Kobraszív, békaturmix és más bizarr nyalánkságok a nagyvilágból

GettyImages-1352335804

Az sem piskóta, hogy mi megesszük a disznó sült vérét, vagy hurkát csinálunk belőle, de hogy kinek jutott először eszébe élő polipot nyelni, megsütni egy kutyát, tevét vagy tarantellát, esetleg főtt kacsaembriót enni, annak még a gondolatát is nehéz megemészteni.

A cikk elolvasása, bizton állíthatom, felér egy jó fogyókúrás recepttel. Az étkezések idejének közeledtével elég egyszer átrágni, és tutira elmegy a legmakacsabb gyilkos étvágy is. Az első olvasás előtt viszont a gyengébb idegzetűek készítsenek ki maguknak egy kupica lélekerősítőt, mert a nyugodt bélrendszer megzavarására alkalmas tartalom következik.

Lássuk tehát a legdurvább fogásokat szerte a világból:

Élő állat elfogyasztása:

 • Dél-Koreában élve próbálják lenyelni a polipot. Állaga a legnagyobb jóindulattal sem különböztethető meg bizonyos nyákos váladékoktól, de lenyelni nem „csak” emiatt bajos. Tudniillik, a kétségbeesett lábasfejű a nyelőcsőben életéért küszködve még bevetheti egyik legkomolyabb fegyverét, a tapadókorongjait, amellyel akár fulladást is okozhat mohó fogyasztójának. Ez a fogás a sannakji.
 • Japánban az ikizukuri névre hallgató hal még hall, amikor tálalják. Előtte gondosan kifilézik az életben lévő uszonyost, majd iszonyatos igényességgel adjusztálják a tányéron, de ez már nem vigasztalja a feltálalt élő áldozatot.

Undi rágcsáló mint ínyencség:

 • Peruban és Ecuadorban előszeretettel fogyasztják a szerteszét szaladgáló tengerimalacot számtalan módon elkészítve. 
 • Vietnámban még ennyire sem cizellálják a rágcsálórágást, egyenesen a patkánnyal kezdik. Régen kényszerű fogás volt, ma ünnepi eledel. 
  Nyamm... egy jó sült patkány?
  Nyamm... egy jó sült patkány?John McCabe / Getty Images Hungary

Végtermékben lubickoló nyalánkságok:

 • Kína bizonyos területein kisfiúk vizeletében rotyogtatják a tojást, mielőtt megfőve tavaszi falatkaként fogyasztanák.
 • A legdrágább kávé az indonéziai Kopi Luwak, vagyis a cibetmacska bélrendszerét megjárt kávébab. A cicaféle emésztőrendszerében a magocska megerjed, de rendszerint ép marad, így amikor a macska székletével együtt újra napvilágra kerül, viszonylag könnyű, bár undorító dolguk van a helyieknek a babok kikapirgálásával. Utána viszont a kész kávé csészéjéért akár 50 dollárt is elkérhetnek. Valamit valamiért.
  Ugye jól kivehető, hogy a képen mi micsoda?
  Ugye jól kivehető, hogy a képen mi micsoda?Ted Soqui / Getty Images Hungary

Hüllők, kétéltűek terítéken:

 • Ázsiában több helyen kínálnak nyalókára emlékeztető, karóba húzott, kilapított, majd kiszárított gyíkot, mely legfőbb felhasználását tekintve levesbetétként kedvelt.
 • Peruban a nyúzott békából kivonatot készítenek, melyet afrodiziákumként is számontartanak. Az ugráló kétéltű tehát holtában is lubickolhat.

Négylábú kedvencek a tányéron:

 • Vietnámban és Ázsia több országában is jó étvággyal fogyasztják a kutyahúst, míg a macska Ázsia mellett Afrika számos vidékén is megszokott eledel. 
  Kutyajó fogás készül éppen...
  Kutyajó fogás készül éppen...Tanes Ngamsom / Getty Images Hungary

Tollas harapnivalók:

 • A kínai sarlós fecske fészkét saját nyálából készíti. Ez az ő baja, de azzal már vigyáznia kell a turistának, hogy ezt meg ne egye, mert a helyiek ezt a megszilárdult nyálfészket vízben feloldva egy levesalapléhez keverik. Az mentheti csak meg a gyanútlan látogatót egy ilyen megevésétől, hogy állati drága, így véletlenül biztos nem kóstolja meg senki.
 • Grönlandon nyúzott fóka bőrébe pakolnak döglött tengeri madarakat, és hónapokra elássák „csomagolásukkal” együtt. A tollastól begyömöszölt madarakat legalább 3 hónapig a föld alatt hagyják, amikor viszont már erjedni kezd, kicsomagolják a fókabőrből, megnyúzzák, majd ünnepi fogásként fogyasztják. A csemege neve kiviak.

Bogaras fogások:

 • Lerágott csont, hogy Thaiföldön sült bogarakkal igyekeznek kedveskedni a turistáknak.
 • Több afrikai országban a mopane férget hamuban vagy zsírban kisütve csemegézik.
 • Indonéziában a poloskát is komázzák.
 • Mexikóban pedig a fekete óriáshangya tojásait majszolják. Csak óvatosan, az escamolét látványra könnyű rizsnek nézni! 
  Ínycsiklandozó, sajnos szó szerint...
  Ínycsiklandozó, sajnos szó szerint...Âfitopardo / Getty Images Hungary

Kukacoskodók favoritja:

 • Szardíniai juhtejből készült sajtkülönlegesség a casu marzu. A rohadt sajt krémes állagát a 6-8 mm nagyságú sajtlégy lárvái adják, és bár az izgága sajtkukacok, ha felbosszantják őket, akár 10-15 cm-re is ki tudják magukat katapultálni a tejtermékből, az erősebb gyomrúak a sajttal együtt a lárvákat is megeszik. A finnyásabbak kipiszkálják, de nincs könnyű dolguk, mert egy légy 500-nál is több petét képes rakni.

Folytathatnánk a felsorolást a Kínában nyersen és még dobogó állapotban fogyasztott kobraszívvel, amit kobravéres kupicával csapatnak szét, vagy a Fülöp-szigeteki főtt kacsaembrióval, a Japánban kedvelt tonhalszemgolyóval, a finn disznóvéres palacsintával vagy a mikronéz denevérlevessel, de, ha jól sejtem, evésre már így se gondol jó ideje senki.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra