Ezért vagy rosszul az edzéstől

A hányingert és a görcsölő hasakat legtöbbször a rosszul időzített étkezések okozzák.

Meglepően gyakori, hogy valakinek valamilyen emésztéssel kapcsolatos problémája támad edzés közben, ami egy tanulmány szerint a belek elégtelen vérellátása miatt fordulhat elő. Az olyan – a sportolók csaknem fele által megtapasztalt – tünetek, mint a hányinger, a hányás, a hasi fájdalmak és görcsök vagy a hasmenés, nem túl meglepő módon a táplálkozási szokásokkal, azon belül is étkezések időzítésével hozhatók kapcsolatba – írja a The Independent. 

Az amatőröket a megfelelő táplálkozási szokásokra jobban ügyelő profiknál valószínűleg még nagyobb számban érintő problémák sajnos nemcsak az edzéseket, hanem az azokat követő regenerálódást is tönkretehetik, nem árt tehát odafigyelni a részletekre. Egy 2001-es tanulmány szerint amúgy tökmindegy, milyen intenzitású edzésformát választ valaki; ha rögtön egy étkezés után belefogunk a dologba, tuti hogy hányinger lesz a vége.

Ne evés után menj futni, mert rosszul leszel
Ne evés után menj futni, mert rosszul leszel

A The Independentnek nyilatkozó személyi edző, Richard Tidmarsh szerint fontos tudni, hogy egy jó edzés nem akkor kezdődik, amikor nekilódul valaki, és elkezd futni, hanem már 3-4 órával a kocogás előtt. A megfelelő mennyiségű folyadék bevitele, és az, hogy elég időt hagyunk-e a szervezetünknek az ételek megemésztésére, kulcsfontosságú tehát. Ha ugyanis fél órával egy magas intenzitású edzés előtt eszik valaki, jó eséllyel újralátja majd, amit megevett.

A hosszútávfutókat kiemelten érintő, emésztéssel kapcsolatos problémák relevanciáját jól jellemzi a New York City Marathont és a Boston Marathont egyaránt négy alkalommal megnyerő Bill Rodgers egykori nyilatkozata, miszerint „a maratonokat általában a hordozható vécékben vesztik el és nyerik meg” a futók. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra