Ezért vagy rosszul az edzéstől

A hányingert és a görcsölő hasakat legtöbbször a rosszul időzített étkezések okozzák.

Meglepően gyakori, hogy valakinek valamilyen emésztéssel kapcsolatos problémája támad edzés közben, ami egy tanulmány szerint a belek elégtelen vérellátásának köszönhető. Az olyan - a sportolók csaknem fele által megtapasztalt - tünetek, mint a hányinger, a hányás, a hasi fájdalmak és görcsök vagy a hasmenés, nem túl meglepő módon a táplálkozási szokásokkal, azon belül is étkezések időzítésével hozhatók kapcsolatba – írja az Independent. 

Az amatőröket a megfelelő táplálkozási szokásokra jobban ügyelő profiknál valószínűleg még nagyobb számban érintő problémák sajnos nem csak az edzéseket, hanem az azokat követő regenerálódást is tönkretehetik, nem árt tehát odafigyelni a részletekre. Egy 2001-es tanulmány szerint amúgy tökmindegy, milyen intenzitású edzésformát választ valaki, ha rögtön egy étkezés után belefogunk a dologba, tuti, hogy hányinger lesz a vége.

shutterstock 243365134

Az Independentnek nyilatkozó személyi edző, Richard Tidmarsh szerint fontos tudni, hogy egy jó edzés nem akkor kezdődik, amikor nekilódul valaki, és elkezd futni, hanem már 3-4 órával azelőtt, hogy kocogni kezdene. A megfelelő mennyiségű folyadék bevitele és az, hogy elég időt hagy-e valaki a szervezetének az ételek megemésztésére kulcsfontosságú tehát, ha ugyanis félórával egy magas intenzitású edzés előtt eszik valaki, jó eséllyel újralátja majd, amit megevett.

A hosszútávfutókat kiemelten érintő emésztéssel kapcsolatos problémák relevanciáját jól jellemzi a New York City Marathont és a Boston Marathont egyaránt négy alkalommal megnyerő Bill Rodgers egykori nyilatkozata, miszerint „a maratonokat általában a hordozható vécékben vesztik el és nyerik meg” a futók. 

Mustra