Ennyit egyél naponta ebből a gyümölcsből a szívbetegségek és egyes ráktípusok elkerüléséért

GettyImages-519520628

Amikor gyermekként, a nyolcvanas évek elejének magyar valóságához képest feltűnően sok banánt fogyasztottam, édesapám így viccelődött: „Kislányom, életed első pár hónapjában kizárólag banánnal etettünk, míg biztosan el nem dőlt, majom leszel-e vagy ember.” Ez azóta már eldőlt, és a tudomány is igazolta akkor még flancosnak tűnő, ám kifinomult ízlésemet. A banán számos kedvező élettani hatását klinikai kutatások sora bizonyítja.

Manapság, amikor a magyar pultokon kilója egy árban van az almáéval, nehéz elhinnünk, de nagyszüleink néhány évtizeden át csak kuriózumként tekinthettek erre a sokoldalú déligyümölcsre. Ez annál is inkább sajnálatos tény, mivel Ázsiában már Kr. e. 6–8000 évvel is fogyasztották. 

Kiknek is köszönhetjük a banánt?

Egészen pontosan Délkelet-Ázsiából kezdte sikertörténetét ez a gyümölcs, s bár egy vetélkedőben bárki csalfa magabiztossággal rögvest megjelölné Afrikát vagy a Karib térséget a banán eredeti származási helyéül, valójában nem volt őshonos ezeken a tájakon. Afrikában leginkább a rómaiaknak köszönhetően terjedt el, Európában az arab hódítók, Amerikában pedig a portugál hajósok révén.

Sok harmadik világbeli országban nemzeti eledel
Sok harmadik világbeli országban nemzeti eledelVictoria Jones – PA Images / Getty Images Hungary

Közép- Amerikában aztán nem teketóriáztak sokat, hiába csak a 15–16. században ismerkedtek meg vele, azóta táplálkozásuk egyik alappillérévé tették. A karibi konyha ugyanis a sült banántól a pépesig, a ropogóstól a töltöttig, a sóstól az édesig megszámlálhatatlan felhasználási formáját ismeri és kedveli.

Nem mind sárga, ami banán…

A megannyi banánrecept jó része azonban nem az általunk előszeretettel fogyasztott sárga, puhácska és édeskés, apróbb desszertbanánt dicséri, hiszen azok többségükben a tetemesebb méretű, kőkemény, zöld héjú főzőbanán reinkarnációi.

A főző zöldségbanán és a desszertbanán is egészséges… Getty Images Hungary
A főző zöldségbanán és a desszertbanán is egészséges… Getty Images HungaryJeff Greenberg

Az egészséges banán

A tudomány szerint 

a zöld banán éretlen állapotban igen hatékony bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásával szemben.

A leedsi és newcastle-i egyetem kutatási eredményei bizonyítják a még meg nem érett zöld banánban – és egyébként a zabpehelyben is – nagy arányban jelen lévő, úgynevezett ellenálló keményítő jótékony hatását. Kísérleteik során azt találták, hogy az örökletesség okán magas kockázati besorolású, potenciális rákbetegek táplálkozását napi egy, éretlen zöld banánnal felérő ellenálló keményítővel kiegészítve több mint felével csökkent éppen a nehezen detektálható rákbetegségek kialakulásának esélye. Tanulmányuk szerint főleg a nyelőcső-, gyomor-, epe-, hasnyálmirigy- és nyombélrák előfordulását képes jelentősen gátolni, ezért 

érdemes lenne napi legalább egy, éretlen zöld banánt fogyasztunk.

Egyéb jótékony hatásai

  • Magas káliumtartalma az izomműködés és a vérnyomás helyes mederben tartásában segítik a rendszeres fogyasztót, vastartalma pedig a vérszegényeknek kedvez.
  • Magnéziumban is gazdag, így a stressz kezelésében, a jobb alvásban és a kellemesebb közérzet elérésében is számíthatunk rá.
  • Az RS, azaz az ellenálló keményítő lassan felszívódó, magas rosttartalmú szénhidrát, mely tartósabban biztosít teltségérzetet kevesebb kalória bevitele mellett, elhúzódó emésztési ideje alatt pedig fogyasztója nem érez éhségérzetet.
  • Ugyancsak lassú felszívódási idejének hála, a 2-es számú cukorbetegségnél is stabilan alacsonyan képes tartani a vér glükózszintjét.
  • A rostoknak köszönhetően csökkenti a koszorúér-, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is.
  • Vitaminokban gazdag, elsősorban B6- és C-vitaminban.

Ugyanakkor fehérje- és zsírtartalma elenyésző, ezért a kiegyensúlyozott táplálkozás eléréséhez mértékkel és más tápanyagokkal kiegészítve fogyasztandó. Egyes források napi maximummennyiségét három banánban határozzák meg.

Felhasználása rendkívül sokrétű, a sült banán igen ízletes fogás
Felhasználása rendkívül sokrétű, a sült banán igen ízletes fogásprincessdlaf / Getty Images Hungary

Ha azonban mégis, egyszerűen csak egyedi ízéért fogyasztanád, javasolnánk egy eklektikus, nemzetközi menüsort a világ banánfogásainak legjavából szemezgetve:

  • Előételnek kiváló lehetne egy kétszer extrán ropogósra sült fokhagymás-vajas banánkosárban tálalt garnélafalatkák ízorgiája a mediterrán konyha szerelmeseinek kedvéért.
  • Ezt követné egy thai különlegesség, a kókusztejben főtt banánkarika-leves.
  • Főfogásként a duplán aranybarnára sült zöldbanán mellé rizs és feketebab kerülne tálalásra karibi módra.
  • Desszertnek pedig a jól ismert banana split csokival nyakon öntött banános fagyihajója zárhatná az addigra már az egészségestől némileg elrugaszkodott, de annál ízletesebb menüsort.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek