A zab igazi jolly joker a gabonafélek között: amellett, hogy tápláló, nagyon egészséges is, hiszen kimondottan jótékony hatással van az emésztésre. Tisztítja a vastagbelet, így igazi „kéményseprője” az emésztőrendszernek. Hegyesi Alexa fitneszedző szerint a legjobbat akkor tesszük a testünkkel, ha a napunkat egy finom zabos reggelivel indítjuk.
Alapvetően a nap bármely szakában fogyaszthatjuk, hiszen egyaránt készíthető belőle palacsinta, zabkása, de panírként a fehér lisztet is kiválóan helyettesíthetjük vele. Edzés után különösen fontos a fehérjedús, rostban és vitaminokban gazdag étel fogyasztása, ennek pedig a zab tökéletesen megfelel: kiváló kálium-, magnézium-, kalcium-, foszfor-, mangán-, és szelénforrás, valamint vasat is tartalmaz. Serkenti az emésztést, ugyanakkor hosszú időre teltségérzetet biztosít, a benne található béta-glükán pedig segít megakadályozni a vércukorszint ingadozását.
A legkönnyebben elkészíthető étel a zabkása, amit ízesíthetünk mézzel, fahéjjal, kakaóval vagy gyümölcsökkel. Gluténérzékenyeknek sem kell lemondani erről a szuper alapanyagról, hiszen a zab eredetileg nem tartalmazza az allergént, ráadásul gluténmentes változatban is kapható!
Banános, fahéjas zabkása
Hozzávalók:
- 1 banán
- 7 ek. zabpehely (apró szemű)
- 5 dl kókusztej
- csipet só
- 1 kk. fahéj
- késhegynyi szerecsendió
- 1-2 tk. méz
A kókusztejhez hozzáadjuk a fűszereket és a zabot. Közepes lángon folyamatosan kevergetve a forrástól számítva körülbelül 6-8 percig főzzük. A tűzhelyről lehúzva hozzáadjuk a péppé tört banánt és ízlés szerint a mézet.