Agyunk alapvető szerkezetét változtatja meg az internet: felborítja a kémiai egyensúlyt

internet agy
Olvasási idő kb. 3 perc

Azt eddig is tudtuk, hogy a függőségek nem tesznek jót a társas kapcsolatainknak. Az internet esetében azonban ennél többről van szó: jelentős változásokat okozhat a fiatalok agyának működésében, csökkentheti a memória és a döntéshozatalért felelős területek közötti összeköttetéseket. Olyannyira, hogy a kutatók szerint hasonlóságot mutat a szerencsejáték- és a kábítószer-függőséggel.

Az internethasználat az elmúlt néhány évtizedben jelentősen megnövekedett, a fiataloknál egyre gyakrabban diagnosztizálnak függőséget. Globálisan az internetfüggőség előfordulása 3,05 százalék, ehhez képest kiugró ugyanez a serdülők körében, ahol az átlagnak több mint a háromszorosa: 9,9 százalék. A gyerekek több időt töltenek médiafogyasztással (akár napi 7 órát meghaladóan), mint az iskolában vagy alvással – mutat rá egy most publikált tanulmány.

Agyi elváltozásokat okoz az internetfüggőség

A tanulmány egyik legmegdöbbentőbb megállapítása, hogy a kutatók negatív irányú változásokat tapasztaltak az internetfüggő fiatalok agyi kémiájában. Az MRI segítségével végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy csökkent a funkcionális kapcsolat az agy azon területein, amelyek részt vesznek az aktív gondolkodásban. Ez a szürkeállomány központi része, a putamen, amely az agy végrehajtó vezérlőhálózataként felelős a memóriáért és a döntéshozatalért is. 

Az MRI-vizsgálatok kimutatták: az internet káros az agyra
Az MRI-vizsgálatok kimutatták: az internet káros az agyraCharday Penn / Getty Images Hungary

Ahogy csökkent az agyterületek közötti kapcsolat, úgy nőtt a függőségre való hajlam, amely káros hatással volt a fiatalok mentális egészségére, fejlődésére és a koordinációs képességeikre is. Ez a megállapítás alátámasztja azt az elképzelést, hogy az internetfüggőség hasonló neurobiológiai következményekkel jár, mint más addiktív betegségek.

Az internet ugyanúgy függővé tesz, mint a szerencsejáték

serdülőkor  döntő fontosságú fejlődési szakasz,  amelynek során jelentős változások mennek végbe a tudatunkban és a személyiségünkben is.

Éppen ezért az agy ilyenkor különösen kitett a kényszeres internethasználatnak

– figyelmeztetett Max Chang, a tanulmány vezető szerzője, aki szerint az érintett  fiatalok nehezebben lesznek képesek társas kapcsolatokat kialakítani, ráadásul evési rendellenességek és alvászavarok is jelentkezhetnek náluk.

Kétségtelen, hogy az internetnek vannak bizonyos előnyei. Amikor azonban elkezdi befolyásolni a mindennapi életünket, az már probléma

– fogalmazott Irene Lee, a tanulmány társszerzője, aki szerint ésszerű időkorlátokat kellene bevezetni a gyerekek napi internethasználatára, hogy ne alakulhasson ki az addikció.

A szakemberek szerint ésszerű időkorlátokat kellene bevezetni a gyerekek napi internethasználatára
A szakemberek szerint ésszerű időkorlátokat kellene bevezetni a gyerekek napi internethasználatáraEms-Forster-Productions / Getty Images Hungary

Segítség az internetfüggőség leküzdésére

A szakemberek remélik, hogy vizsgálati eredményeik segíthetnek az internetfüggőség korai jeleinek felismerésében, így az ezzel küzdő tinédzserek idejében segítséget kaphatnak. A klinikusok olyan kezelést írhatnak elő, amely bizonyos agyi régiókra irányul, de pszichoterápia vagy családterápia is segíthet. Egyöntetű azonban az a vélekedés, hogy a legjobb az lenne, ha nagyobb hangsúlyt fektetnének a megelőzésre, amelyben a szülőkre hárul a legjelentősebb szerep. 

Ha olvasnál még az agykutatás legújabb felfedezéseiről, ide kattintva megteheted.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek