A szex hat az edzésre, vagy fordítva?

Zanza!

A szex igen kellemes szórakozás, és az már csak hab a tortán, hogy egészségügyi előnyei is vannak. Az 1960-as években végzett kutatók bizonyították, hogy a szex a szívverésre, a vérnyomásra és a légzésre is hatással van, és testedzés közben is hasonlókat tapasztalhatunk.  A vizsgálatokat azóta sokszor megismételték, apró műszerekkel ellenőrizve az eredményt - írja az  - írja az IFLsience.

Jelentős emelkedés volt kimutatható a fizikai stressz szintben, mint a szívverés és a vérnyomás emelkedése, amit összehasonlítva az edzéssel majdnem 75 százalékos eredményt hoz az edzéshez képest. A kutatók azt is észrevették, hogy a fiziológiás stressz szint nem állandó. Egy újabb tanulmány azt mutatta ki, melyet fiatal heteroszexuális kanadai párokkal végeztek el, hogy a szex megfelel aktivitásában egy tempós sétának. 

shutterstock 75832609 (1)

A szex egyenlő a mozgással? 

Igen és nem. Attól függ, hogyan definiáljuk a mozgást. Ha azt hasonlítjuk össze, hogy milyen testi változásokat okoz, akkor a válasz igen. De ha az a véleménye, hogy a testmozgás formálja a testet hosszú távon, akkor a válasz nem. Mert a legtöbb ember számára a szexuális aktus nem olyan hosszú, hogy hatást tudjon gyakorolni az emberi testre. És akkor még nem hasonlítottuk össze a mozgás egyéb jótékony hatásait, mint például azt, hogy az izmok egészsége egyik fő meghatározója az általános egészségnek. Azt már tudjuk, hogy a súlyzós edzéssel fejleszthetőek az izmok, de az egyelőre még kérdés, hogy a szex elég-e ehhez? A tanulmányok mindenesetre kimutatták, hogy a nők és a férfiak közt jelentős különbségek vannak, ennek oka az, hogy a férfiak a szexuális aktus során több fizikai aktivitást fejtenek ki, mint a nők. 

És mi van az önkielégítéssel? Biztos, hogy növeli a szívverések számát és a szisztolés vérnyomást, ám nem tart olyan hosszú ideig mint a szeretkezés. Úgyhogy a rossz hírünk, hogy a maszturbáció csak egy lassú sétának felel meg. 

Hogyan befolyásolja az edzés a szexet és fordítva? 

Számos eset van, amikor az edzés jól jön a szex során, és itt nem az erős combizmokra gondolok elsősorban. Kutatások szerint a medencefenék gyakorlatok a nőknél javítottak szexuális életet minőségén is, hiszen kevesebb fájdalmat éreztek és magabiztosabbak lettek. A férfiak által végzett gátizom gyakorlatok pedig a korai magömlés megakadályozásában segítettek. 

A másik nagy kérdés, hogy a szex milyen hatást gyakorol a testedzésre? Érdemes elvonulni a hálószobába verseny előtt vagy inkább éljen az önmegtartóztatás?  Nem kell negatív hatásokkal számolni, ha hagy időt magának. A vizsgálatok szerint legalább két órának kell eltelnie a két fizikai feladat között. De inkább próbálja ki, hogy rájöjjön, önnek mi a legjobb! 

Blogmustra