Ez az édesség javítja a vese egészségét

GettyImages-1495475514
Olvasási idő kb. 4 perc

A kutatók legfrissebb felfedezése szerint sokkal hatékonyabban tartható a vesebetegeknek javasolt, rengeteg megvonással járó diéta, ha néha „bűnözhetnek” az érintettek. Az orvosok ennek is megtalálták a módját. Rájöttek, mivel lehet helyettesíteni a nassolnivalót, ami még a gyümölcsnél is egészségesebb, és még a vesénknek is jót tesz.

Az olasz gasztronómia híres arról, hogy sok olyan alapanyagot használ, amely hozzájárul, hogy minél hosszabb életünk legyen. Számos antioxidánsokban gazdag zöldség, valamint halak és olívaolaj az alapja a legtöbb ételnek. Nemrég szicíliai orvoskutatók arra lettek figyelmesek, hogy egy fagyasztott finomság valóban előnyös lehet, ha azt szeretnénk, hogy a vesénk egészségesen működjön.

A vesebetegség sok lemondással jár

Világszerte több millió ember szenved krónikus vesebetegségben. Csaknem ugyanennyien vannak, akik cukorbetegséggel küzdenek, egy olyan anyagcsere- és endokrinológiai állapottal, amellyel a veseproblémák gyakran szorosan összefüggenek.

A vesebetegségben szenvedőknek egy speciális diétát kell követniük
A vesebetegségben szenvedőknek egy speciális diétát kell követniük10'000 Hours / Getty Images Hungary

A krónikus vesebetegséggel diagnosztizált betegeknek általában egy speciális diétát kell követniük, amiből hiányoznak a feldolgozott élelmiszerek, a nátrium, a telített zsírok, a foszfor, a kálium, és fehérjét is csak mértékkel fogyaszthatnak (0,4-0,8 g testtömegkilogrammonként). 

Ám egy ilyen fegyelmezett étrend hosszú távon megnehezítheti a diétát, és a sok nélkülözés, valamint a megvonás miatt a betegek frusztráltak lehetnek, sőt az is előfordulhat, hogy magányossá válnak, mert épp a korlátozó diéta miatt kerülik majd az étkezésekkel egybe kötött baráti és családi összejöveteleket.

A szicíliai orvosok azonban felfedezték, hogy a fagylalt élvezetes alternatívája lehet más desszerteknek akkor is, ha valaki vesebetegségben szenved.

Ez a desszert jót tesz a vese egészségének

A kutatócsoport 36 krónikus veseelégtelenségben szenvedő embert követett nyomon, akiknek kétféle diétát javasoltak. Mindkettő alacsony fehérje- és nátriumtartalmú volt, napi ötszöri étkezést tartalmazott, és gyümölcsök, zöldségek, valamint extra szűz olívaolaj fogyasztását javasolta. Ám az egyik diéta hetente két nassolnivalót citromszorbettel helyettesített a gyümölcsök helyett.

A vesebetegek nassolnivalóját citromszorbetre cserélték
A vesebetegek nassolnivalóját citromszorbetre cseréltékLuc TEBOUL / Getty Images Hungary

Fél év elteltével a résztvevők körében a kutatók különféle egészségügyi mutatókat ellenőriztek, ilyen volt például a veseműködés és az immunrendszer egészsége. 

A vizsgálat során azt találták, hogy a citromszorbetet fogyasztó csoport vérében kevesebb volt a salakanyag, ami azt jelzi, hogy a vesék megfelelő munkát végeztek a vér szűrését illetően.

Emellett ezek az emberek jelentős javulást mutattak bizonyos táplálkozási markerekben, így például hatékonyabban működött a szervezetükben az a fehérje, amely vas megkötéséért felelős. De a citromszorbetet fogyasztóknak javult a limfocitaszintje is, ami azt jelenti, hogy erősebb lett az immunrendszerük.

Milyen fagylaltokat ehetnek a vesebetegek?

Az eredmények azt igazolták, hogy a fagylalt jótékonyan hat akkor is, ha valaki krónikus vesebetegségben szenved, és akkor is, ha szeretnénk megőrizni veséink egészségét. Az orvosok azonban hangsúlyozták, nagyon fontos, hogy még a hozzáadott cukortól és a tejtől mentes fagylaltot is mértékkel fogyasszuk, hiszen csak akkor tapasztalhatjuk az előnyét, ha mellette kiegyensúlyozott étrendet folytatunk. A vizsgálat eredményeit összegző tanulmány készítői heti kétszeri citromszorbet-fogyasztást javasolnak.

Ízlés szerint a citrom eperrel is helyettesíthető a szorbetkészítés során
Ízlés szerint a citrom eperrel is helyettesíthető a szorbetkészítés soránAlexandra Grablewski / Getty Images Hungary

A vesebetegségben szenvedők esetében a kutatók kizárták a tejalapú fagylaltok fogyasztását, amelyeknek gyakran fő összetevője még a cukor, a tojás és a különféle növényi zsírok.

Ügyelni kell továbbá arra, hogy néhány gyümölcsalapú fagylalt kifejezetten sok glükózt tartalmaz, ami a cukorbetegek szempontjából különösen fontos. A vesebetegségben szenvedőket a joghurtalapú fagylaltoktól is óva intik a desszert fehérjetartalma miatt.

Bár a tapasztalatok szerint a citromos mellett a vízalapú epres gyümölcsfagylalt is kiválóan alkalmas arra, hogy hetente kétszer kiváltsa a vesebetegségben szenvedők nassolnivalóját, ha intenzívebb ízélményre vágyunk, akkor sokkal jobb választás a citromszorbet.

A kutatók arra is rájöttek, hogy melyik az a fagylalt, amelyik nem okoz refluxot, sőt szükség esetén akár még a betegség kellemetlen tüneteit is enyhíti. Ha szeretnéd tudni, melyik ez a fagyi, olvasd el az erről szóló cikkünket is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek