Egyik kedvenc superfoodunk az avokádó, amelyet néhány éve ugyan még kevesen ismertek, de mára szinte minden üzlet zöldségosztályán megtalálhatjuk a jellegzetes alakú gyümölcsöt. Bizony, gyümölcsöt: technikailag ugyanis az avokádó egy bogyós gyümölcs, és akár meglep, akár nem, édesség készítéséhez is használhatod!
Ettől olyan egészséges az avokádó
Az üzletekben ugyan gyakran még zöld, éretlen avokádóval találkozunk, de aggodalomra semmi ok, utóérő gyümölcsről lévén szó, néhány otthon töltött napot követően már élvezhetjük az avokádó ízét és tápláló hatását. Olívaolajjal meglocsolt, sós-borsos pirítósra csak szeleteld rá, hogy a reggeli valóban beindítsa a napot, vagy készíts belőle guacamolét, ami nagyszerű kiegészítője a mexikói ételeknek. Ha pedig desszertnek szánod, krémesíts egy avokádót egy banánnal, holland kakaóporral és egy kis mézzel: a gyerekek sem fogják megmondani, hogy nem valódi csokikrémet kanalaznak!
Eközben pedig vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételhez jutnak, amely telítetlen zsírsavakban is bővelkedik, és még a teltségérzetedre is jótékony hatást gyakorol. 10 dekagramm avokádóval 160 kalóriát viszel be szervezetedbe 14,7 gramm zsír és 8,5 gramm szénhidrát mellett. C-, E-, K- és B6-vitamin is van a gyümölcsben bőven, de lássuk, mik a további előnyei!
Szemnek, szívnek kedvence
Béta-szitoszterol-tartalma révén a szervezet könnyebben fenntartja az egészséges koleszterinszintet, ami a szívbetegség elkerülésében nagy segítséget jelent, miközben a benne megtalálható lutein és béta-zeaxantin az UV-sugarak okozta károsodások enyhítésében vállalnak komoly szerepet. Az avokádó fogyasztása a béta-karotin felszívódását is elősegíti.
Rák és csontritkulás ellen is hatékony lehet
Egy fél avokádó a napi K-vitamin-bevitel 18 százalékát biztosítja: ez a vitamin segíti a kalcium beépülését a csontokba, ezáltal védelmet nyújthat a csontritkulás kialakulásával szemben is. Ezen túl olyan összetevők is megtalálhatók benne, amelyek a rák kialakulását előzhetik meg: a folát mellett fitokemikáliák és karotinoidok is vannak az avokádóban, amelyek mind a betegség különböző fajtái ellen hathatnak, vagy épp annak továbbterjedését akadályozhatják meg.
A magzatokat is védi
A folátnak a terhesség kihordásában is nagy szerepe van: ha megfelelő mennyiségben fogyasztunk belőle, az
csökkenti a vetélés és az velőcső-rendellenességek kialakulásának esélyét.
A folátnak van még egy hatása ugyanakkor, amelyet nem csak azok fogadnak majd örömmel, akik babát várnak: csökkenti a depresszió kialakulásának esélyét is.
Ne méregteleníts, hanem ezt edd!
A benne található rosttartalom ugyanis hozzásegít ahhoz, hogy rendszeresen, megfelelő állagú székleted legyen. A belek egészségére is hat az avokádófogyasztás, valamint megelőzi a székrekedést is.
A csípő és a térd fájdalmára is gyógyír
Szaponintartalma révén az ízületi gondokra is megoldást jelenthet, ha avokádót fogyasztasz.
Bár nagyobb mennyiségű avokádó fogyasztásából nem valószínű, hogy gondod lesz, arra érdemes figyelni, hogy magasnak tekinthető zsírtartalma miatt, ha túl sokat eszel belőle, hízhatsz tőle. Ha vérhígító készítményt szedsz, a K-vitamin-tartalom lehet problémás.
Így válassz a boltban
Ha nagyon kemény avokádóra bukkantál, az még éretlen, ha viszont túl puhát veszel, lehet, hogy az már belül rothad. Távolítsd el a szárvéget: ha zöld gyümölcshús bukkan ki, de már puha a gyümölcs, kezdheted is enni. Otthon, a konyhapulton egy-két nap alatt utóérik, ha mégis keményen sikerülne hozzájutnod. Héjából könnyen kikanalazhatod, és máris varázsolhatsz vele a konyhában!
Tudtad, hogy egyes zöldségek és gyümölcsöket rossz ötlet a hűtőben tárolni? Az okokról itt olvashatsz bővebben.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés