Pár perces edzéssel szuper eredmények – ezt tudja a Tabata-módszer

Az intervallumedzés egyik legismertebb protokollja a Tabata. Nem véletlenül tartják egy csodamódszernek, hiszen az eredményeket tized annyi idő alatt tudod elérni, mint ha hagyományos kardiót végeznél. Olvasd el, hogy hogyan!

A Tabata-módszer csupán 4 percet vesz igénybe, a gyakorlatok bárhol, akár otthonról is elvégezhetőek, nincs szükség semmilyen eszközre hozzá, zsírégető hatása pedig sokkal eredményesebb, mint akár egy 60 perces aerob tréningé. Ádám Norbert személyi edző, a Steelfit szakértője összeállított néhány variációt, amit akár azonnal kipróbálhatsz. 

Mi is az az intervallumedzés?

Az intervallum edzés során az intenzitás nem állandó (mint a kardiónál), hanem bizonyos időközönként – intervallumokban – változik. Az egyik intervallumban magas az intenzitás, a következőben alacsony. A magas intenzitás nem feltétlenül jelenti azt, hogy száz százalékos. Egyes kutatásokban a sima, állandó intenzitású sétát hasonlították össze az intervallum (gyors-lassú) sétával kettes típusú diabéteszeseknél – és az intervallum csoportban szignifikánsan javult a glükóztolerancia az állandó intenzitású, és a kontrollcsoporthoz képest is. A kísérletben 1 órás sétát vizsgáltak, melyet vagy állandó intenzitással sétáltak végig a betegek, vagy 3 perc lassú – 3 perc gyors intervallumokban.

Az intervallum edzés egyik fajtája a high intensity interval training (HIIT), magyarul magas intenzitású intervallum edzés. Ennek a lényege az, hogy a „magas intenzitás” 90-120% körüli teljesítményt jelent (ha úgy tetszik, „mindent bele”), melyet egy hosszú regenerálódási periódus követ. Például szobabiciklin 15-30 másodperc „mindent bele”, majd 2-4 perc regenerálódás – ez egy ciklus, melyet 5-6 alkalommal ismétlünk meg az edzés során, így az egész letudható 15-25 perc alatt.

A HIIT és a hagyományos kardioedzés közötti különbség

Ádám Norberttől megtudtuk, hogy ez a protokoll ugyanolyan hatással van a testünkre, mint 90-120 perc állandó intenzitású aerob edzés. Vagyis miközben az intervallum edzéssel az elvégzett munka az állandó intenzitásúnak mindössze 10%-a, az eredmények ugyanazok. Számos kutatás igazolta már, hogy a megfelelően összerakott, alacsony volumenű és magas intenzitású intervallum edzés a hosszú és unalmas állandó intenzitású kardiónak megfelelő hatásokkal jár (néha túl is szárnyalja azt) - úgy, hogy sokkal kevesebb időt és energiát kell belefektetni. 

Milyen hatással van az izmokra a HIIT?

  • A HIIT növeli az izmok oxidatív kapacitását – tehát több zsírt és szénhidrátot tudnak oxigén segítségével lebontani. 
  • Növeli az izmok pufferkapacitását is, vagyis kitolja a savasodás küszöbét.
  • Egészen kis volumenű edzéssel (30 mp „mindent bele”, 4 perc regenerálódás – ez ismételve 4-szer = 15 perc), melyet heti 3-szor végigcsinálunk, 2 hét alatt (összesen 6 edzés) az aerob teljesítmény akár 100%-kal is nőhet.
  • Még több zsírt tudunk elégetni. 
  • A leírt protokollok képesek akár 2 hét alatt javítani az inzulinérzékenységet. Az inzulinérzékenység a mindenünk – ha fogyni szeretnénk, ha izmot építeni, vagy egyszerűen csak egészségesek szeretnénk lenni, nélkülözhetetlen, hogy megfelelő inzulinérzékenységgel rendelkezzünk.
  • Az intervallum edzések nem elég hosszúak ahhoz, hogy krónikusan emelkedett kortizolszintet eredményezzenek (pláne, ha nem visszük őket túlzásba), így nem kell félni az izomvesztéstől sem, míg a huzamosabb ideig végzett kardioedzésnél van rá esély.

Ezt csináld, ha látványos eredményt szeretnél

Összefoglalva: a fizikumod átalakításának alapja a megfelelő étrend. Ezt követi egy jól összeállított súlyzós program. Ha emellett szeretnél még tenni a tested alakulásáért, akkor válaszd az intervallum edzést a tradicionális kardióval szemben. Remek opció, ha heti 3-4 kondizás mellett 2-3 alkalommal elvégzel otthon egy Tabata-protokollnak megfelelő edzést.

Próbáld ki!

tabata2
tatota / Dívány
Oszd meg másokkal is!
Mustra