Vannak, akik sosem lesznek Alzheimer-kórosak: megvan, mi az oka

GettyImages-1434991871
Olvasási idő kb. 4 perc

Holland tudósok megállapították, hogy vannak olyan emberek, akik soha nem produkálnak Alzheimer-koros tüneteket annak ellenére, hogy az agyukban Alzheimer-kórnak megfelelő elváltozások jelentkeznek. Kutatók most azt vizsgálják, ez a jelenség hogyan járulhat hozzá a teljes agyi leépüléssel járó betegség gyógyításához.

Néhány ember furcsa módon ellenáll az Alzheimer-kórnak. Az orvosok nemrég megfejtették, mi lehet mindennek az oka. 

Nagyon ritka, amikor ellenáll az agy

A Holland Idegtudományi Intézet tudósai több mint 5000 agybetegségben elhunyt ember agyszövetmintáit vizsgálták meg, melyek közül mindössze 12-t találtak, akik kognitívan egészségesek voltak haláluk előtt, de egyértelmű neurológiai jelei voltak a betegség mögöttes patológiájának.

Az orvosok több ezer Alzheimer-kórban szenvedő ember agyát vizsgálták meg
Az orvosok több ezer Alzheimer-kórban szenvedő ember agyát vizsgálták megMatthew Horwood / Getty Images Hungary

Ez a kis minta egyrészt bebizonyította, milyen ritkán fordul elő, hogy az agy elkerüli az Alzheimer-kór pusztító hatásait, másrészt lehetőséget adott arra, hogy a kutatók megtudják, mi teheti az ilyen agyakat olyan ellenállóvá.

Az agyi hulladék eltávolítása fontos az Alzheimer-kór szempontjából

Az orvosok úgy vélik, hogy erre a fajta rugalmasságra mind a velünk született genetika, mind pedig az életmódbeli döntéseink hatással lehetnek. Ezek a különböző tényezők ugyanis általában az Alzheimer-kór kialakulásához is kötődnek.

A toxikus fehérjék felhalmozódása lehet az egyik oka az Alzheimer-kór kialakulásának
A toxikus fehérjék felhalmozódása lehet az egyik oka az Alzheimer-kór kialakulásánakAndrew Brookes / Getty Images Hungary

A kognitív szempontból egészséges, de az Alzheimer-kór elváltozásait produkáló agyban, az Alzheimer-betegek agyában és az egészséges kontrollcsoportokban kimutatható gének egyedi kombinációinak elemzésével a kutatók kulcsfontosságú különbségeket találtak az agyból a toxikus fehérjék eltávolításában részt vevő asztrocita sejtekkel kapcsolatban, amelyek részt vesznek a betegség kialakulásában. A kutatók megfigyelték, hogy a betegségnek ellenálló agy hatékonyabban távolítja el az Alzheimer-kór kialakulásához kapcsolódó mérgező fehérjéket. 

Úgy tűnik, ezek az agyak jobban meg tudják akadályozni a neurológiai szemét felhalmozódását.

Egy másik különbség továbbá, hogy az Alzheimer-kórnak ellenálló agy sejtjeinek hatékonyabb volt az energiatermelése. Még nem világos, hogy mi áll ezeknek a különbségeknek a hátterében, vagy hogyan kapcsolódnak ezek az Alzheimer-kórhoz, de az eltérések azonosítása mindenképpen óriási előrelépésnek számít.

Gyógyszerekkel szeretnék gyógyítani az Alzheimer-kórt

Az orvosok úgy vélik, ha megtalálják a reziliencia molekuláris alapját, akkor új lehetőségek állnak rendelkezésünkre az olyan gyógyszerek kifejlesztéséhez, amelyek ellenállóvá teszik az agyat az Alzheimer-kórral szemben.

Az agyat megtámadó Alzheimer-kórban szenvedők száma világszerte növekszik
Az agyat megtámadó Alzheimer-kórban szenvedők száma világszerte növekszikpicture alliance / Getty Images Hungary

Az Alzheimer-kór jelenleg mintegy 47 millió embert érint világszerte, és ez a szám egyre gyorsabban növekszik.

Az orvosok azonban még mindig nem tudják, hogy milyen tényezők kombinációja szükséges a degeneráció előrehaladásához, hogyan lehet megakadályozni a betegség kialakulását, vagy hogyan lehetne visszafordítani annak káros következményeit.

A kutatók azt remélik, hogy legfrissebb felfedezésüknek köszönhetően minél hamarabb megkapják a kérdésekre a válaszokat. Következő lépésként az orvosok azt szeretnék kideríteni, hogy mi okozza az eltérést az Alzheimer-kórnak ellenálló agyban. Ha erre magyarázatot kapnak, lehetőség lesz olyan gyógyszerek kifejlesztésére, amelyek elősegítik, az agy jobb védekezőképességét.

Az olívaolaj rendszeres fogyasztása 28 százalékkal csökkentheti a demencia kockázatát. Olvasd el cikkünket, hogy megtudd, naponta mennyit kellene fogyasztanod a folyékony aranynak is nevezett olajból. Kattints ide!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek