Manapság, amikor a magyar pultokon kilója egy árban van az almáéval, nehéz elhinnünk, de nagyszüleink néhány évtizeden át csak kuriózumként tekinthettek erre a sokoldalú déligyümölcsre. Ez annál is inkább sajnálatos tény, mivel Ázsiában már Kr. e. 6–8000 évvel is fogyasztották.
Kiknek is köszönhetjük a banánt?
Egészen pontosan Délkelet-Ázsiából kezdte sikertörténetét ez a gyümölcs, s bár egy vetélkedőben bárki csalfa magabiztossággal rögvest megjelölné Afrikát vagy a Karib térséget a banán eredeti származási helyéül, valójában nem volt őshonos ezeken a tájakon. Afrikában leginkább a rómaiaknak köszönhetően terjedt el, Európában az arab hódítók, Amerikában pedig a portugál hajósok révén.
Közép- Amerikában aztán nem teketóriáztak sokat, hiába csak a 15–16. században ismerkedtek meg vele, azóta táplálkozásuk egyik alappillérévé tették. A karibi konyha ugyanis a sült banántól a pépesig, a ropogóstól a töltöttig, a sóstól az édesig megszámlálhatatlan felhasználási formáját ismeri és kedveli.
Nem mind sárga, ami banán…
A megannyi banánrecept jó része azonban nem az általunk előszeretettel fogyasztott sárga, puhácska és édeskés, apróbb desszertbanánt dicséri, hiszen azok többségükben a tetemesebb méretű, kőkemény, zöld héjú főzőbanán reinkarnációi.
Az egészséges banán
A tudomány szerint
a zöld banán éretlen állapotban igen hatékony bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásával szemben.
A leedsi és newcastle-i egyetem kutatási eredményei bizonyítják a még meg nem érett zöld banánban – és egyébként a zabpehelyben is – nagy arányban jelen lévő, úgynevezett ellenálló keményítő jótékony hatását. Kísérleteik során azt találták, hogy az örökletesség okán magas kockázati besorolású, potenciális rákbetegek táplálkozását napi egy, éretlen zöld banánnal felérő ellenálló keményítővel kiegészítve több mint felével csökkent éppen a nehezen detektálható rákbetegségek kialakulásának esélye. Tanulmányuk szerint főleg a nyelőcső-, gyomor-, epe-, hasnyálmirigy- és nyombélrák előfordulását képes jelentősen gátolni, ezért
érdemes lenne napi legalább egy, éretlen zöld banánt fogyasztunk.
Egyéb jótékony hatásai
- Magas káliumtartalma az izomműködés és a vérnyomás helyes mederben tartásában segítik a rendszeres fogyasztót, vastartalma pedig a vérszegényeknek kedvez.
- Magnéziumban is gazdag, így a stressz kezelésében, a jobb alvásban és a kellemesebb közérzet elérésében is számíthatunk rá.
- Az RS, azaz az ellenálló keményítő lassan felszívódó, magas rosttartalmú szénhidrát, mely tartósabban biztosít teltségérzetet kevesebb kalória bevitele mellett, elhúzódó emésztési ideje alatt pedig fogyasztója nem érez éhségérzetet.
- Ugyancsak lassú felszívódási idejének hála, a 2-es számú cukorbetegségnél is stabilan alacsonyan képes tartani a vér glükózszintjét.
- A rostoknak köszönhetően csökkenti a koszorúér-, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is.
- Vitaminokban gazdag, elsősorban B6- és C-vitaminban.
Ugyanakkor fehérje- és zsírtartalma elenyésző, ezért a kiegyensúlyozott táplálkozás eléréséhez mértékkel és más tápanyagokkal kiegészítve fogyasztandó. Egyes források napi maximummennyiségét három banánban határozzák meg.
Ha azonban mégis, egyszerűen csak egyedi ízéért fogyasztanád, javasolnánk egy eklektikus, nemzetközi menüsort a világ banánfogásainak legjavából szemezgetve:
- Előételnek kiváló lehetne egy kétszer extrán ropogósra sült fokhagymás-vajas banánkosárban tálalt garnélafalatkák ízorgiája a mediterrán konyha szerelmeseinek kedvéért.
- Ezt követné egy thai különlegesség, a kókusztejben főtt banánkarika-leves.
- Főfogásként a duplán aranybarnára sült zöldbanán mellé rizs és feketebab kerülne tálalásra karibi módra.
- Desszertnek pedig a jól ismert banana split csokival nyakon öntött banános fagyihajója zárhatná az addigra már az egészségestől némileg elrugaszkodott, de annál ízletesebb menüsort.
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés