Megdőlt az elmélet az alvásról, az agynak nem mindig hasznos

Diósi Szilvia
GettyImages-104380171
Olvasási idő kb. 4 perc

Egy új tanulmány megcáfolta azt az elméletet, hogy alvás közben üríti ki a méreganyagokat az agy, kiderült, hogy éber állapotban sokkal gyorsabb ez a folyamat.

Sokáig úgy gondolták, hogy az agy az alvást arra használja, hogy megszabaduljon a káros molekuláktól, de ez az elmélet megdőlni látszik, ugyanis a tudósok egereken végzett új vizsgálatok szerint éppen az ellenkezőjére jutottak. Most azt találták, hogy az aktivitás jobb lehet, mint az alvás, ugyanis jobban segít az agynak kiüríteni a méreganyagokat.

Mégsem alvás közben tisztul az agyunk?

Az agy a hulladéktisztító rendszerét az úgynevezett glimfatikus rendszert használja arra, hogy megszabaduljon a salakanyagoktól, eddig azt feltételezték, hogy ez inkább alvás közben történik. Amikor azonban a UKDRI kutatói fluoreszcens festékkel követték a folyadék mozgását az egerek agyában, kimutatták, hogy az agy megszabadulási képessége a méreganyagoktól alvás közben és altatásban is csökkent. Az alvó egerek 30%-kal kevésbé hatékonyan ürítették ki a festéket az agyukból, mint az ébren lévő rágcsálók. Az altatásban lévő egerek esetében pedig 50%-kal csökkent a kiürülés mértéke. A kutatók szerint azonban a molekulák mérete is befolyásolhatja, hogy bizonyos toxinok milyen gyorsan haladnak át az agyon, és egyes vegyületek különböző rendszereken keresztül ürülnek ki.

Mégsem az alvás segít az agynak kiüríteni a méreganyagokat
Mégsem az alvás segít az agynak kiüríteni a méreganyagokatMonty Rakusen / Getty Images Hungary

A kutatók még nem tudják, hogy mi lehet az oka annak, hogy alvás közben lelassul a kiürülési folyamat, illetve szeretnék embereken is igazolni az eredményeket.

Hogyan működik agy tisztító rendszere?

Mivel az agy egy aktív szövet − amelyben minden pillanatban számos anyagcsere- és sejtfolyamat zajlik −, rengeteg hulladék keletkezik. Ezt a hulladékot a glimfatikus rendszerünk távolítja el. Az agygerincvelői folyadék a glimfatikus rendszer fontos része. Ez a folyadék veszi körül az agyat, folyadékpárnaként működik, amely megvédi azt a károsodástól, és táplálja, hogy az agy normálisan működhessen. A salaktalanítási folyamat során az agygerincvelői folyadék segít a régi és szennyezett − méreganyagokkal, anyagcseretermékekkel és fehérjékkel teli − agyfolyadékot az agyon kívülre juttatni, és új folyadékot fogad be. Az eltávolított hulladék ezután a nyirokrendszerbe (az immunrendszer része) kerül, ahonnan végül kiürül a szervezetből.

A glimfatikus rendszert csak az elmúlt évtizedben fedezték fel. Először egereken figyelték meg, az agyukba fecskendezett festékanyagok segítségével, hogy tanulmányozzák a folyadékok mozgását. A glimfatikus rendszer létezését azóta az emberekben is megerősítették MRI-vizsgálatok és kontrasztanyag-festékek segítségével.

Kiderítették, hogy nem alvás közben ürülnek jobban a méreganyagok az agyból
Kiderítették, hogy nem alvás közben ürülnek jobban a méreganyagok az agybólAndrew Brookes / Getty Images Hungary

Az alvás más módokon segíti az agy egészséges működését

Számos elmélet létezik arra vonatkozóan, hogy miért alszunk, és bár most kimutatták, hogy a toxinok kiürítése nem feltétlenül kulcsfontosságú ok, nem vitatható, hogy az alvás fontos. Aki rosszul alszik, az rengeteg betegségre lesz fogékony, például a demenciával élőknél is gyakori a rossz alvás. Az új eredmények alapján úgy tűnik, hogy a demencia kockázatának csökkentéséhez a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás nem a méreganyagok kiürítése révén járul hozzá, tudniillik az ébrenlét, az aktivitás és a testmozgás hatékonyabban tisztíthatja meg az agyat a méreganyagoktól.

Az örök élet titka régóta foglalkoztatja az emberiséget. Egy tudós csapat pedig elképesztő ötlettel állt elő, hogy hogyan lehet elérni. Kattints ide, és olvasd el a cikkünket a témáról.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek