Minél gyorsabban futsz, annál kevesebb zsírt égetsz. Ez van...

Le akarsz dobni jó néhány kilót? Akkor menj futni! Valóban ennyire egyszerű lenne?

Bár kézenfekvőnek tűnik, mégsem a futás, illetve a kardio mozgás a legjobb zsírégetés! Hogy miért? Mert bár az ilyen jellegű mozgásnál a testünk eleinte zsírt éget, ám bizonyos intenzitás felett a szénhidrátraktárból gazdálkodik: a képlet tehát egy kicsit bonyolultabb. Ismét Ádám Norbert, a Steelfit szakértője van segítségünkre! 

Mi történik, ha elkezdünk futni?

Egy egészséges, fitt ember izmai nyugalmi állapotban főleg zsírsavakat használnak. Elkezdünk kocogni. Mi történik a testünkben? Több energiára és oxigénre van szüksége a szervezetünknek, ezért emelkedik a pulzus, a szervezetünk pedig egyre több energiát adagol az elraktározott anyagokból, kezdetben a zsírsavakból.

Amikor a terhelés, amit a pulzusmérőnk mutat, eléri a 60-65 százalékot, akkor maximális a zsírsavak felhasználása. Azaz ebben a tartományban égeti el a legtöbb zsírt a testünk. Ám amint a futás intenzitása nő, a szervezetünk már nem győzi adagolni a zsírt, ezért átáll a szénhidrátok bontására. Minél inkább növeljük a tempót, annál kevesebb zsírt és annál több szénhidrátot égetünk el. Ezután elérjük azt az intenzitást, ahol oxigénből sem kap eleget a testünk, és elkezdődik a tejsavképződés. Amikor pedig a testünk már nem győzi a képződő tejsav elszállítását, egész egyszerűen csökken a teljesítményünk, azaz kénytelenek vagyunk lassítani.

Nem biztos, hogy gyorsan éri meg futni!
Nem biztos, hogy gyorsan éri meg futni!Shutterstock

De mit jelent mindez?

Egyszerűen azt, hogy fogyás szempontjából nem sok értelme van annak, hogy kapjuk magunkat és nekiállunk a szigetkörnek, vagyis kihajtjuk magunkat és jól leizzadunk.

Ha hatékonyan szeretnénk zsírt égetni, akkor az aerob edzés alacsony intenzitása a kulcs, azaz

az idő:eredmény arányt kell nézni!

Az úszás, futás, biciklizés kiváló sport, de ha ennél is intenzívebben és hatékonyabban szeretnénk zsírt égetni, akkor más módszert kell választanunk. Egy korábbi cikkünkből megtudhatod, mit tegyél:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek