Ha télen is futsz, ezeket a tanácsokat vedd figyelembe!

Te is azok közé tartozol, akiknek a futás mint sport a jó időhöz kapcsolódott? Nem csoda, ha manapság eljátszol a gondolattal, hogy a tél dacára nekiindulnál: ellátunk néhány jótanáccsal, mire figyelj, ha téli futásra adod a fejed.

Ahogy a beltéri mozgási lehetőségek a pandémia következtében radikálisan csökkennek, a tél dacára egyre többen merészkednek ki a szabadba. Eddig széles rétegek tekintették a túrázást vagy a futást tavasztól őszig tartó szezonális kikapcsolódásnak, most pedig sokakban – érthető módon – nő az igény arra, hogy ezeket a mozgásformákat télen is tovább űzzék. 

Összeállításunk azoknak szól, akik talán kifejezetten ódzkodtak eddig a téli futástól, ám most szívesen folytatnák köreiket a télbe nyúlóan is. Adunk néhány tippet, miként kezdjenek neki a téli futóedzéseknek, milyen környezeti és edzésmódszertani szempontokat érdemes figyelembe venni az átállásnál.

Megfelelő ruházat

Mint minden szabadtéri sporthoz, így a kényelmes és biztonságos futáshoz is elengedhetetlen a technikai ruházat. Ezek jellemzője, hogy mind anyagukban, mind kialakításukban maximálisan támogatják a minél kényelmesebb, súlyra könnyebb, ám használat szempontjából profi öltözék összeállítást. A téli öltözék célja, hogy a mozgás közben termelt hő a rétegek között maradjon, vagyis szigeteljen, miközben az izzadtságot elvezeti és biztosítja a száraz bőr érzetét.

Megfelelő lábbeli

Télre mondjunk búcsút a hálós, szellőző modelleknek, válasszunk meleg, a testhőt bent tartó, a nedvességet viszont elvezető cipőt. Hosszú távra tervezve ezért érdemes lehet gore-tex membrános modellbe is invesztálni. A kényelmes és biztonságos futás másik hozzávalója a jól megválasztott zokni, amely anyagában és kialakításában is hozzájárul ahhoz, hogy a futócipőnk jó tulajdonságait ki tudjuk használni. 

Ha nem esik a hó, akkor is alkalmazkodni kell a hideghez
Ha nem esik a hó, akkor is alkalmazkodni kell a hideghezThomas Barwick / Getty Images Hungary

Tapasztaljuk ki az öltözködést

Nehezítő tényező, hogy nem csupán a hőfok és a hőérzet számít, de a csapadék jellege és mennyisége (eső, hó), illetve a szél is. Nehéz elsőre felmérni, hogy az egyes időjárási viszonyok között hány réteget öltsünk magunkra. A neten számos táblázat segít ebben eligazodni, persze ezek nem veszik figyelembe az egyéni jellegzetességeket. Amíg ebben kellő rutint nem szerzünk, ne vállalkozzunk hosszú távú futásokra, illetve ne induljunk el változékony időben!

Látni és látszani

A szitáló köd, szürkeség, korai sötétedés a biztonságunk ellen dolgozik. Feltétlenül szerezzünk be láthatósági kiegészítőket, valamint legyen nálunk fejlámpa vagy egyéb fényforrás. 

Szokjunk hozzá a szélhez

Az erős, hideg szelek nem csupán a tempónkat borítják meg, de hőérzetben is jelentős változást okozhatnak. Kezdetben rövid távokat vállaljunk, inkább fussunk többször oda-vissza a széllel szemben, illetve hátszélben. A későbbiekben tervezzük úgy a futást, hogy lehetőleg szembeszéllel kezdjük, és hátszéllel fejezzük be. Ha szükséges, készüljünk arcmaszkkal és zsíros arckrémmel is. 

Napszakok

Mivel kora reggel és a naplemente közeledtével több fokkal hűvösebb lehet a napi átlaghőmérsékletnél, az átállási időszakban inkább igyekezzünk a nap közepén futni, például hétvégére időzítve, ha a munkaidőnk miatt futnánk reggel vagy estefelé. Ha ezt nem tudjuk megoldani, akkor inkább fussunk kétszer egy nap, reggel és este, a tervezett táv felét-felét. 

Védekezzünk a hideg ellen

Számoljunk azzal, hogy amint nem futunk, a testhőmérsékletünk jelentősen csökken, ami nedves, átizzadt öltözékben különösen kritikus lehet: igyekezzünk tehát mihamarabb a négy fal közé, melegbe érkezni. Ha autóba vagy tömegközlekedésre szállunk futás után, vegyük ezt számításba, és igyekezzünk mihamarabb átöltözni, vagy egy forró itallal átmelegíteni magunkat. A futás utáni nyújtást is próbáljuk mihamarabb melegben elvégezni, hogy elkerüljük a meghűlést. 

Gondosan megtervezett étkezés

Természetesen egyetlen edzés előtt sem érdemes elhanyagolni a kielégítő minőségű és mennyiségű étkezést, de mivel a hidegben jelentősen megnő az energiaigényünk, erre külön figyelmet kell fordítani a téli időszakban. Hőháztartásunk, izmaink munkája is energiát igényel, és a gyorsabban is fáradhatunk, ha nem gondoskodunk előzetesen a tápanyagok beviteléről. 

Alapos bemelegítés és levezetés, nyújtás

A bemelegítés célja az izmok hőmérsékletének emelése, szervrendszereink felkészítése a megváltozott vérellátásra – minderre a hidegben a sérülések, sőt rosszullétek elkerüléséhez még nagyobb szükségünk van, mint normál időjárási körülmények között. Mivel hidegben a szívünk erőteljesebben dolgozik, ezért a kardiovaszkuláris terhelés is nagyobb, a pulzusszámunk emelkedik: fokozatos levezetéssel viszont megőrizhetjük szívünk épségét. A nyújtás éppúgy fontos eleme az edzésnek izmaink tónusának optimalizálása szempontjából, mint enyhébb időben: bár, mint említettük, szerencsés, ha ezt már nem izzadt ruházatban, a megállást követően fokozatosan kihűlve visszük végbe. 

Legyünk nyitottak a módosításra

Ha most kezdünk kísérletezni a hidegben futással, feltétlenül vegyünk vissza a bevett tempónkból és a kitűzött távolságból. Kezdjünk óvatosabban, és mindig legyünk nyitottak arra, hogy módosítsuk edzéscéljainkat, ha az időjárási körülmények számunkra kedvezőtlenül alakulnak, vagy felkészülésünk fenti technikai elemeit nem sikerült maradéktalanul bevezetnünk (ruházkodás, étkezés stb.) A téli sportok számos kockázatot rejtenek, még a rutinos sportolóknak is, legyünk tehát nyugodtan megengedőbbek magunkkal szemben, gondoljuk újra saját magunkkal szembeni elvárásainkat, és merjünk rugalmasak lenni, ha a körülmények ellenük fordulnak. Egy sérülés vagy elhúzódó betegség hosszabb időre visszavetheti edzéseinket, mint ha időszakosan visszaveszünk teljesítményünkből amíg a mozgatórendszerünk hozzá nem szokik az új kihíváshoz, és mi magunk is mentálisan meg nem edződünk.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek