A szénhidrát nem ősi ellenség, ahogy a zsír sem, és igenis helye van a fogyókúrában. Mindössze a mértéket, a minőséget és az időzítést kell tudnunk. Ádám Norbert, a Steelfit szakértője elmondja, milyen szénhidrátokat válasszunk diéta alatt.
A legfontosabb változó az étrendünkben, amit kontrollálni kell (a kalóriák után), az inzulin.
Hogyan tudjuk az inzulinszintünket „szabályozni”?
A bevitt szénhidrátok mennyiségének csökkentésével, továbbá a bevitt szénhidrátok minőségének a javításával.
A mennyiség csökkentése nem bonyolult: nézzük meg, hogy most mennyi szénhidrátot eszünk, majd igyekezzünk ezt a mennyiséget csökkenteni, persze nem drasztikusan! Egy korábbi cikkben írtunk róla, hogy számold ki a napi kalóriaszükségletedet!
Más lehetőség – a minőség javítása – viszont már felveti a kérdést: hogyan definiáljuk (a diéta szempontjából) egy szénhidrátforrás minőségét?
A legkönnyebben elérhető és használható jellemző az ún. glikémiás index (GI). A GI azt mutatja meg, hogy egy adott szénhidrát milyen ütemben emeli a vércukorszintünket. Általánosságban elmondható, hogy ha egy étel gyorsan emeli a vércukorszintet, akkor az nagy inzulinkibocsájtást fog kiváltani – az inzulin pedig leállítja a zsírégetést. A szőlőcukor GI-jét 100-nak veszik, és a többi ételt ehhez hasonlítják.
Ennek megfelelően vannak magas (70 feletti), közepes (56 és 69 közötti) és alacsony (55 alatti) GI-vel rendelkező szénhidrátforrások.
A GI-nél előrehaladottabb és talán hasznosabb érték a glikémiás töltés (GT). Ez nemcsak azt adja meg, hogyan emeli egy adott étel a vércukorszintet, de figyelembe veszi az adott ételben található szénhidrát mennyiségét is. Ez azért fontos, mert pl. a dinnyének meglepően magas a GI-je, de alacsony a GT-je (hiszen egy adag dinnyében nagyon kevés szénhidrát található). Itt is beszélhetünk magas, közepes és alacsony GT-vel rendelkező ételekről. Ha kíváncsi vagy az étel GI-jére, a neten számos szuper táblázatot találsz!
Összefoglalva: a fogyás alapja az alacsony inzulinszint.
Ezt azzal tudjuk elérni, ha csökkentjük a bevitt szénhidrát mennyiségét, illetve javítunk a minőségen (tehát alacsony GI-vel és alacsony GT-vel rendelkező forrásokat fogyasztunk).