Megéri ülőlabdát venni az irodába?

Az ülőmunka okozta ártalmak első kellemetlen jeleire sokan az irodai fitlabda beszerzését vélik a tuti megoldásnak. Elmondjuk, hogy miért tévedés ez, mire is jó valójában a fitlabdán ülni, valamint bemutatjuk, hogyan ülj helyesen.

Az ülőmunka káros hatásairól rengetegen rengeteget írtak már, de nem lehet róla eleget beszélni. Az ülés, különösen a helytelen tartásban történő ülés nagyobb terhet ró a gerincünkre és porckorongjainkra, mint bármilyen más alaphelyzetünk.

Szerzőnkről

Dávid Enikő pilatesoktató, személyi edző, fő profilja a pilatesalapú funkcionális edzések gerinc- és ízületi problémák esetén, valamint a várandós torna és a szülés utáni regeneráló edzések. Oktatóképzések vezető tanáraként osztja meg tudását a leendő edzőkkel. 

Amellett, hogy komoly ártalmakat okoz a gerincünknek és mozgatórendszerünknek, a kialakuló fájdalmak és esetleges degeneratív elváltozások mellett számolnunk kell a testünk működésére tett kedvezőtlen hatásával is. Az anyagcserénket, keringési rendszerünket, sőt még agyunk működését és oxigénellátását is befolyásolja, számos probléma forrása. Nem csoda hát, hogy – főleg a fájdalmas tünetek megjelenésével egyidejűleg – egyre többen igyekeznek kiküszöbölni a negatív hatásokat.

Személyes tapasztalatom az, hogy elsőre szinte mindenkinek, még a témában legkevésbé tájékozottaknak is az jut eszébe: akkor veszek az irodába egy labdát, amin ülni lehet, jó? Hát jó. És közben nem mindig jó.

A nagy méretű fitlabdák vagy ülőlabdák kétségtelen előnye, hogy instabilak, azaz a stabilizáló izmainknak folyamatosan dolgozniuk kell a helyzetünk megtartásához, ezért sokan azt gondolják, hogy ettől már „jól is fognak ülni”, és minden nyak- derék- és hátfájdalom varázsütésre megszűnik. Amúgy az elgondolás jó, csak mint ebből is látszik, legalább két dologra szükségünk van a „jól üléshez”: az egyik a jól funkcionáló izmok, a másik a helyes ülőpozíció. 

Tévedés #1: Ha labdán ülök, jól tartom majd magam

Attól, hogy labdán ülünk, egyáltalán nem fog nehezünkre esni helytelenül ülni, sőt. Ha a derekat homorítva, feneket kitolva merengünk a dolgunk felett a labdán ülve, vagy akár a medencénket előretolva, a labdát magunk alá gurítva domborítjuk a derekunkat: egyik rosszabbat tesz, mint a másik. A megfelelő helyzetet a cikkvégi videóban Galgóczi Vikivel mutatjuk be, és ha végignézed és kipróbálod, talán elsőre meg is lepődsz majd, mennyivel több erőfeszítést és odafigyelést igényel, mint gondolnád. Ugyanis – ahogy erről korábban írtam – olyan testtartást nem könnyű felvenni, ami ellen tiltakoznak az izmaid, főleg ha azok rossz helyzetben rögzült izmok. 

Tévedés #2: Akkor az irodában csak labdán fogok ülni

Mint ahogy nem tudsz a semmiből száz fekvőtámaszt kinyomni, a labdán huzamosabb ideig tartó ülést sem fogod tudni rögtön abszolválni. Ugyanis a labdán csak addig tudsz – és csak addig szabad! – helyesen ülni, ameddig az izmaid bírják. Ha a stabilizáló izmaid gyengék (és ne feledjük, az ingó labdával munkát követelsz tőlük), hamar elfáradnak és feladják a gerinced tartását. Ha a felső háti szakaszod, nyakad, vállad be van merevedve, nagyon hamar elgyötröd a „helyesen ülésben”. Inkább tarts szünetet, mozgasd át az elgémberedett tagjaidat, és ülj át egy ergonomikus, a te testednek megfelelően beállított, a megfelelő pontokon támasztó székbe. Nincs olyan, hogy valaki teljes munkaidőn keresztül a labdán ül, és szigorúan tilos is! Ha túlerőlteted az izmaidat, még több kárt okozol a gerincednek, ízületeidnek, sőt rosszabb esetben még gyulladásos állapot is felléphet emiatt.

A fitlabdát jól használni is tudni kell!
A fitlabdát jól használni is tudni kell!AndreyPopov / Getty Images Hungary

Tévedés #3: Akkor én a labdával már meg is oldottam az ülőmunka problémáit

Bizony, nem. Az általad használt labda méretét egyrészt gondosan ki kell választani, hiszen nem mindegy, mekkora labdán ülsz. Ezenkívül viszont az ülőalkalmatosságod még csak egy része az irodai munkahelyednek. Az ergonómia ennél több tényező függvénye: az asztallapod magassága meghatározza a vállaid, mellkasod, csuklód helyzetét; a monitorod elhelyezkedése a fejed tartását és a nyakad terhelésének mértékét.

Ahogy az a fentiekből is kiderül, a helyes pózban ülés fontos, és a labda valóban hasznos lehet egy korlátos részében a munkaidődnek, de ha ülőmunkás vagy, és jól akarod érezni magad a testedben, nem fogod megúszni a rendszeres mozgást, edzést, tornát, hogy az izmaidat, ízületeidet, gerincedet karbantartsd, és lehetővé tedd a nap folyamán statikus helyzetben elgyötört testednek azt a sokoldalú mozgást, amire teremtetett. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek