téli szezonális betegségek leküzdésének egyik legjobb módja, ha mindél több fehérjében gazdag étel kerül a tányérunkra. Ilyen például a lazac vagy tonhal, hiszen kutatás bizonyítja, hogy a halolaj fokozta az immunrendszer működését. Ha valaki nem rajong a tenger gyümölcseiért vagy a zsíros halakért, válassza inkább a halolajat tartalmazó étrend-kiegészítőket. 

A joghurt is kiváló megfázás esetén, mert szintén jó fehérjeforrás, emellett probiotikumokat is tartalmaz, amelyek enyhíthetik a megfázás súlyosságát.

A dió bármilyen formában kiváló módja annak, hogy növeljük a fehérjebevitelt, illetve hogy esszenciális zsírokat fogyasszunk. Ez utóbbiak segíthetnek a bőr és a nyálkahártya egészségének megőrzésében, ami megakadályozza, hogy újabb és újabb kórokozók jussanak a szervezetünkbe. Emellett a dióféléknek és az olajos magvaknak magas a szelén-, a D-vitamin-, a cink- és a réztartalma, melyek mindegyike kulcsfontosságú az immunrendszer megőrzése érdekében.

A dióban lévő esszenciális zsírok a nyálkahártyát is regenerálják
A dióban lévő esszenciális zsírok a nyálkahártyát is regeneráljákLa Bicicleta Vermella / Getty Images Hungary

Édesburgonya

Az édesburgonya az egyik legjobb A-vitamin-forrás, hiszen már egy közepes méretű zöldség biztosítja a napi A-vitamin-szükséglet több mint 100 százalékát. Az A-vitamin nem csupán a fertőzésektől véd meg, de egészségesen tartja a bőrünket és a belső szöveteinket is.

Keresztes virágú zöldségek

Az olyan keresztes virágú zöldségek, mint a brokkoli, a bordás kel és a kelkáposzta, tele vannak gyógyulást segítő, illetve a szervezet működéséhez nélkülözhetetlen vitaminokkal, növényi vegyületekkel. Különösen igaz ez a brokkolira, amely E-vitamint, antioxidánst és fitokemikáliákat is tartalmaz, ezek pedig kiválóan alkalmasak a megfázás és az influenza elleni küzdelemre.

Gyömbér

A gyömbér enyhíti a megfázásos tüneteket, például a torokfájást, oldja a váladékot és serkenti a vérkeringést a szervezetben. A benne lévő gingerol nevű hatóanyag pedig antimikrobiális tulajdonságairól ismert, vagyis képes elpusztítani a mikrobákat.

Víz

Nem véletlen, hogy a betegségből való gyorsabb gyógyulás egyik feltétele, hogy hidratáltak maradjunk. Ennek az az oka, hogy testünk több mint fele vízből áll, ami azt jelenti, hogy rengeteg folyadékra van szüksége a megfelelő működéshez. Amikor kiszáradunk, testünk összes rendszere szenved, különösen az immunrendszere, ezért a víz és más kalóriamentes italok elengedhetetlenek a betegségek elleni küzdelemben.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek