A jellegzetes, élénkvörös színéről messziről felismerhető áfonyalé itthon nem tartozik a legnépszerűbb gyümölcslevek közé, de kár elmenni mellette, mert 100 százalékos formában fogyasztva számos egészségügyi előnyt kínálhat. Összeszedtük a legfontosabbakat.
Miért egészséges az áfonyalé?
Az áfonyalének alacsony a kalória- és a zsírtartalma, miközben tele van értékes tápanyagokkal, köztük különféle növényei vegyületekkel, antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal és vitaminokkal. Kiváló forrása például a C-vitaminnak, de megtalálható benne a K- és az E-vitamin, a kalcium, a vas, a magnézium és a cink is. Ennek köszönhető, hogy fogyasztása egészségvédő hatású.
1. Potenciálisan támogatja a húgyutak egészségét
Az áfonyaléről úgy tartják, hogy elősegíti a húgyutak egészségét. Egy 2023-as tudományos áttekintés ezzel összefüggésben azt mutatta, hogy az áfonyaalapú termékek, így az áfonyalé fogyasztása, csökkenheti az arra érzékenyeknél a húgyúti fertőzések kockázatát. De hatásának megerősítéséhez további vizsgálatok szükségesek.
2. Csökkentheti az oxidatív stresszt
A 100 százalékos áfonyalében lévő fitonutriensek és antioxidánsok, mint a C-vitamin, segítenek a szervezetnek a sejtkárosító hatású szabad gyökök leküzdésében, amelyek oxidatív stresszt okozva felgyorsíthatják az öregedési folyamatokat, illetve hozzájárulhatnak bizonyos krónikus betegségek kialakulásához.
3. Növeli a gyümölcsbeviteled
Az étrendi ajánlások egy adag (2,5 deci) 100 százalékos áfonyalevet egy adag gyümölccsel megegyező táplálékforrásként ismernek el, így fogyasztása révén egy kicsit változatosabbá és egészségebbé teheted az étrended.
4. Javíthatja a száj egészségét
Egy 2019-es, a Dentistry Journalben publikált tudományos áttekintés szerint az áfonyalében található természetes vegyületek megelőzhetik és féken tarthatják a fogszuvasodást. Szakemberek megjegyzik, fontos, hogy ehhez olyan áfonyalevet fogyassz, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot.
5. Erősíti az immunrendszert
Az áfonyalé antioxidánsai és bioaktív vegyületei hozzájárulhatnak az immunrendszer megfelelő működéséhez. Egy tanulmány megállapította, hogy fogyasztása a megfázás tüneteit is enyhíthetik.
Tippek az áfonyalé fogyasztásához
Amikor áfonyalevelet veszel, a címkét átolvasva mindig ellenőrizd, hogy a kiszemelt termék tartalmaz-e hozzáadott cukrot vagy más anyagokat. Egyes italokhoz ugyanis a gyártók tartósítószereket, mesterséges adalékokat vagy aromákat is felhasználnak.
Bár az áfonyalé a legtöbb ember számára biztonságosan fogyasztható, azoknak, akik hajlamosak a vesekőre, ajánlott a mértékletességre törekedniük, mivel oxalátokat tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak az állapot kialakulásához. Elővigyázatosan kell eljárniuk a vérhígítót szedő betegeknek is, mivel az áfonyalé kölcsönhatásba léphet az ilyen típusú gyógyszerekkel.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés