Manapság a fogyókúrák világát éljük. Az álomalak érdekében szinte bármit megtennénk. Számtalan testsúlycsökkentő étrenddel, szerrel és eszközzel találkozhatunk, de ezek legtöbbje sajnos nem jelent végső megoldást, csak ideig-óráig nyújt segítséget. A legtöbb diéta a bevitt kalóriák csökkentésével próbálja elérni a kívánt eredményt, szinte koplaltatja az embert, ez azonban az esetek többségében nemhogy nem jár sikerrel, még gátolja is a fogyást.
Hogyan érhető el a fogyás?
A fogyás vagy testtömegcsökkentés tulajdonképpen egy nagyon egyszerű matematikai szabályon alapul: leegyszerűsítve arról van szó, hogy ha kevesebb kalóriát viszel be a szervezetedbe, mint eddig (hiszen a bevitt többletenergia miatt híztál meg), és ez a bevitt mennyiség kevesebb, mint a tested jelenlegi energiaszükséglete, megindul a fogyás.
A tartós fogyáshoz megkerülhetetlen a kalóriadeficit elérése, vagyis a szervezet energiaszükségleténél kevesebb kalória bevitele, hosszú távon. A létfunkciók fenntartásához és a mindennapi tevékenységek elvégzéséhez testünk energiát használ fel (ez az alapanyagcsere), ami az étkezés során bevitt kalóriákkal pótolható. Amikor az energiabevitel nem fedezi a kalóriaszükségletet, a szervezet a zsírraktárak lebontásába kezd, tehát megindulhat a fogyás folyamata.
1 kiló testzsír körülbelül 7700 kcal energiatartalommal bír, így heti 0,5-1 kilogramm testsúlycsökkenéshez az alábbiakat érdemes figyelembe venni: 500 kcal/nap kalóriadeficit = 3500 kcal/hét kalóriadeficit.
Akkor mégis miért nem fogysz, annak ellenére, hogy keveset eszel?
A gyors fogyás lehetősége csábítóan hangzik, azonban a drasztikusan alacsonyra csökkentett energiabevitel kerülendő fogyókúrás stratégia. Bár az extrém alacsony kalóriabevitel gyors fogyást eredményez, az ilyen étrendek rendszerint rossz hatással vannak a testre. A szervezet észleli, hogy az addig megszokotthoz képest jóval kevesebb ételt kap, és azonnal túlélőmódba kapcsol. Ez azt jelenti, hogy rögtön tartalékolni kezd, és minden tápanyagot, amit megeszik az ember, többszörösen próbál hasznosítani, beépíteni. Így azt tapasztalhatod, hogy hiába fogyasztasz jóval kevesebb kalóriát, mégis megáll a fogyás, vagy sok esetben akár többet is mutat a mérleg nyelve.
Ráadásul egy kis idő múlva a szervezet alkalmazkodik az alacsony kalóriabevitelhez és csökkenti az alapanyagcsere értékét, ez pedig csak tovább nehezíti a fogyást.
Ezenkívül a koplalás nem biztosítja a szükséges tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat sem, ennek következtében pedig egyéb kellemetlenségeket is tapasztalhatsz: idegesség, hajhullás, fáradékonyság stb.
Mit tehetsz a tartós fogyás érdekében?
- Óvatosan és mértékkel csökkentsd a kalóriabeviteled! Első lépésként gondold végig a jelenlegi étrendedet (segít, ha néhány napig étrendi naplót készítesz), majd keresd meg azokat a pontokat, amelyek alapvetően szükségtelenek, ugyanakkor többletkalória-bevitelt jelentenek az étrendedben. Ha megtaláltad, gondold át, hogyan tudnád ezeket átalakítani, lecserélni, esetleg elhagyni.
- Először az életmódodon és a táplálkozási szokásaidon változtass: kezdj el mozogni, vagy próbálj meg nem autóval menni mindenhová. Később – néhány nap múlva – elkezdheted átalakítani az étrendedet. Próbáld meg lecserélni vagy elhagyni a nassolnivalókat, csokikat, csipszeket. Ha mégis szükségét érzed a nassolásnak, válassz inkább egészségesebb vagy cukormentes finomságokat, próbálj átszokni a gyümölcsökre és zöldségekre – ezzel nemcsak a fogyásodat támogatod, de értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal is gazdagodsz! Ha ez megvan, rátérhetsz az alacsonyabb kalória- és szénhidráttartalmú ételekre. Próbáld meg átalakítani a kedvenc ételeidet úgy, hogy azok kevesebb energiát és szénhidrátot tartalmazzanak: cseréld le a köreteket (fele-fele arányban zöldségekkel), vagy válassz rostban gazdagabb, „reform” finomságokat (bulgur, köles, amaránt, barna rizs, teljes kiőrlésű tészta, zöldborsótészta…stb.); válassz zsírszegényebb nyersanyagokat; a főzéshez-sütéshez használj kevesebb olajat. Kísérletezz, és találd meg az új kedvenceidet!
- Növeld a rostbeviteledet! A megfelelő rostbevitel segít a fogyásban, továbbá hozzájárul az egészséges testtömeg eléréséhez és megtartásához is. A rostban gazdagabb élelmiszerek és nyersanyagok előnyben részesítse a fogyókúrában azért is hasznos, mert a rostoknak van egy olyan jótékony tulajdonsága, hogy víz hatására megduzzadnak, ezáltal kitöltik a gyomrunkat, ennek hatására pedig sokkal hamarabb lakunk jól. Ezenkívül a rostok késleltetik az elfogyasztott tápanyagok lebontását, felszívódását, így fogyasztásukkal elkerülhetjük a vércukor-ingadozásokat is. Fontos, hogy ezt is lassan csináld, hogy elkerüld a hirtelen megnövelt rostfogyasztás okozta kellemetlenségeket (puffadás, görcsök, hasmenés)!
- Növeld az energiafelhasználásodat sporttal, esti sétával, jógával, vagy bármivel, amihez kedved van és átmozgatja a tested!
- Figyelj a folyadékfogyasztásodra! Gyakran, amikor éhséget tapasztalsz, kiderül, hogy ez igazából a tested jelzése arra, hogy keveset iszol. Mindig legyen meg a napi 1,5 liter folyadékbeviteled! Ez a mennyiség lehet több is, de a minimumot próbáld meg betartani!
- Fogyassz zöld teát! A zöld tea tele van antioxidánsokkal és flavonoidokkal, sőt még az anyagcserédet is felpörgeti, azaz „égeti a zsírt”, mindezt kíméletesen és természetes formában.
- Hagyj időt a testednek! Ne keseredj el, ha nem azonnal látható az eredmény! A túlsúly sem néhány nap rakódott rád, hagyd, hogy a szervezeted a saját tempójában reagáljon az új életmódodra, hidd el, nemcsak eléred a célodat, de – mivel nem sanyargattad magad – tartós is lesz az eredmény.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés