Többször írtunk már arról, hogy a mozgás nemcsak a testet, de az agyat is edzi, ami részben a BDNF nevű fehérje (az agy „növekedési hormonja”) fokozott termelődésének köszönhető. Kimutatták például, hogy a sportolás – különösen az aerob edzés – növeli a BDNF-et, visszafordítja a memóriaromlást az idősebbeknél, és fokozza az új agysejtek növekedését az agy memóriaközpontjában.
Ehhez hasonló hatása van a csökkentett kalóriabevitelnek is, így ha éppen fogyókúra vagy életmódváltás előtt állsz, akkor ez a cikk neked is segíthet a motiváció fenntartásában.

Fogyókúra helyett itt van 18 tudományosan bizonyított módszer az egészséges testsúly kialakítására.
Tovább olvasomA Proceedings of the National Academy of Science 2009 januárjában publikálta német tudósok kísérletét, amelynek során két, idősebb emberekből álló csoportot hasonlítottak össze. Az egyik csoport 30 százalékkal kevesebb kalóriát fogyasztott a szokásosnál, míg a másik csoportba tartozók azt ehettek, amit akartak. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy lesz-e mérhető különbség a két csoport memóriaműködése között. A három hónapos kísérlet a következő eredményt hozta: annál a csoportnál, melynek tagjai szabadon, korlátozás nélkül ehettek, csekély mértékű, de határozott hanyatlást tapasztaltak a memória működésében, míg a diétázó csoportba tartozók memóriaműködése jelentős mértékben javult.
Egy népességalapú, hosszú távú követéses vizsgálat is alátámasztja, hogy azoknál, akik kevesebb kalóriát fogyasztanak, kisebb lehet a stroke és a neurodegeneratív betegségek (pl. Alzheimer-kór) kockázata. A vizsgálatot olyan nigériai családok körében végezték, melyeknek néhány tagja az Egyesült Államokba költözött. Kimutatták, hogy az Amerikában élő nigériai bevándorlók között nőtt az Alzheimer-kór gyakorisága a Nigériában maradt rokonaikhoz képest. Genetikailag nyilvánvalóan nem történt változás a két csoport között, kizárólag a környezetük változott – egészen pontosan a kalóriabevitelük.

Megint csak ott kötünk ki, hogy a táplálkozási szokásaink megváltoztatása az egészségünk fenntartásának a kulcsa, és nem kell feltétlenül tucatszám szedni a különféle gyógykészítményeket, ha megfelelő életmódot folytatunk. (Van olyan 2-es számú diebétesszel küzdő ismerősöm, aki naponta háromszor inzulinozza magát, miközben összevissza eszik, és olyan cukorbeteget is ismerek, aki a megfelelő étrenddel sikeresen minimalizálta a napi inzulinadagjait, ma pedig már egyáltalán nem szed gyógyszert.)
A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés
Ha ijesztőnek tűnik, hogy 30 százalékkal csökkentsük a kalóriabevitelünket, akkor gondoljunk csak bele abba, hogy átlagosan 523 kilokalóriával fogyasztunk többet, mint ötven évvel ezelőtt. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének adatai szerint egy átlagos amerikai felnőtt napi 3770 kcal-t fogyaszt. Ehhez képest a hivatalos táplálkozási ajánlások szerint a „normális” napi kalóriabevitel nők esetében 2000 kcal körül, a férfiaknál pedig 2550 körül van, persze az aktivitás/testedzés szintjétől függően ez lehet valamivel több is. Ha pedig elveszünk 30 százalékot a napi 3770-ből, akkor az 2640 kcal lesz.
És hogy mi a helyzet nálunk? Az OECD-tagállamokban átlagosan 6 emberből 1 számít elhízottnak, Magyarországon ez az arány 1:3. A túlsúly és az elhízás legkönnyebb receptjét már jól ismerjük: feldolgozott, szénhidrátokban és üres kalóriákban gazdag élelmiszerek fogyasztása mozgásszegény életmóddal kombinálva. Az egészséges életmód kialakításához tehát az ételeink minőségét és mennyiségét kell megváltoztatnunk, valamint a fizikai aktivitásunkat kell megnövelnünk.

Nem a tudatlanságunk miatt hízunk el, a kezelhetetlen érzelmeink teszik. Interjú dr. Forgács Attila gasztropszichológussal.
Tovább olvasomEz történik az agyban kalóriamegvonás hatására
- Kevesebb kalória fogyasztásával csökkentjük a szabad gyökök termelődését, és ezzel egy időben serkentjük a sejtek „erőműveként” funkcionáló mitokondriumban az energiatermelést. A mitokondriumoknak megvan a saját DNS-ük, és ma már tudjuk, hogy kulcsszerepet játszanak a degeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór és rák kialakulásában.
- Azt is kimutatták, hogy a szervezet azzal növeli saját természetes antioxidáns-védelmét, hogy megerősíti a felesleges szabad gyökök megsemmisítéséhez szükséges fontos enzimeket és molekulákat.
- A kalóriakorlátozás befolyásolja az apoptózist, vagyis azt a folyamatot, melynek során a sejtek elpusztítják magukat. Az apoptózis akkor következik be, amikor beindul egy sejten belüli genetikai mechanizmus, mely a sejt halálához vezet. A tudomány mai állása szerint az előre beprogramozott sejthalál normális és létfontosságú minden élő szövet számára, azonban fenn kell tartani az egyensúlyt a hasznos és az ártalmas apoptózis között.
- Az egyik legtöbbet tanulmányozott, a kalóriakorlátozással és az új agysejtek növekedésével kapcsolatos molekula a sirtuin (SIRT1), egy génkifejeződést szabályozó enzim. Mint kiderült, majmoknál a megnövekedett SIRT1-aktivitás megerősíti az amiloidot lebontó enzimet, sőt megváltoztatja a sejtek bizonyos receptorait, ami aztán gyulladáscsökkentő hatású reakciókhoz vezet. Talán a legfontosabb, hogy a kalóriakorlátozással aktivált SIRT1-pálya növeli az agyi eredetű növekedési faktor, a BDNF szintjét. A BDNF egy olyan fehérje, mely egyszerre gátolja a meglévő agysejtek pusztulását, segíti az újak születését és a neuronok közötti kapcsolatok kialakulását is, vagyis az agyi plaszticitás szabályozása révén fejleszti a tanulási képességeket és a memóriát.

És az 5 módszer, amivel elősegítheted, hogy okosodj.
Tovább olvasomHa úgy döntesz, megpróbálkozol az időszakos böjtöléssel, járj utána alaposan az összefüggéseknek, és mindenképpen kérd ki orvos véleményét. Azoknak pedig, akiknek egyáltalán nincs szükségük a kalóriabevitelük csökkentésére, jó hír, hogy a normál testtömeg önmagában is magasabb BDNF-szinttel jár együtt, a BDNF-termelést beindító gént pedig aktivizálni lehet bizonyos táplálékok, például kurkuma, probiotikumok, zöld tea, továbbá ómega-3 zsírsavban (DHA) és D-vitaminban gazdag ételek, valamint rezveratrolt tartalmazó bogyós gyümölcsök fogyasztásával is – és persze testmozgással.

Könnyen tartható és tényleg hatékony – kell ennél több?
Tovább olvasom