A legmakacsabb mítoszok a kockahas útjában

Az azonnali megoldások helyett hosszú távon, egészséges, sportos életmódban érdemes gondolkodni.

A képlet egyszerű: fejlett izmok és minél kevesebb hasi zsír. A klasszikus kockahashoz bizony mindkettőnek teljesülnie kell, sőt aki igazán impresszív deréktájékban gondolkodik, nem feledkezhet meg a törzs többi izmáról sem. Ilyen például az oldalsó hasizom, vagy éppen a törzsegyenesítő mélyháti izmok, mely utóbbiak elsősorban a testtartás javításán keresztül járulnak hozzá a teljes képhez.

A látványosan izmos hasfalról legtöbben persze csak álmodoznak. Akik azonban tenni is készek érte, sokszor ők sem a megfelelő helyen keresik a megoldást. Az egészség és fittség szimbólumává lett kockahas ugyanis rendkívül jól eladható. Táplálékkiegészítők és zsírégetők, edzéstervek és speciális diéták, otthon használatos fitneszeszközök és plasztikai beavatkozások tucatjait árusítják a karcsúság és a látványos kockák ígéretével. A különféle termékek és szolgáltatások mellett pedig igen gyakoriak azok a mítoszok, tévképzetek is, melyek „a tuti módszerre” vonatkoznak. Ezek az elképzelések pedig általában inkább akadályt, semmint valós segítséget jelentenek az úton. Florian Wüest fitness coach  segítségével a négy legnépszerűbb mítoszt mutatjuk be.

#1 - Látványos eredmény akár két hét alatt!

A 21. század emberének minden azonnal kell. Legalábbis, ha azonnal is lehet, minek rá várni. Erre épít minden gyors és látványos eredményt ígérő reklám is. Mondhatná persze azt is, hogy a kockás hashoz hónapok következetes, kitartó munkája kell. Vagy azt, hogy a lenyűgöző antré a strandon legkésőbb télen, de még inkább ősszel kezdődik. Mondják ezeket helyettük a testedzésben járatos szakemberek. Wüest szerint például a kockák úgy 3-12 hónap kitartó edzés és megfelelő táplálkozás után kezdenek előjönni. Ami pedig a legfontosabb, hogy ezzel kapcsolatban nem érdemes számokban, időintervallumokban gondolkoznunk, sokkal célravezetőbb, ha a sport és az egészséges étkezés alapból is része a mindennapjainknak.

Hol vannak a kockák?
Hol vannak a kockák?Shutterstock

#2 - Minden reggel 4-kor 100 felüléssel indítom a napot

Egy másik népszerű tévhittel ellentétben azonban ez nem azt jelenti, hogy megszállott fitneszőrültként kell minden másodpercünket alárendelni az izomépítés-zsírégetés duónak. Éppen ellenkezőleg: csakis hosszú távon fenntartható életvitelben érdemes gondolkodni. Semmi nem fog változni attól, ha minden hajnalban felüléseket csinálsz egy hónapig. Pláne, ha a harmadik napon már semmi kedved felkelni, a negyediken pedig fel se kelsz.

Fontos viszont, hogy mit edzel amikor az tényleg belefér az idődbe. A törzsizomzat fejlesztése szempontjából leghatékonyabbak az egésztestes gyakorlatok, például a guggolás, a felhúzás vagy a súlyemelés, érdemes még beiktatni más összetett mozdulatsorokat is, amilyen a fekvenyomás és a húzódzkodás. Ezek a gyakorlatok nemcsak az izomfejlesztés szempontjából hasznosak, de a végrehajtásukkal rengeteg kalóriát is égetünk, sőt szervezetünk anyagcsere-folyamataira is jótékony hatással vannak. Ha heti néhány alkalommal belefér egy-egy ilyen súlyzós edzés, más alkalmakkor elmehetsz például kardiózni. Wüest heti két, legalább harmincperces mozgást ajánl, ezt elég azonban amolyan takaréklángon csinálni, például kocogni. A lényeg minden esetben a fenntarthatóság: ha nem megy ennyi, kezdetben a kevesebb is elég, de lassanként törekedj rá, hogy fokozatosan elérd ezt a szintet.

#3 - A pingvin olyan fecske, ami este 6 után is eszik szénhidrátot

A fenntarthatóság nemcsak az edzésben, de a táplálkozásban is kulcsfontosságú. A jojóeffektus például leggyakrabban akkor jön létre, ha túl radikális életmódreformot próbálsz magadra erőszakolni. Erre azonban egy kialakult szokás esetében semmi szükség, sokkal célravezetőbb, ha kis lépésekben gondolkozol. Egyszerűen csak próbálj mindig egészségesebben enni, mint előző nap. Kezdd például a bevásárlással: vegyél egészséges dolgokat, és minél kevesebb finomított szénhidrátot, minél kevesebb készterméket.

Próbálj mindig kicsit egészségesebben enni, mint előző nap
Próbálj mindig kicsit egészségesebben enni, mint előző napShutterstock

#4 - Tiszta genetika

A sikertelen derékformáló kísérletek kárvallottjainak mítosza a genetika. Minden csak azon múlik, valaki kockahasúnak születik, valaki meg nem. Kétségtelen persze, hogy vannak, akiknek viszonylag könnyen összejönnek a kívánt formák, míg mások nagyságrendekkel többet küzdenek érte. A genetikára hivatkozni azonban a legtöbb esetben pusztán csak kifogás. Egy olyan érvelés, miszerint én nem fogok ennyi munkát fektetni ebbe, ha a másiknak tizedennyiből is összejött. Alapvetően azonban mindenki képes izmot építeni, ahogy mindenki képes zsírt veszteni is.

A legtöbb kudarcba fulladt próbálkozás hátterében a türelmetlenség és a következetlenség, a kitartás hiánya áll. A májusban kétségbeesetten elkezdett hasazás vagy szigorú szénhidrátmegvonás olyan rövid távú projektek, melyek nem érik el a céljukat. Az egyetlen működő módszer ezért, ha hosszú távon gondolkozol, és a teljes képet nézed. Az egészséges életmód kialakítása nem egymástól független folyamatokból tevődik össze. Ha csak az edzésre vagy csak a táplálkozásra figyelsz, azzal ugyanúgy nem mész semmire, mintha mindkettőre figyelsz, de 5-6 órákat alszol éjjelente, vagy minden hétvégén bulizni vagy. Ha azonban hosszú távon tudatosan törekszel egy olyan egészséges élet kialakítására, melyben jól tudod érezni magad, az előbb-utóbb a testeden is meglátszik majd.

Oszd meg másokkal is!
Mustra