Tényleg többet eszünk edzés után?

Általánosan elismert és sokat hangoztatott tény, hogy a rendszeres testmozgás a legnagyobb segítség a pluszkilók elleni harcban. Olykor mégis könnyebben elhíznak azok, akik aktív életmódot folytatnak, mint a monitor előtt tespedő társaik. De vajon milyen összefüggés áll fenn a testmozgás és táplálkozási szokásaink között?

A szakértők szerint a válasz szervezetünk éhségérzetében rejlik. Egy kiadós edzést követően testünk jelzi számunkra, hogy ideje lenne pótolni az elégetett energiamennyiséget, ezért hirtelen éhesnek érezzük magunkat. Mindemellett éhségérzetünk sokszor trükközik velünk: gyakran előfordul, hogy bőségesen teleettük magunkat, szervezetünk mégis arra próbál rávenni minket, hogy együnk még többet. De vajon tényleg befolyásolja a rendszeres testmozgás azt, hogy mennyit eszünk? A The Conversation cikke összefoglalja, amit a témában tudni érdemes.

Több mozgás – nagyobb étvágy?

A testmozgás és a táplálkozás összefüggéseivel kapcsolatban még mindig számos megválaszolatlan kérdés akad. Nem mindennap mozgunk például ugyanannyit – minden edzéstervben szerepelnek pihenőnapok, de azok is, akik nem járnak futni vagy konditerembe, több energiát égetnek el egy nyüzsisebb, munkával vagy éppen bevásárlással töltött napon, mint amikor reggeltől estig otthon pihennek, étkezési szokásaink azonban nem minden esetben igazodnak ahhoz, hogy mennyire voltunk aktívak az adott nap.

A témában folytatott kutatások egy része úgy találta, hogy a rendszeresen sportoló személyek – hiába égetnek el rengeteg kalóriát, melyeket pótolni kell – jobban képesek mértékletességet tanúsítani étkezéseikben, mint a mozgásszegény életmódot folytatók. Ennek oka talán a rendszeres edzés testünkre gyakorolt hatásaiban rejlik – másként működnek például a rendszeresen testmozgást végző emberek bélbaktériumai.

Mennyit eszünk edzés után?
Mennyit eszünk edzés után?TerryJ / Getty Images Hungary

Mi a helyzet az anyagcserével?

Egy 2013-as brit kutatás szerzői viszont azt bizonygatták, hogy nem annyira a mozgással elégetett energia mennyisége, hanem a különböző emberek anyagcsere-folyamatai között található eltérések a ludasok abban, hogy egyesek többek esznek, mint mások. A túlsúlyos személyek anyagcseréje ugyanis gyorsabb, mint az átlagosabb testalkatúaké, ezért nekik gyakrabban kell táplálékot magunkhoz venniük, ha nem szeretnének éhesek maradni – a sportolás tehát ily módon gyakorol pozitív hatást étkezési szokásainkra. A legtöbb tudós szerint azonban az anyagcsere csupán közvetítő szerepet tölt be, és valójában agyunk irányítja étvágyunkat.

A témában született legfrissebb kutatásban Alex Johnstone, az Aberdeen-i Egyetem táplálkozástudomány-professzora és kollégái 114 férfi és 128 női résztvevő életmódbeli, illetve étkezési szokásait vizsgálták, igyekezvén megtudni, mennyiben befolyásolja az alanyok napi kalóriabevitelét az, hogy az adott napon több vagy kevesebb testmozgást végeznek-e a megszokottnál. A kutatók úgy találták, hogy valóban hajlamosabbak vagyunk többet és többször enni akkor, ha nagyobb energiát igénylő feladatokat végzünk, de az anyagcsere-folyamatok milyensége szintén fontos befolyásoló tényező a fentebb vázolt kérdésben, nem is beszélve számos egyéb tényezőről, melyek vizsgálatára nem tért ki a kutatás.

Mit együnk utána?
Mit együnk utána?martin-dm / Getty Images Hungary

Nem elhanyagolhatóak például az öröklött tulajdonságok és a különböző pszichológiai tényezők. Fontos lehet megvizsgálni például azt, hogy az adott személy számára mennyi örömérzetet nyújt az evés, illetve mennyire képes visszafojtani magában az étel utáni sóvárgást. De azt is érdemes megemlítenünk, hogy a legtöbb hasonló kutatás főként fiatal, 20-30 év közötti, fehér bőrű férfiak szokásait vizsgálta, miközben a felmérések szerint a nők például hajlamosabbak rá, hogy az edzéskor elégetett energiamennyiséget evéssel pótolják.

Minden valószínűség szerint tehát nem létezik egy általánosan elfogadott, mintegy „mértékként” szolgáló minta ebben a kérdésben – teljességgel egyénre szabott, hogy miként befolyásolja a sportos életmód étkezési szokásainkat. Ami bizonyos, hogy pusztán a rendszeres(ebb) testmozgás révén nem fogunk mintegy varázsütésre lefogyni – testalkatunk rengeteg tényező függvénye, melyek mindegyikét figyelembe kell vennünk, ha szeretnénk megszabadulni a fölös kilóktól.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek