Tanulj meg rendes fekvőtámaszt csinálni! Segítünk!

Szeretnél fekvőtámaszt csinálni, de nem megy szabályosan? Szakértő segítségével megmutatjuk, milyen variációkkal tudod megerősíteni izomzatodat, míg az készen nem áll a klasszikus pushupra.

Szerzőnkről

Dávid Enikő pilatesoktató, személyi edző, fő profilja a pilatesalapú funkcionális edzések gerinc- és ízületi problémák esetén; valamint a várandós torna és a szülés utáni regeneráló edzések. Oktatóképzések vezető tanáraként osztja meg tudását a leendő edzőkkel. 

A fekvőtámasz nem véletlenül tartozik a legnépszerűbb saját testsúlyos gyakorlatok közé: számos izomcsoportot dolgoztat meg egyidejűleg, a mozgató izmok erősítése mellett pedig a gerincstabilizáló core izomcsoportok is hatékonyan fejleszthetők a fekvőtámaszok által.

A fekvőtámaszt is lehet rosszul csinálni

Mivel azonban saját testsúlyunkkal dolgozunk, előfordulhat, hogy akár a gyengébb izomzat, akár a terhelést kevésbé bíró ízületeink miatt nem tudunk szabályosan fekvőtámaszt kivitelezni. Ebben az esetben hajlamosak vagyunk erőltetni azt, ami nem megy, és eltökélten próbálkozni a gyakorlattal, ámde hibásan. Talán ezért is hasznos lehet áttekinteni, milyen rávezető verziók léteznek a fekvőtámaszhoz, amelyekkel folyamatosan hozzászoktathatjuk izomzatunkat és ízületeinket a terheléshez – ráadásul ezek a rávezető gyakorlatok is több variációban, könnyítve-nehezítve végezhetők, mígnem eljutunk a vágyott szabályos fekvőtámasz kivitelezéséig.

Mivel a fekvőtámaszok családja elég népes, érdemes ezeket a rávezetéseket akkor is megfontolni, ha néhány alapvető típusú fekvőtámasz már megy, de kipróbálnánk másmilyent is, amely kezdetben talán felkészületlenül éri a feladatba újonnan bevont, ámde kevésbé erős izomcsoportjainkat.

A rávezető gyakorlatok azáltal könnyítenek, hogy a teljes testsúlyunk használata helyett részben (vagy teljesen) visszaveszünk a terhelésből. Ennek többféle módja is van – a fenti videóban egy fal, a lentiben egy fitlabda segítségét vesszük igénybe Galgóczi Viktóriával –, de valamennyiben az a közös, hogy a kitámasztási pontok közötti távolság növelésével vagy csökkentésével tudjuk nehezíteni vagy könnyíteni a kivitelezést. Ne feledjük: inkább érdemes a rávezető gyakorlatok ránk szabott szintjéből elvégezni többet, szabályosan, mint a hagyományos fekvőtámaszból rosszul vagy szabálytalanul! 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek