Közeleg az allergiaszezon: ha ezt fogyasztod, enyhébbek lehetnek tüneteid

GettyImages-1203356895

Az allergiaszezonban ennek a tejterméknek a fogyasztása enyhítheti tüneteidet, de számos más előnyös egészségi hatása miatt is érdemes fogyasztanod.

Több kultúrkörben, többféle változatban ismerik és fogyasztják az emberek világszerte a kefirt: ha te eddig esetleg inkább a joghurt vagy a tejföl irányába nyúltál, most van hat okunk arra, hogy rendszeresen válassz kefirt is a hűtőpultból!

Könnyen készíthető otthon is

A kefirt egyesek táplálóbbnak is tartják a joghurtnál: az biztos, hogy tápanyag- és probiotikum-tartalma magas, mind az emésztésre, mind a bélrendszer egészségére jótékony hatást gyakorol ezek által. Nem is csoda, hogy elnevezése a török keyif szóból ered, melynek jelentését valahogy úgy foglalhatnánk össze: jó érzés evés után.

Ez a tehéntej fermentálásával készített egészséges finomság Kelet-Európából és Délnyugat-Ázsiából indult hódító útjára: készítésekor a tejhez, mely tehéntől vagy kecskétől származik, kefirgombát adnak.

Ezek nagyjából egy nap alatt készítik el a kefirt, melyet leszűrve lehet fogyasztani.

Az ital íze savanykás, mint a joghurté, de valamivel hígabb az állaga. A boltban vásárolható kefir mellett a fenti módszerrel házilag is készíthetünk kefirt, de növényi tejből is előállítható – igaz, ennek a változatnak tápanyagértéke eltér a tejalapú kefirétől. Eheted magában, de sütés-főzéshez is felhasználhatod.

Kefirgomba és kefir: furcsán fest, de finom lesz
Kefirgomba és kefir: furcsán fest, de finom leszvonEisenstein / Getty Images Hungary

Magas a vitamintartalma

Egy pohár kefirben 104 kalória van, tartalmaz 9 gramm fehérjét és a napi ajánlott kalciumbevitel negyedét is fedezi. Van benne még foszfor, B2- és B12-vitamin, magnézium és D-vitamin is. Számos bioaktív vegyületet, köztük szerves savakat és peptideket is tartalmaz, amelyek hozzájárulnak az egészségre gyakorolt előnyeihez.

Jobb probiotikum a joghurtnál

A probiotikumok segítik az emésztést, hozzájárulnak súlyod az egészséges tartományban történő megőrzéséhez, de még mentális egészséged jó állapotához is. 

A nyugati kultúrák a joghurtot vélik a legjobb probiotikum-forrásnak, pedig a valóságban a kefir lekörözi azt:

a kefirgomba akár 61 baktérium- és élesztőtörzset is tartalmazhat, ami nagyon gazdag és változatos probiotikus forrást jelent.

Kiváló antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik

A Lactobacillus kefiri egyedülállóan csak a kefirben található meg: tanulmányok szerint ez képes gátolni különböző káros baktériumok, köztük a szalmonella, a Helicobacter pylori és az E. coli növekedését. A kefiran, a kefirben jelen lévő szénhidrát egy típusa szintén antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik.

Allergiaszezonon kívül is fogyaszd rendszeresen!
Allergiaszezonon kívül is fogyaszd rendszeresen!Mikhail Dmitriev / Getty Images Hungary

A csontok egészségéhez is sokat tesz hozzá

A csontritkulás, mely a nyugati társadalmakban főként az idősebb nőket érinti, komoly aggodalomra ad okot: drámaian megnöveli a csonttörések előfordulásának kockázatát. Megelőzése és lassítása érdekében fontos a kalciumbevitel: a kefirben nemcsak ez található meg, hanem a K2-vitamin is, ami elősegíti az optimális kalcium-anyagcserét. A megfelelő K2-bevitel több mint 80 százalékkal képes csökkenteni a csonttörések előfordulásának gyakoriságát!

A daganatos betegségek ellen is védhet

A probiotikumok az immunrendszer stimulálásával járulnak hozzá a tumorok növekedésének csökkentéséhez: laborkörülmények közt már sikerült ezt bebizonyítani, bár ezen a területen még további vizsgálódásokra lesz szükség. Az eddigi eredmények szerint

e téren is sokkal hatásosabb a kefir hatása, mint a joghurté.

Segíthet, ha allergiás vagy asztmás vagy

Az allergiás reakciókat bizonyos élelmiszerekkel vagy anyagokkal szembeni gyulladásos reakciók okozzák: a túlérzékeny immunrendszerrel rendelkező emberek hajlamosabbak az allergiára, ami olyan állapotokat idézhet elő, mint az asztma.

Állatkísérletekben kimutatták, hogy a kefir elnyomja az allergiával és asztmával kapcsolatos gyulladásos reakciókat: e téren még vizsgálatok szükségesek, de addig sem árthat, ha kefirt eszel, amikor fellángol az allergiád.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek